Liikenne Uutinen 14.10.2016

Digitalisaatio ja liikennekaari mullistavat liikennettä

Neljä merkittävää muutosta tulevat muuttamaan liikennettä.

Digitalisaatio, automatisaatio, jakamistalous ja uudenlaiset palvelut. Nämä neljä muutosvoimaa tulevat väkevälä tavalla muuttamaan myös suomalaista liikennettä. Muutos vaatii myös ajattelutapojen muutosta.

– Me Suomessa olemme eturintamassa mahdollistamassa muutosta, sillä liikennekaari muuttaa, jopa mullistaa liikennettä koskevaa ajattelu- ja toimintatapaa. Liikennealan murroksessa on kyse paitsi digitalisaatiosta, myös kilpailukyvystä, kasvun ja työllisyyden mahdollistamisesta sekä liikenteen päästöjen vähentämisestä, Trafin pääjohtaja Kari Wihlman arvioi.

Wihlman esiintyi perjantaina Trafi 2016 -tilaisuudessa Finlandia-talolla.

Trafi ei viranoamisena aio olla uudistusten tukkona.

Wihlmanin mukaan Trafi panostaa digitalisaation edistämiseen, sääntelyn sujuvoittamiseen ja erilaisten kokeilujen tukemiseen. Toimijoiden vastuullisuus on avainasemassa uuden luomisessa, viranomaisen roolina on tukea ja luottaa, ei pelkästään säädellä toimintaa.

Suomessa Trafi aikoo mahdollistaa eri liikennemuotojen automatisoinnin kokeiluluvin. – Liikenteen automatisoinnissa on maailmalla käynnissä kilpajuoksu ja olennaista on uusien liiketoimintamahdollisuuksien havaitseminen ja hyödyntäminen.

Big data on polttoaine

– Big Data, avoin data, MyData, paikkatieto, kaikki perustuu tietoon. Tieto viidentenä liikennemuotona näkyy ja kuuluu kaikkialla. Ja sitä tarvitaan kaikkialla, Wihlman tähdentää.

Trafi esimerkiksi aloittaa ensi vuonna kokeilun, jossa virtuaalinen ajokortti olisi käytettävissä älypuhelimella.

– Tieto on liikennejärjestelmän polttoaine, erityisesti tulevaisuudessa.

Mutta millainen on tulevaisuuden liikennejärjestelmä? Yksi vastaus on Trafin koostama ajatushahmotelma eri liikennemuotojen tilasta vuonna 2030.

Trafin tuore Liikenteen tila 2030 -julkaisu.

Lähde: Trafi Kuva: Marko Jokela

Jaa artikkeli