Liikenne Uutinen 3.1.2017

Antaisinko autoni vuokralle?

Ajoittaisiin ajotarpeisiin on tarjolla monia vaihtoehtoja, ja omankin auton voi antaa vuokralle.

Autoilun edellytyksenä ei välttämättä ole sen omistaminen. Yhteiskäyttöautot ja vertaisvuokrauspalvelut ja ovat yksi ratkaisu muuttuviin ja ajoittaisiin liikkumistarpeisiin. Osa jättää oman autonsa muiden vuokrattavaksi – ja kattaa näin osan autokuluistaan.

Yhteisessä käytössä

Suomessa on tarjolla useita yhteiskäyttöautoja tarjoavia palveluita. Yhteistä niille on vaivattomaksi tehty liittyminen ja selkeät nettisivut, joiden kautta käy auton etsintä ja varaaminen.

Auto varataan internetin kautta tai puhelimitse. Yhteiskäyttöauton avaaminen ja sulkeminen tapahtuu tyypillisesti matkapuhelimella. Avaimet ovat valmiiksi auton sisällä.

Nettiselailun perusteella vuokrausehdot on esitelty varsin läpinäkyvästi ja vuokraushinnat käyvät selviksi, ovatpa ne aika- tai ajoperusteisia.

Alan toimijoita ovat esimerkiksi City Car Club, 24rent, EkoRent, gonow! ja RidenRent.

Osalle toimijoista voi jättää myös oman autonsa vuokralle. Tällaisia vertaisvuokrapalveluja tarjoaa ainakin RidenRent.

Oma auto vuokralle

Tuoreimpia tulokkaita on Shareit Blox Car -vertaisvuokrauspalvelu, jonka avulla omistaja löytää autolleen maksavia käyttäjiä silloin kun hän ei tarvitse autoa itse.

Auton omistaja voi hyväksyä tai hylätä jokaisen vuokrapyynnön. Omistajana siis päättää kenelle antaa autonsa käyttöön.

Shareit Blox Car -autoilla on Ifin myöntämä liikennevakuutus. Liikennevakuutuksen bonusmenetysten varalta vuokrauksen ajaksi autoille otetaan suppea Shareit-Turva -vakuutus, joka maksaa kaksi euroa vuokrauspäivältä. Lisäksi vakuutus antaa petos- ja väärinkäyttöturvan.

Jos autolla on myös Ifin Kaskovakuutus, voi vakuutuksenottaja laajentaa sen antamaa turvaa vuokrauksen ajaksi Laajalla Shareit-Turvalla. Se maksaa viisi euroa vuokrauspäivältä, joka vähennetään auton omistajalle tai haltijalle maksettavasta vuokrasta ja tilitetään vakuutuksenottajan puolesta Ifille.

Tunti-, päivä-, tai viikkohinta

Shareit Blox Car -palvelun kautta vuokratun auton tuntihinta, päivähinta, viikkohinta sekä niihin sisältyvät ajokilometrit selviävät palvelun selkeiltä nettisivuilta.

Esimerkiksi Helsingissä tarjolla oleva Audi A3 saa ajettavakseen tunniksi 6 eurolla (sisältää 20 km), päiväksi 30 eurolla (120 km) ja viikoksi 180 eurolla (500 km). Lisäkilometrit maksavat 0,30 euroa kilometriltä.

Autoliiton jäsenille etuja

Autoliiton jäsenet saavat Shareit Blox Carilta lisäetuja. Autoon vuokraava jäsen saa kokonaisvuokratuotosta normaalin 70 prosentin sijaan 80 prosenttia. Ja jäsen, joka vuokraa käyttöönsä auton saa 10 prosentin alennuksen vahvistetusta varaushinnasta.

Kovat tavoitteet

Shareit Blox Carin myynti- ja markkinointijohtaja Erik Kanerva kertoo, että palvelussa on tällä hetkellä noin 1 500 rekisteröitynyttä käyttäjää.

– Oman autonsa vuokralle jättäviä asiakkaita on toistasataa. Vuonna 2016 vuokraustapahtumia oli noin 350 ja nämä toivat yhteensä vähän reilut 700 vuokrausvuorokautta.

Palvelu sopii Kanervan mukaan esimerkiksi autottomille, joilla on tarvetta muutaman tunnin asiointimatkoihin tai viikonloppureissuihin.

Auto tuottamaan

Autonsa vuokraamalla omistaja voi kattaa osan auton omistus- ja käyttökustannuksista. Kanerva uskoo, että vertaisvuokraukseen tarkoitettu vakuutusyhtiö Ifin kanssa räätälöity vakuutus madaltaa kynnystä tarjota vuokralle omaa autoa.

Erik Kanervan kertoo, että tutkimusten mukaan yksityisautojen käyttöaste vaihtelee 5–20 prosentin välillä.

– Muun ajan oma auto on tuottamattomana pysähdyksissä, Kanerva toteaa.

Sähköauto kuukausimaksulla

Osalle meistä on tarvetta autoilla vain ajoittain. Ratkaisuja liikkumispulmiin on useita.

Esimerkiksi autovuokraamoilta saa myös pitkäaikaisia esimerkiksi kuukauden mittaisia vuokrauksia, joka esimerkiksi Aviksen kautta maksaa automallista riippuen esimerkiksi 780­–1 200 euroa (Volkswagen Up / Škoda Octavia Combi) kuukaudessa.

Viime marraskuussa alkanut OP Kulku -palvelu tarjoaa kuluttajille ja pienyrityksille mahdollisuuden sähköautoiluun kuukausimaksulla. Tarjolla on ainakin aluksi vain täyssähköautoja tai ladattavia hybridejä.

Edullisimmalla tasolla kuukausimaksu kattaa huollot ja korjaukset sekä kesä- ja talvirenkaat vanteineen. Kattavampi Premium-taso sisältää myös renkaiden vaihdon ja säilytyksen, vakuutukset, rajattomasti pesuja, sisäpesut huollon yhteydessä ja noutopalvelun huoltoon.

Auto tunniksi tai kuukaudeksi

Veho toi viime joulukuussa tarjolle uudenlaisen VaaS-liikkuvuuspalvelun (Veho as a Service), jossa halukas saa omaan, perheensä tai lähipiirinsä käyttöön auton kiinteällä kustannuksella – tarpeen mukaan tunniksi tai kuukaudeksi. Vehon kehitysjohtaja Ilkka Virtasen mukaan VaaS eroaa perinteisestä autonvuokrauksessa.

– Ei tarvitse vuokrata eri autoja eri toimipisteistä, eikä miettiä sesonkien vuokra-autojen hintoja tai ylipäänsä auton saatavuutta.

Tarjolla on eri merkkisiä ja eri kokoisia vaihtoehtoja kaupunkiautoista kookkaisiin pakettiautoihin.

www.shareitbloxcar.fi

www.veho.fi/liikkuvuus

https://op-kulku.fi

www.citycarclub.fi

www.24rent.fi

www.ekorent.fi

www.gonow.fi

www.ridenrent.com

Jaa artikkeli