Liikenne Uutinen 18.6.2015

Juhannuksen viettoon maltilla

Pääväylille luvassa ruuhkaa ja vaihtelevaa keliä. Autoliiton tiepalvelu päivystää läpi juhannuksen.

Juhannuksen menoliikenne näkyy pian kaikilla pääteillä. Ruuhkahuipun on arvioitu osuvan iltapäivän ja alkuillan tunteihin. Liikenneviraston mukaan tunnelma tien päällä tiivistyy aatonaattona aikavälille 14–18. Sama aikataulu pätenee myös sunnuntain paluuliikenteessä.

Säätieto tarjoaa juhannusliikenteeseen vaihtelevaa keliä. Liikennesään tarkastaminen ennen matkallelähtöä on suositeltavaa.

Auton matkakuntoon

Polttoainetta tankkiin, ilmaa renkaisiin, kuorma kiinni ja malttia mieleen. Juhannusliikenteen muistilista on vuodesta toiseen tuttu, mutta harva muistaa pestä tuulilasin. Sisäpuolelta.

­– Vasta-aurinkoon ajettaessa likainen tuulilasi voi aiheuttaa niin pahoja heijastumia, ettei lasista näe lainkaan läpi. Jos tuulilasi on vanha ja kulunut, puhdistuskaan ei enää auta. Silloin lasi on syytä vaihtaa, vaikka siinä ei olisi edes halkeamia, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Myös hyvät aurinkolasit ovat erittäin tärkeä autoilijan varuste.

– Vasta-aurinkoon ajaminen ja silmien siristely on erittäin rasittavaa. Aurinkolasit tekevät ajamisesta leppoisampaa ja kuljettajan vireystaso pysyy paremmin yllä, Vesalainen sanoo.

Levänneenä liikenteeseen

Juhannuksena tulee valvottua pitkään, mutta ennen kotimatkalle lähtöä on muistettava levätä. Väsynyt kuljettaja on liikenteessä pahimmillaan yhtä vaarallinen kuin rattijuoppo. Matkalla pitää malttaa koukata kahvitauolle ennen kuin silmäluomet alkavat painaa. Jos auto alkaa vaellella kaistalla ja kuljettaja tekee kulmikkaita korjausliikkeitä, nukahtaminen on jo todella lähellä.

Irtotavarat pannaan

Matkalle pakataan usein runsaasti tavaraa mukaan. Auton kuormaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa, sillä väistössä, jarrutuksessa tai kolarissa irtonaiset tavarat saattavat aiheuttaa pahaa jälkeä.

­– Auton turvallinen kuormaaminen ei ole mitään rakettitiedettä eikä vie aikaa juuri enempää kuin huolimaton kuormaaminen. Painavat esineet laitetaan tavaratilassa kiinni takaselkänojiin. Jos matkustamoon on pakko ottaa tavaroita, ne on kiinnitettävä esimerkiksi turvavöillä tai sidontaliinoilla, Vesalainen neuvoo.

Jos matka katkeaa

Pulaan joutuneita autoilijoita auttava Autoliiton tiepalvelukeskus päivystää pyhien ajan numerossa 0200–8080. Plus-jäsenten oma palvelunumero löytyy jäsenkortista.

Soittaessasi muista kertoa auton sijainti, merkki, malli ja kuvaile minkälaisesta ongelmasta on kyse. Autoliiton tiepalvelukeskus arvioi, voiko auton korjata tien päällä vai onko syytä tilata hinausauto.

Jaa artikkeli