31.8.2017

EasyPark: joka kolmas suomalainen maksaa osan työautoilustaan omasta pussistaan

Pysäköintimaksu

Pysäköintisovelluksiin panostava EasyParkin kyselyssä selvisi, että oman rahan lisäksi työauton parkkeeraaminen kuluttaa suomalaisilta työaikaa.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista käyttää viikoittain työaikaa hallinnollisiin tehtäviin, joita ovat esimerkiksi kulukorvaukset. Silti yli kolmannes autoa työssään käyttävä unohtaa periä parkkimaksujaan työnantajalta.

Väite perustuu parkkiyhtiö EasyParkin teettämään kansainväliseen kyselyyn. Suomalaisvastaajia mukana oli 1008.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Työajot osin omasta pussista

EasyParkin mukaan useampi kuin joka kolmas maksaa työautoilustaan omasta pussistaan. Kulu voi olla suurikin, sillä joka neljäs suomalainen käyttää autoa työssään viikoittain. Vähäisintä työautoilu on pääkaupunkiseudulla ja nuorten aikuisten keskuudessa.

Oman rahan lisäksi työauton parkkeeraaminen kuluttaa suomalaisilta työaikaa. Liki joka neljäs suomalainen työautoilija ilmoittaa käyttävänsä jokaiseen parkkipaikanetsintään noin kymmenen minuuttia.

– Kukaan tuskin nauttii kulukorvausten kuittisodasta. On ymmärrettävää, että haettavia korvauksia unohtuu, kuitteja häviää ja kaikki eivät vain viitsi laittaa aikaansa pienten parkkimaksujen kulukorvaushakemuksiin. EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson

Parkkiyhtiö muistuttaa, että pienistä summista kertyy kuitenkin ajan myötä iso summa. Täysin vilpitöntä huoli pysäköijien omista rahoista ei ole, sillä EasyPark kertoo myös lanseeraavansa kuittisulkeisia helpottamaan tähtäävän pysäköintisovelluksen.

– Olennaisinta on maksamisen helppous ja sähköiset kuitit. Parkkeeraussovellukset ovat helpottava vaihtoehto. Parasta on, jos voi säätää sovelluksen veloittamaan maksut suoraan työantajalta.

Kukkaro voi keventyä viikoittain

EasyParkin kyselyn perusteella monen kukkaro kevenee tiuhaan ja turhaan unohtuvien kulukorvausten vuoksi. Joka neljäs suomalainen käyttää autoa työssään viikoittain. Miehistä viikoittaisia työautoilijoita on peräti lähes joka kolmas. 50–59-vuotiaista peräti neljännes käyttää työssään autoa päivittäin. Vain 24 prosenttia suomalaisista ilmoittaa, ettei käytä työssään koskaan autoa.

Vähiten työautoilevat nuoret aikuiset ja pääkaupunkiseutulaiset. Nuorista aikuisista liki kolmannes ei ikinä autoile työssään. Pääkaupunkiseudulla vastaava lukema on 32 prosenttia ihmisistä.

– Se on luonnollista. Pääkaupunkiseudulla etäisyydet ovat verrattain lyhyitä ja julkisen liikenteen kattavuus suomalaisittain ylivoimaista. Nuoret aikuiset taas eivät ole välttämättä ehtineet päästä urallaan vielä työtehtäviin, jotka vaativat autoilua, Anderson toteaa.

– Eniten autoa tarvitaan Pohjois- ja Itä-Suomessa, jossa yli viidennes käyttää autoa ammatillisesti päivittäin. Pikkukunnissa ja maaseudulla osuus on peräti 43 prosenttia.

Sovellus etsii myös parkkipaikkaa

Rahan lisäksi työauton parkkeeraamiseen kuluu turhaan myös aikaa. Lähes joka neljäs suomalainen työautoilija kertoo EasyParkin kyselyssä käyttävänsä jokaiseen parkkipaikanetsintään kerrallaan noin kymmenen minuuttia.

Kun joka neljäs työssäkäyvä autoilee työssään viikoittain, hukattu työaika saattaa kasvaa merkittäväksi.

– Olemme julkaisemassa sovelluksen, joka toimii navigaattorin tapaan. Sovellus ohjaa kuljettajan aina reitin määränpäässä kaduille, joilta sillä hetkellä löytyy todennäköisimmin parkkitilaa, Anderson kertoo.

Lähde: EasyPark Kuva: Antti Hentinen/Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat