ajokortti

Liikenne Ajokortit Uutinen 14.9.2019

Autoliitto: ajokortti ei takaa alaikäiselle ajo-oikeutta ulkomailla

Ikäpoikkeusluvalla B-luokan ajokortin voi suorittaa Suomessa alaikäisenä aikaisempaa kevyemmin perustein. Autoliitto muistuttaa, ettei ajo-oikeus välttämättä päde ulkomailla.

Vuosi sitten astui voimaan uusi ajokorttilaki, joka kevensi ajokortin ikäpoikkeusluvan vaatimuksia. Ikäpoikkeuslupa tarkoittaa henkilöauton ajamiseen oikeuttavan ajokortin saamista 17-vuotiaana. Uudistuksen jälkeen ikäpoikkeusluvalla on myönnetty lähes 9 000 ajokorttia. Lisäksi tuhannet hakemukset odottavat käsittelyä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa, kertoo Autoliitto.

Alaikäiselle myönnettävä ajokortti ei eroa muista uusista ajokorteista minkäänlaisilla erityisehdoilla, vaan on ajokorttidirektiivin perusteella voimassa 15 vuotta. Alaikäisen on kuitenkin hyvä tiedostaa, että ulkomailla hän ei saa välttämättä ajaa autoa voimassa olevasta ajo-oikeudesta huolimatta.

– Ajokortillinen nuori tulee tuskin edes ajatelleeksi matkustaessaan Ruotsiin, Norjaan tai Viroon, että näissä maissa ei alaikäinen saa autoa ajaa. Myös esimerkiksi suosituissa etelänmatkakohteissa Italiassa ja Espanjassa edellytetään ajokortin lisäksi vähintään 18 vuoden ikää, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

– Muun muassa Tanskassa ja Itävallassa puolestaan 17-vuotias saa ajaa autoa, jos tällä on Suomessa myönnetty ajokortti. Nuoren automatkailijan onkin syytä selvittää ennen matkaa, missä maissa hänen ajokorttinsa kelpaa ja missä ei, ettei tule ikäviä yllätyksiä, Suokonautio-Hynninen, jatkaa.

Suomalaiset matkustavat ulkomaille enemmän kuin koskaan ja myös kohteessa liikkuminen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla on yleistynyt. Monessa maassa edellytetään ulkomaalaiselta kuljettajalta joko Wienin tai Geneven tieliikennesopimukseen perustuvaa kansainvälistä ajokorttia, jollaista alaikäinen kuljettaja ei voi saada YK:n tieliikennesopimuksessa säädetyn kortin saajan 18-vuoden alaikärajasta johtuen.

Lähde: Autoliitto Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli