Ruffian_sähköpyörä_Helsinngissä

Matkailu Kotimaanmatkailu 19.6.2019

Noin 40 matkavinkkiä Helsinkiin – kaupunkikierros katu-uskottavalla Ruffianilla

Sähköpyörä mahdollistaa rennon kaupunkikierroksen pidemmälläkin kaavalla ja ilman, että etenemisestä tulee hikijumppaa.

Merellisen Helsingin kesätarjontaa pidetään maan parhaana. Mielipiteistä lienee turha vääntää peistä, mutta matkailullisesti arvioituna kesäistä Helsinkiä voi turvallisin mielin väittää vähintäänkin monipuoliseksi kohteeksi.

Sesonki venyy vähintään elokuulle ja yksin kaupungin nettisivujen tapahtumakalenterista löytyvät merkinnät ilmoitetaan vuositasolla tuhansissa, joten tylsää ei pitäisi olla kesälläkään.

Maisemajahtia kahdella pyörällä

Mitäpä olisi kaupunkikierros ilman maisematankkausta? Sitä on kaupunkilomalla turha edes harkita. Helsinki tarjoaa ajettavaksi yli 1 200 kilometriä virallisia pyöräteitä, joten valinnanvaraa riitttää. Ainakin nämä kolme kohdetta kannattaa poimia talteen polkiessaan:

Töölönlahden kiertämisessä ei nokka kauan tuhise, mutta nähtävää on yllättävän paljon. Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo, Suomen Kansallisooppera ja -baletti ja huviloistaan tunnettu Linnunlaulu osuvat kaikki saman lenkin varrelle. Taukoa kaipaavalle kahvilavaihtoehtojakin on ainakin kolme.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Kaupungin kuuluisin pyöräväylä on nimeltään Baana ja sitä pitkin polkemalla näkee koko kaupunkipyöräilyn kirjon. Vauhdikkainta päätä edustavat tyköistuvaan trikooseen sonnustautuneet kiitäjät, kiireettömintä puolestaan kaupunkikruisailijat. Ja väliin mahtuu aika monta muutakin selvästi erottuvaa luokkaa. Kokonaisuus on nähtävyys jo itsessään, mutta tarkkailuasema kannattaa valita huolella, ettei vahingossa joudu pyöräraivon kohteeksi.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Merellinen Helsinki tarjoaa tutustuttavaksi yli 100 kilometriä rantaviivaa. Hyvän käsityksen kokonaisuudesta saa polkemalla Hietaniemestä Lapinlahden kautta Hietalahdenrantaan ja Kaivopuiston kautta Kauppatorille.

Pulahtamaan tai paahtumaan

Kesäretki helteisessä kaupungissa ei ole täydellinen ilman reissua rannalle. Polkupyörällä tavoitettavia rantoja keskustan tuntumassa ovat muun muassa Hietaranta ja Hernesaarenranta.

Pientä vaivannäköä edellyttävät puolestaan Korkeasaaren kupeessa sijaitseva Mustikkamaa ja Lauttasaaren puolella sijaitseva Kasinonranta, jotka ovat vahvasti kokeilemisen arvoisia kumpikin.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Festareille kaupunkiin

Helsingin festivaalitarjonta on varsin monipuolinen. Jos esiin on nostettava kolme tapahumaa, on kärki seuraava: Eurooppalaisten musiikkitapahtumien eturiviin noussut Flow (9.-11.8.) on myös hipsterikertoimella arvioituna kaupungin ykkönen. Raskaammasta musiikista nauttiva suuntaa mustiin pukeutuneena Tuskaan (28.-30.6.). Pisimmällä kaavalla juhlitaan monitaidefestivaalin muodossa Helsingin juhlaviikoilla elokuun puolivälistä aina syyskuun alkuun.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Lasten kanssa liikkeellä

Lapsiperheille ilmeisten kohteiden joukossa on muutama erityismaininnan arvoinen paikka.

Uimastadion ei taatusti jätä kylmäksi edes viileimpänä päivänä. Hyppytorni kohoaa kymmeneen metriin ja erillismaksun turvin avatutuvat myös vesiliukumäkien portit.

Luonnontieteellisen museon kesäkauden tietoiskut johdattavat kaksi kertaa viikossa oppaan avustuksella syvemmälle dinosaurusten ja mammuttien maailmaan. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Lasten liikennekaupunki tarjoaa puitteet hauskalle kesäpäivälle. Ajokalustona on polkuautoja ja polkupyöriä. Yksi teoriatunti päivässä on perheen tuleville kuljettajille maksutonta hupia.

Ruffian_sähköpyörä_Helsingissä

Kahvia ja pullaa

Kaupungin parhaasta kahvikupillisesta taistellaan keskustelutasolla tuimasti, mutta kahvista voi nauttia osallistumatta todellisten aficionadojen mokkamiekkailuun.

Yksi turvallinen lähestymiskulma aiheeseen on nimittäin pullakertoimen hyödyntäminen, eli pelkän kahvin sijaan satsataan yhdistelmään korvapuusti ja kupillinen kuumaa.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Perinteisen puustin ja kelpo kahvin toki saa useammastakin paikasta, mutta seuraavaa kolmikkoa voi suositella varauksetta: Cafe Huvila, Café Esplanad ja Café Succès.

Kulttuuritankkausta

Helsingin kulttuuritarjonta on kesälläkin kohdallaan. Sadepäivän sattuessa tai hellettä pakoon halutessa kannattaa pistäytyä suosiolla sisätiloissa.

Kansallismuseo on täynnä Suomen historiaan liittyviä aarteita, mutta valokuvaaja Nick Brandtin valokuvanäyttely ”Inherit the Dust” on talon näyttelyistä yksi vaikuttavimmista. Itä-Afrikan muuttuvat maisemat ja uhanalaiset eläimet pääsevät esille ainutlaatuisella tavalla, kuten oheisesta kuvasta näkyy.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Kaupungin puhutuin museo on ehdottomasti Amos Rex, joka tarjoaa kesän ajan tilan maan merkittävintä kuvataidepalkintoa Ars Fennicaa tavoittelevalle viidelle finalistille.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Valokuvataiteenmuseon viisi kesänäyttelyä ovat ohittamaton kokonaisuus. Ja omaa kuvallista ilmaisua kehittämään mielivälle tarjolla on kolmen tunnin mittaisia kursseja, joille osallistumalla tie selfiesankaruudesta kännykuvauksen aateliin saattaa aueta.

Terassille paistattelemaan

Terassi kuuluu kesään kuin nenä päähän. Helsingin terassitarjonta on leveää ja laveaa, mutta joukossa on muutama kiistaton helmi. Antimista voi olla montaa mieltä, mutta katutasoa korkeammalle suuntaamalla ainakin maisemat paranevat tuntuvasti.

Keskuskirjasto Oodin terassi on puitteiltaan kenties kaupungin näyttävin ja puhutuin. Eikä siellä piipahtaminen varsinaisesti edellytä edes ostoksia, vaikka tottahan on, että vain hullu ohittaa kirjaston kahvilan antimet ilman pakottavaa syytä.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Atelje Bar kaupungin ensimmäisen ”pilvenpiirtäjän”, eli hotelli Tornin huipulla, sijaitsee 70 metriä muun kaupungin yläpuolella ja tarjoaa ainutlaatuisten maisemien lisäksi helpotusta helteeseen muun muassa cocktailien muodossa. Sopivan juoman valitsija saa juomansa yltiötyylikkäästi Aalto-maljassa.

Hotelli Scandic Simonkenttä tarjoaa espanjalaishenkisen Más baarinsa asiakkaille kattomaisemia kolmeen ilmansuuntaan. Tarkempaa tiirailua varten käytössä on myös kiikareita ja kaukoputki.

Syömään!

Retkipäivä ei onnistu, ellei välillä pysähdy syömään. Helsingin ravintolatarjonnan joukosta helmien esiin nostaminen on todellinen haaste, mutta varmaa on, että tyhjin mahoin ei päivästä tarvitse suoriutua.

Tanskalainen Voileipä Oy on palvellut asiakkaitaan Töölössä jo vuodesta 1964. Pieni myymälä on nähtävyys itsessään ja smørret valmistetaan yhä perinteisillä resepteillä.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Kolmon3n Kalliossa yhdistää modernin pohjoismaisen ruoan ja kotimaiset herkut. Paikka on pieni, lounaalle on syytä suunnata ajoissa ja päivälliselle varata pöytä.

Gastro Cafe Kallio on mikroleipomon ja ravintolan oivallinen yhdistelmä, joka palvelee myös aamiaista kaipaavaa Kalliossa.

Kolme Kruunua palvelee aidossa 1950-luvun asussa perinteistä suomalaista ruokaa kaipaavia Kruununhaassa. Varmoja valintoja arvostava tilaa täällä lihapullia, pyttipannua, läskisoosia tai paistettuja silakoita.

Ravintola Söder Uudenmaankadulla tarjoaa vain alkuruokia ja jälkiruokia. Annoksista voi koota kokonaisen aterian tai nauttia vain muutaman makupalan ja jatkaa matkaa seuraavaan seikkailuun.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Putte’s Bar & Pizza on yksinkertaisten pizzojensa makumaailman New Yorkista ammentava ravintolan ja baarin sekoitus, jonka keittiö palvelee nälkäistä iltamyöhään.

Koeaja kesäkulkuneuvot

Kesäinen Helsinki tarjoaa muutaman hieman erikoisemman liikennevälineen kyytiä kiinnostuneille. Töölönlahdelle mielivän ykkösvalinta on soutuvene, jonka voi vuokrata Skipperi palvelun kautta Töölönlahdella Finlandia-talon Café Verandan tuntumasta.

Sähköpotkulauta on kesäkulkuneuvojen kuuma peruna, joka jakaa mielipiteitä kuin kuuma veitsi voita. Osa pitää potkulautaa osana kaupunkilaisen matkaketjua, osa taas haluaisi siivota laudat katukuvasta välittömästi. Sovelluksen avulla käyttöön otettavia potkulautoja tarjoavat ainakin Hoop, Voi ja Tier. Vapaan potkulaudan voi ottaa ajoon mistä tahansa ja sen voi jättää matkan päätyttyä parkkiin yhtä vaivattomasti.

Kaupungin kenties tyylikkäin tapa matkustaa julkisella liikenteellä on museoraitiovaunun kyytiin kapuaminen. Kuuden euron lipulla saa kokemusta koko rahalla, jos sää suosii. Liikennöinnissä käytettävä moottorivaunu on peräisin vuodelta 1909 ja sen perässä kulkeva avoperävaunu vuodelta 1919.

Ruffian_sähköpyörä_Helsingissä

Lasillinen virkistykseksi

Päivän päätteeksi saattaa maistua lasillinen kylmää ja huurteista. Perusolutta laveampaa valikoimaa tarjoavia ravintoloita löytyy kaupungista kuin sieniä sateella, mutta hieman omaperäisemmällä twistillä toteutettuja paikkoja selvästi vähemmän. Tutustumisen arvoisia paikkoja on enemmän kuin nettiartikkeliin mahtuu. Ohessa muutama kiinnostava poiminta.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Puotilan uneliaasta lähiöstä keskustaan ponnistanut Pikkulintu on pesinyt Ruttopuiston tuntumaan. 23 hanatuotetta ja lähes 300 viskiä ovat niistä kiinnostuneelle riittävä syy vierailuun.

Kaisaniemessä sijaitseva Sori Taproom tarjoaa käsityöläisoluita ja niiden oheen savustettuja amerikkalaisherkkuja suoraan grillistä.

Stadin Panimon 42-asiakaspaikkainen Panimobaari sijaitsee pienpanimon yhteydessä Helsingin Suvilahdessa. Suurin osa hanatarjonnasta on omaa tuotantoa. Mikäli nälkä iskee, on tarjolla myös ”stapaksia”.

Stadin Saunat

Kotiharjun sauna on Helsingin ainoa jäljellä oleva perinteinen puulämmitteinen korttelisauna, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1928.

Kulttuurikohde Sompasauna on avoinna kesäkaudella ympäri vuorokauden. Rannalla on myös nuotiopaikka, mutta omatoimisuutta tarvitaan, sillä mukaan on varattava pyyhe, saunajuomaa ja grillattavaa, niitä ei myynnissä ole.

Allas Sea Pool on merikylpylä ja kaupunkikeidas keskellä kaupunkia aivan presidentinlinnan ja Kauppatorin kupeessa. Tarjolla myös mainio lounas.

Lisää Helsingin saunoista painetussa Moottorissa 05/2019, jonka voi ostaa sähköisenä näköisversiona Lehtiluukusta.

Komea, komeampi, Ruffian

Ruffiania näyttävämpää kesäajoneuvoa saa hakea. Tällä pyörällä ajaessa kanssakulkijoiden päät kääntyvät ja pysähtyessä juttuseuraa saa välittömästi.

Ei siis liene ihme, että ajoneuvovalinta osui juuri Ruffianiin tätä matkajuttua suunniteltaessa. Vaihtoehtoja oli tarjolla kolme: koeajossa olleet Grey ja Brown sekä pikimusta Black.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Lähempää tuttavuutta pyörään, varusteisiin ja värivaihtoehtoihin voi tehdä Vantaalla sähköpolkupyöriin erikoistuneen Electrobiken myymälässä.

Saksalaisvalmisteinen polkupyörä on toteutettu pieteetillä, eikä näyttävissä yksityiskohdissa ole nuukailtu. Kuten arvata saattaa, kiinnittyy suurin huomio aluksi muotoiluun, mutta kehuja ei varsinaisesti tarvitse säästellä muidenkaan ominaisuuksien kohdalla.

Ruffian_sähköpyörä_Helsingissä

Ajoasento on takuuvarma keskustelunherättäjä, mutta toisin kuin voisi kuvitella, ei sekään ole huonoimmasta päästä, jos oma selkä ei ole tyystin lunastuskunnossa. Etunoja on tuntuva, mutta istuimen etäisyyttä ja korkeutta säätämällä sekä z-bar -etutankoa mallaamalla kokonaisuudesta saa passelin eri pituisille kuskeille. Satula on jousitettuna suorastaan mukava.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

33 kiloinen pyörä on vakaa ajettava eikä säikähdä edes mukulakiviä. Vain kanttikivien kohdalla on oltava erityisen tarkkana, ettei täräytä pyörää seisontajalastaan esteeseen. Kantavuudeksi valmistaja ilmoittaa 144 kiloa. Käsikahvoista käytettävät jarrut ovat malliltaan Maguran MT-4. Jalkajarrua ei pyörässä ole.

Avustuksen tarjoama huippunopeus on rajoitettu tasolle 25 km/h. Koko pyörän sielu, eli ohjausyksikkö on sijoitettu keskelle ohjaustankoa ja pyörän luota poistuttaessa se saa napattua vaivattomasti mukaansa.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Runko ja vanteet ovat alumiinia, V2.0 -renkaat ovat 26 tuumaiset ja Ruffianin omasta valikoimasta juuri tähän pyörään brändätyt. Näyttävä etuvalo on perinteisen polttimon sijaan led. Sen tehokkuutta ei valoisassa kesäillassa juuri voinut arvioida.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Valmistajan mukaan yhdellä latauksella matkaa taittuu täydellä avustusteholla ainakin 40 kilometriä ja vähäisimmällä avustuksella vähintään tuplasti. Ja pihi kuski ajaa kuulemma helposti 100 kilometriä lataamatta.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Latauksen riittävyyttä kokeilevaa ilahduttanee tieto siitä, että pyörä ei ole täysin toivoton poljettava ilman avustustakin, joten muutaman kilometrin kotimatka hoituu tarvittaessa tyhjälläkin akulla.

Boschin Performance PowerPack -litiumioniakun kapasiteetiksi maahantuoja ilmoittaa 500 Wh. Latausajoiksi valmistaja lupaa seuraavaa: 2 tuntia tankkaa puolet kapasiteetista ja lataus tyhjästä täyteen kestää puolestaan 4,5 tuntia.

Ruffian_Sähköpyörä_Helsingissä

Lisätietoja ja koeajotiedustelut Ruffiani maahantuovan Electrobike Oy:n nettisivuilta.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli