Museoratikka

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 26.5.2019

Ratikkavanhus tarjoaa nostalgisia elämyksiä

Museoraitiovaunun kyytiin pääsee Helsingissä joka viikonloppu koko kesän ajan.

Perinteinen museoraitiovaunu aloitti liikennöintinsä Helsingissä viime lauantaina.

Museoliikenne hoidetaan vuonna 1909 valmistetulla vaunulla nro 50, jonka perässä kulkee matkustajien suosikki, avoperävaunu nro 233. Kesävaunuiksi kutsuttuja avoperävaunuja käytettiin Olympiakesään 1952 asti. Nyt voi päästä kokemaan kesävaunun vilpoisaa ja vähän meluisaakin kyytiä.

Kierroksille lähdetään Kauppatorilta Havis Amandan patsaan luota kello 10–17 puolen tunnin välein säävarauksella ja kierroksen hinta on kuusi euroa. Museoratikkamatkaa ei voi maksaa matkakortilla, eikä kierroksella käy HSL:n liput.

HKL ja Oy Stadin Ratikat Ab antavat mahdollisuuden päästä 110-vuotiaan raitiovaunuvanhuksen kyytiin joka viikonloppu elokuun loppuun asti.

Kierros kulkee Aleksanterinkadun, Rautatieaseman, Kaisaniemen ja Kruunuhaan kautta takaisin Kauppatorille. Kierros kestää hieman yli 15 minuuttia.

Ratikoista on kesäterassiksi

Vanhoja ratikoita on luovutettu myös muuhun käyttöön, esimerkiksi kesäterassiksi. Kesäkuussa 2018 HKL ilmoitti luopuvansa vanhoista käytöstä poistetuista raitiovaunuista, jotta niiden romuttamiselta vältyttäisiin.

Osa HKL:n luovuttamista vaunuista on päässyt uuteen kotiin. Toinen Mikkeliin luovutetuista vaunuista pääsi perille 14.5. ja viime perjantaina vietettiin Helsingin Teurastamolla taide- ja tiederatikan avajaisia.

–  Vaunujen luovutus on ollut pitkä urakka ja on ihanaa päästä seuraamaan, kuinka ne vihdoin pääsevät uusiin koteihinsa ilahduttamaan uusia ihmisiä. Näillä vaunuilla on takanaan pitkä arvokas historia osana Helsinkiä ja helsinkiläisten muistoja, mutta päästyään uudelleen käyttöön ne eivät ole vain historiaa vaan luovat uusia muistoja edelleen, HKL:n suunnittelija Sanna Hagberg kertoo.

Luovutetuista vaunuista ensimmäisenä käyttöön otettiin Allegra Lab Helsinki ry:lle & Helsinki Distilling Companylle luovutettu vaunu 91. Vaunu on osa Tislaamon terassia ja Allegra Lab Helsinki ry:n järjestämässä ratikkaohjelmassa nähdään taiteen, tieteen ja kulttuurin, sekä Helsingin historiaan liittyviä tapahtumia.

Vaunu 320 siirretään väliaikaiselle paikalle Kustaankartanon palvelukeskukselle odottamaan varsinaisten perustusten ja ’’ratikkatorin’’ valmistumista.

Mikkelin kaupunkiin Mikkelinpuistoon sijoitettava vaunu 11 on sekin jo perillä. Vaunun 11 lisäksi Mikkeliin luovutettiin perävaunu 521. Avajaisten ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Oy Stadin Ratikat Ab:lle luovutettu perävaunu 615 siirretään kesäkuussa Varsinais-Suomeen odottamaan entisöintisuunnitelman valmistumista.

– Tarkoitus on, että vaunu valmistuu ensi vuosikymmenen aikana, ja sen kyydistä museolinjalla pääsevät sitten kaikki kaupunkilaiset nauttimaan kesäviikonloppuisin, selvittää Daniel Federley, Stadin Ratikoiden toimitusjohtaja.

Luovutettavien vaunujen jälkeenkin perinnevaunuja jää HKL:n omistukseen.

Lähde: HKL, Oy Stadin Ratikat Ab Kuva: Oy Stadin Ratikat Ab

Jaa artikkeli