Liikenne Uutinen 6.3.2015

Autojen rekisteröinti sähköistyy

Autojen, moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden rekisteröinti sähköistyy marraskuussa.

Autojen, moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden rekisteröinti sähköistyy marraskuussa.

– Otamme ensimmäisten joukossa koko maailmassa käyttöön sähköisen rekisteröinnin, Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro kertoo.

Muutoksen myötä rekisteröinti käy haluttaessa ilman perinteisiä paperisia rekisteröintitodistuksia.

– Vanhat käytänteet säilyvät kuitenkin uusien rinnalla, mutta haluamme sähköisillä palveluilla tuoda lisää valinnan mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille.

Uudistuksen tultua rekisteröintitodistuksen I-osaa ei tarvitse pitää enää ajossa autossa mukana Suomessa liikuttaessa.

Paperista rekisteröintitodistusta ei anneta enää automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä, mutta sen saa pyydettäessä Trafi oma asiointi -palveluista tai rekisteröintitoimipisteistä.

Raskailla ajoneuvoilla ja perävaunuilla rekisteröintitodistuksen I-osa pitää kuitenkin olla ajossa mukana vuoden 2017 alkuun asti. Nämä ajoneuvot saavat paperisen rekisteröintitodistuksen yhä entiseen malliin rekisteröinnin ja katsastuksen yhteydessä.

Autokauppa helpottuu

Autokaupan voi jatkossa hoitaa paperisen rekisteröintitodistuksen II osan lisäksi myös sähköisellä varmenteella.

Sähköinen varmenne on kertakäyttöinen ja voimassa 14 vuorokautta. Ajoneuvon omistaja voi hakea varmenteen Trafin oma asiointi -palveluista kellon ympäri ja se mahdollistaa rekisteröintitoimenpiteiden teon ajasta ja paikasta riippumatta.

– Sähköisen rekisteröinnin tarkoituksena on sujuvoittaa sekä yksityishenkilöiden että yritysten ajoneuvojen rekisteröintiasioiden hoitoa. On tärkeää, että muun sähköisen asioinnin ohella myös rekisteröintitoimenpiteitä voi tehdä itselleen parhaaksi katsomana ajankohtana eivätkä rekisteröintiasiat ole enää sidottuja toimipaikkojen sijainteihin tai aukioloaikoihin, Pallaspuro tähdentää.

Jaa artikkeli