28.2.2022

Jopa miljoonia euroja – korvaus onnettomuudesta voi yllättää

Tiestö kaipaa 200 miljoonaa euroa lisää joka vuosi Suomen Tieyhdistys

Työkyvyttömyyttä aiheuttavat vakavat liikenneonnettomuudet nostavat korvaussummia, sillä joissain tapauksissa korvauksia maksetaan koko loppuelämän ajan.

Valtaosa liikennevakuutuksesta korvattavista vahingoista on omaisuusvahinkoja. Suurimmat yksittäiset korvaukset aiheutuvat kuitenkin henkilövahingoista.

Euromääräiset korvaussummat voivat nousta varsin huimiksi, jos kyseessä on vakava onnettomuus, joka aiheuttaa työkyvyttömyyttä. Tällöin voidaan puhua miljoonien eurojen korvaussummista.

– Usein ei hahmoteta kuinka suuriksi korvaussummat voivat nousta. Vakavissa liikennevahingoissa tulee usein pitkäkestoisia sairaanhoitokuluja ja lisäksi voi tulla koko loppuelämän kestäviä työkyvyttömyyseläkkeitä. Yksittäisten vahinkojen korvausten loppusumma voi nousta useisiin miljooniin euroihin, Liikennevakuutuskeskuksen pääanalyytikko Tero Koistinen kertoo.

Vuosittain liikenteessä tapahtuu yli 90 000 liikennevakuutuksesta korvattavaa vahinkoa. Niistä valtaosa on omaisuusvahinkoja, henkilövahinkojen osuus jää alle viidennekseen. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenneonnettomuudessa syntyneet henkilövahingot ja lisäksi syyttömän osapuolen omaisuusvahingot.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuhannet vammautuvat vuosittain

Tieliikenteessä kuolee vuosittain yli 200 ihmistä ja lisäksi tuhannet vammautuvat. Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle.

– Liikennevakuutuksesta maksettavalla työkyvyttömyyseläkkeellä taataan onnettomuudessa pysyvästi vammautuneelle sama elämisen taso kuin ennen onnettomuutta. Nuorten henkilöiden kohdalla korvaus arvioidaan tulevan ansio-odotuksen perusteella, Koistinen taustoittaa.

Vakuutus korvaa henkilövahingot

Suomen pakollinen liikennevakuutusjärjestelmä on lajissaan maailman kattavimpia. Suomalainen erikoisuus on vakuutukseen kuuluva kuljettajapaikkasuoja, joka takaa sen, että myös onnettomuuden aiheuttajaosapuolen henkilövahingot korvataan.

Poikkeuksena ovat ne tilanteet, joissa kuljettaja on ajanut päihtyneenä tai aiheuttanut onnettomuuden tahallisesti tai törkeän tuottamuksellisesti.

Liikennevakuutus täydentää sosiaaliturvaa, sillä siitä maksetaan esimerkiksi eläkettä, sairauskulukorvauksia ja kuntoutusta.

Kymmeniä tuhansia vakuuttamattomia

Vakuuttamattomilla ajoneuvoilla ajettiin vuonna 2020 yli 900 kolaria.

Mikä on arvionne paljonko teillä liikkuu autoilijoita, jotka ovat laistaneet vakuutusvelvoitteensa?

– Noin joka viideskymmenes liikennevakuutettu ajoneuvo joutuu vuodessa liikennevakuutuksesta korvattavaan vahinkoon. Kun vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja on noin 900, niin voidaan karkeasti arvioita, että vakuuttamattomia ajoneuvoja liikkuu liikenteessä kymmeniä tuhansia, Koistinen arvioi.

– Osa näistä ajoneuvoista on liikennekäytöstä poistettuja, mutta silti edelleen liikenteessä.

Mikäli onnettomuuden aiheuttajan ajoneuvossa ei ole liikennevakuutusta, kuljettajalle ei makseta lainkaan korvauksia. Vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönyt ei ole oikeutettu liikennevakuutuslain mukaisiin korvauksiin omista henkilövahingoistaan.

Vastapuolen ja sivullisten henkilö- ja omaisuusvahingot sen sijaan korvataan, ja liikennevakuutuksen puuttuessa maksuista vastaa Liikennevakuutuskeskus.

Kolmansille osapuolille maksettujen korvausten takaisinperintä vahingon aiheuttajalta on mahdollista vain silloin, jos vahinko on aiheutettu tahallisesti tai törkeästä tuottamuksesta, muutoin velvoitteen laiminlyönyt joutuu maksamaan ainoastaan vakuuttamattomuusmaksun.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Liikennevakuutuskeskus 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat