Autoilija, näin vältät ruuhkat ja tietyöt

Liikenne Uutinen 2.4.2020

Autoilija, näin vältät ruuhkat ja tietyöt – oletko jo kokeillut?

Viekas selvittää ennakolta liikenteen pullonkaulat ja hankalimmat autoiluajat – ja viekkaan apuna on Liikennetilanne-palvelu.

Autoilijat tietävät hyvinkin tarkoin, mitkä ovat omien päivittäisten vakioreittien hankalat osuudet ja ruuhkia keräävät pullonkaulat – ja mihin aikaan ne kannattaa kiertää.

Koronaviruksen aiheuttamana poikkeusaikana autoilijat ovat havahtuneet myös siihen, että muusta Suomesta eristetyn Uudenmaan ulkorajoilla on poliisin tarkastuspisteiden vuoksi näinä päivinä tukalia ruuhkia, jotka saattavat etenkin aamun ja iltapäivän työmatkaliikenteen huippuaikoina kestää hyvinkin toista tuntia – Uudellemaalle ja sieltä muualle Suomeen saa liikkua autolla pakottavista ja perustelluista syistä.

Jos suuntaa muille kuin omille vakioreiteille, kannattaa ennakolta selvittää itselleen, mikä on fiksuin reitti ja mihin aikaan. Reittisuunnittelun avuksi voi ottaa navigaattorit, mutta myös Liikennetilanne-palvelun, jonka kartoilla ovat esillä Traffic Management Finlandin, Väylän sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin keräämiä tietoja liikenteestä.Palvelun kautta autoilija saa käyttötietoa muun muassa väylien häiriöistä, tietöistä, ruuhkista ja ajokelistä.

Toimii myös älykännykällä

Liikennetilanne-palvelu toimii myös älykännykällä. Mobiilisovelluksen voi ladata ilmaiseksi Play Storesta tai App Storesta.

Matkapuhelimella palvelun käyttö sujuu aika näppärästi, joskin näytön koon vuoksi karttasovelluksen tiirailu on välillä työlästä ja symbolit pienikokoisia. Käyttöä helpottaa, mikäli räätälöi näkymät ja tiedot omiin tarpeisiin soveltuviksi esimerkiksi määrittämällä mitä aluetta koskevia liikennetiedotteita haluaa vastaanottaa.

Kannattaa myös kilkkailla – erittäin pitkästä ja konstikkaasti käytettävästä listasta – itselle oleelliset kelikamerat suosikeiksi. Kannattaa nähdä vähän vaivaa ja käydä koko kelikameralista lävitse: kelikamerat on nimittäin nimetty hyvin vaihtelevilla tavoilla, eivätkä ne ole listattu hakua helpottavasti esimerkiksi maantieteellisesti jaoteltuna.

Häiriöitä ja tietöitä

Liikennetilanne-palvelun häiriötiedotteet kertovat liikennettä haittaavista tapahtumista. Ne laaditaan teitä reaaliaikaisesti valvovissa tieliikennekeskuksissa. Häiriötiedotteita lähetetään onnettomuuksista sekä muista liikenteen haasteista, joita voivat olla kelitilanne, este, esine tai eläin tiellä, liikennerajoitukset, hankalat näkyvyys- ja ympäristöolosuhteet, vaaraa kanssakulkijoille aiheuttava ajoneuvo tai kuljetus. Häiriötiedotteissa kerrotaan arvio häiriön kestosta, vaikutuksista ja mahdollisista liikennejärjestelyistä.

Tietyötiedotteet välittävät puolestaan tiedon liikennettä häiritsevistä tietöistä, niiden kestosta ja mahdollisista erikoisjärjestelyistä.

Destia_tietyömaa

Ajokeli nyt ja lähiaikoina

Palvelun Ajokeli-näkymä kuvaa tämän hetkisen kelin tiejaksoittain. Autoilijalle on siis tarjolla tietoa nykyisestä ajokelistä, säätilasta, tuulen nopeudesta ja suunnasta sekä ilman ja tienpinnan lämpötilasta – sekä ennustetietoa ajokelin kehittymisestä.

Ajokelitiedot perustuvat ITM Finlandin tiesääasemista kerättyyn tietoon sekä Forecan säämalleihin perustuviin ennusteisiin.

Tarjolla myös ruuhkatietoa

Liikennetilanne-palvelun ruuhkat-näkymä esittää tämän hetkisen liikennetilanteen yksittäisissä mittapisteissä koko maassa ja tiejaksoittain Helsingin seudulla.

Ruuhkaisuutta seurataan yksittäisten mittauspisteiden avulla. Ne ovat tiehen upotettuja induktiosilmukoita, jotka kykenevät tunnistamaan ylitse ajavat autot ja määrittelemään ajoneuvojen ajonopeuden ja tyypin. Mittauspisteiden tiedoista lasketaan pisteen ylittävien autojen määrä ja keskinopeus viiden minuutin ajalta ja verrataan tätä laskennallisesti määriteltyihin sujuvan liikenteen arvoihin.

Liikenne_tietyö

Kelikamerat pääteiden varsilla

Kelikamerat ovat pääteiden varsilla sijaitsevia automaattikameroita, jotka ottavat säännöllisesti kuvia tiestä. Kuvista voi päätellä ajokelejä kuten tienpinnan märkyyttä, lumi- tai vesisadetta, sohjoa tai uria tiellä. Kelikameroiden kuvasato kielii myös liikenteen sujuvuudesta kuten mahdollisesta jonoutumisesta.

Jokaisella kelikameralla on myös oma sivunsa, jonka voi avata kartalta, ja jolle voi myös linkittää suoraan ja siten merkitä esimerkiksi omiin kirjanmerkkeihin. Jokaisen kameran yhteyteen on lisätty tieto lähimmän tiesääaseman tiedoista, joka sisältää tiedon sen pisteen tuulen voimakkuudesta sekä ilman ja tienpinnan lämpötilasta.

Liikennetilanne-palvelu toimii parhaiten yleisimpien selainten uusimmilla versioilla. Jos palvelun välittämissä tiedoissa ai kartoissa on outouksia tai puutteita, on ne havainnut todennäköisesti joku muukin käyttäjä. Vastaus ongelmiin löytyy palvelun Usein kysyttyä -osiosta.

Missä on Suomen surkein tie?

Kerro meille Moottorin instagramissa tai Facebookissa missä sijaitsee mielestäsi Suomen surkein tie. Voit lähestyä tievinkillä myös sähköpostitse osoitteella toimitus@moottori.fi.

Jaa artikkeli