Liikenne | Uutinen | 20.2.2020

Jatkossa pyöräillessä ei tule hiki – uusi laki mahdollistaa polkupyöräilyn ilman polkemista

Ehdotus uudeksi ajoneuvolaiksi mahdollistaisi sähköpolkupyörällä ajamisen myös täysin ilman
lihasvoimaa.

Jaa artikkeli

Syyskuussa voimaan tuleva uusi ajoneuvolaki on tarkoitettu yhtenäistämään lakia ja 1.9.2020 voimaan tulevaa Euroopan Unionin puiteasetusta autoista ja niiden perävaunuista. Lisäksi muutoksia tehdään muun muassa kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen ja kevyiden sähköajoneuvojen rakenteesta ja varusteista. Tämän hetkinen ehdotus uudeksi ajoneuvolaiksi oli lausuntokierroksella 13.2. saakka.

Nykyisin sähkömoottorin avustuksella toimivan polkupyörän täytyy vaatia liikkumiseen myös lihasvoimaa, enintään 250 watin tehoinen sähkömoottori saa toimia ainoastaan poljettaessa ja sen täytyy kytkeytyä pois toiminnasta viimeistään nopeuden ollessa 25 kilometriä tunnissa.

Lakiehdotuksen mukaan polkemista ei jatkossa aina tarvittaisi, ehdotuksessa mainitaan, että: ’’Sähkömoottorit voivat kuitenkin toimia polkematta nopeuden ollessa enintään kuusi kilometriä tunnissa.’’ Sähköpolkupyörällä saisi siis liikkua reipasta kävelynopeutta ilman polkemista.

Muuten sähköpolkupyörän vaatimukset pysyisivät samanmoisina, niin sähkömoottorin kuin sähköavustuksen ylänopeusrajan osalta. Tarkennuksena lakiehdotuksessa kerrotaan sähkömoottorin 250 watin tehorajan tarkoittavan jatkuvaa nimellistehoa.

Jaa artikkeli

Keskustelu