Kamux selvitti sähköautojen tärkeimmät ominaisuudet

Liikenne Uutinen 29.5.2022

Kamuxin tutkimus: 52 prosenttia 25 – 34 -vuotiaista hankkisi sähköistetyn auton tänä vuonna

Sähköistettyyn autoon satsaamiseen löytyy kaikista eniten kiinnostusta juuri tässä ikäryhmässä.

Tutkimustuloksen taustalla on Kamuxin tekemä tutkimus, joka kantaa nimeä ”Suomalaiset autokaupoilla 2022”. Huomionarvoista on siis se, että tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten tuntemuksia autonostosta verrattain hyvin lyhyellä tähtäimellä. Vastaajalta kysyttiin, päätyisikö hän hybridi- tai sähköautoon mikäli hankinta olisi ajankohtainen tänä vuonna. Vastaajille annettiin eri kohtiin useita vastausvaihtoehtoja. Tällä asettelulla sähköistettyjen autojen skaala on melkoinen, se voi periaatteessa olla kaikkea bestseller Toyota Corolla Hybridistä aina täyssähköisiin superautoihin asti.

Nuori, 25 – 34-vuotiaiden ikäryhmä vaikuttaa tämän(kin) tutkimuksen perusteella kaikkein valmiimmalta sähköistetyn auton hankintaan. Peräti 15 prosenttia heistä hankkisi sellaisen jo tänä vuonna erittäin todennäköisesti, ja 37 prosenttia melko todennäköisesti. Näin he muodostavat ikäluokkansa enemmistön. Ajatuksiaan tuloksen taustalta kertoo Kamuxin Suomen maajohtaja Jani Koivu.

– Nuori sukupolvi on tunnetusti ajan hermolla, mitä tulee kuluttamisen ekologisuuteen. Siksi ei ole yllättävää, että ympäristöarvot korostuvat heillä myös auton valinnassa. Ladattavat hybridit ovat hiukan matalamman kynnyksen vaihtoehto niille, jotka haluavat kiinnittää huomioita autoilunsa päästöihin, Koivu summaa.

Luottamusta ja epäluuloa

– Suomalainen pitää hybridi- ja sähköautojen tärkeimpinä ominaisuuksina akun kestoa, matalia kustannuksia sekä lyhyttä latausaikaa. Sähköautojen latausverkosto onkin kehittynyt pelkästään viime vuoden aikana todella voimakkaasti. Hybridi- ja sähköautojen toimintasäteet vaihtelevat muutamasta kymmenestä kilometristä jopa 700 kilometriin yhdellä latauksella, joten moni pystyy tekemään mökkireissunkin sähköautolla. Osalle taas se sopii parhaiten kakkosautoksi lähiajoon kotona ladattaessa, Koivu kertoo sähköistettyjen autojen ostajista.

Edellämainitusta huolimatta 56 prosenttia kaikista autoilijoista ei olisi lainkaan valmiita sähköistetyn auton hankintaan ainakaan vielä tänä vuonna. Tälle joukolle ylivoimaisesti suurin pidäke on uudemmilla käyttövoimilla käyvien menopelien liian korkeaksi koettu hinta (63 %). Toiseksi suurin este hankinnalle on liian lyhyt toimintasäde ajotarpeisiin nähden (38 %), minkä lisäksi hieman alle kolmasosa kertoo mieluummin odottavansa teknologian kehittymistä sekä pelkäävänsä hybridi- tai sähköautojen tekniikan vikaherkkyyttä. Vastaajat saivat valita kysymykseen useamman vastausvaihtoehdon.

– Havaintomme käytännön myyntityössä vahvistavat tutkimuksen tulokset siitä, että hybridi- ja sähköautojen hintataso koetaan korkeaksi. Käytettynä hybridi- tai sähköautosta kiinnostunut asiakas löytää edullisempia vaihtoehtoja, Koivu toteaa.

Lähde: Kamux Kuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli