Liikenne Uutinen 14.1.2022

Latauspaikkojen avustuksen voi saada nyt myös alle viiden asunnon taloyhtiö

Asuntojen parkkipaikkojen sähköautojen latausinfra-avustuksiin tuli merkittäviä muutoksia vuoden alusta.

Asuntojen parkkipaikkojen sähköautojen latausinfra-avustuksiin tuli merkittäviä muutoksia vuoden 2022 alusta alkaen. Uutuutena on, että myös alle viiden autopaikan taloyhtiöt voivat nyt saada rahallista avustusta.

Tarvetta avustuksille on, sillä täyssähköautojen ja lataushybridien suosio on vankassa kasvussa. Sähköautojen latauspisteverkoston laajentamisella edistetään liikenteen sähköistämistä. Sillä on tärkeä rooli kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä.

– ARA on avustanut sähköautojen latauspisteiden asentamista jo vuodesta 2018. Tuettujen latausvalmiuksien kokonaismäärä yltää siten vuoden 2021 loppuun mennessä noin 35 000 kappaleeseen, ARAn eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ylitarkastaja Kari Lappalainen taustoittaa.

Viime vuonna avustusta ovat saaneet taloyhtiöt ja niiden parkkiyhtiöt, mutta uutena avustusmuotona myös työpaikat voivat hakea avustusta vuoden 2022 alusta alkaen.

11 kW:n tehoinen latausvalmius

Asuntojen parkkipaikkojen latausinfran rakentamisen avustusjärjestelmän tavoitteena on, että avustuksella toteutettava järjestelmä tehdään kerralla kuntoon ja sen verran järeäksi, jotta se palvelee taloyhtiötä vielä 20 vuoden kuluttuakin, kun suurin osa autoista vaatii latausta.

Avustusta saadakseen taloyhtiön on tehtävä kaapelointi ja latausvalmius on riittävän järeäksi, jotta tarjolla on vähintään 11 kW:n tehoinen latausvalmius kaikille autopaikoille.

Latausinfra-avustus on tarkoitettu asuinrakennuksen omistaville yhteisöille (mm. taloyhtiöt, vuokrataloyhteisöt) sekä niiden omistamille pysäköintiyhtiöille. Uutuutena on, että avustusta voidaan myöntää myös muille pysäköintiyhtiöille, jos ne tarjoavat asemakaavan mukaista asukaspysäköintiä omakustannusperiaatteella.

Edellytyksenä on, että yhteisö rakentaa sähköautojen toiminnallisen latausvalmiuden vähintään viidelle autopaikalle. Lisäksi avustusta voidaan myöntää myös pienille, alle viiden autopaikan yhteisöille, mikäli latausvalmius tehdään yhteisön kaikille autopaikoille.

Avustusta ei myönnetä keskeneräisiin uudisrakennuskohteisiin.

Rahaa 35 % hyväksytyistä kustannuksista

Avustuksen suuruus on 35 prosenttia hakemusvaiheessa hyväksytyistä, toteutuneista kustannuksista. Avustuksen yläraja on 90 000 euroa. Pysäköintiyhtiöillä enimmäismäärä kertautuu asukaspysäköintiä käyttävien asuinrakennusten omistavien yhteisöjen määrällä.

Avustuksen määrää laskettaessa huomioidaan kustannuksia enintään 4 000 euroa latausvalmiutta kohden. Näin ollen yhtä latausvalmiutta kohden voi saada avustusta enintään 1 400 euroa.

Valmis riittää tukeen

Latausinfratuen saamiseen riittää valmius latauslaitteen asentamiselle. Valmiudeksi katsotaan se, että autopaikalta on yksinkertaisin toimin saatavissa käyttöön latauslaitteen vaatima sähkönsyöttö.

Autopaikan latauspisteen sähkönjohtimen tulee kestää vähintään 11 kW:n teho kolmivaiheisena. Muu sähköjärjestelmä voidaan toteuttaa hakijan tarpeen mukaan.

Avustusta myös latauslaitteesta

Avustuksen saa myös itse latauslaitteen kustannuksista, jos latauslaitteet ovat avustusta hakevan yhteisön omistuksessa ja niissä voidaan tarvittaessa käyttää vähintään 11 kW:n lataustehoa.

ARA suosittelee, että avustuksella toteutettavissa hankkeissa käytetään latauskuormanhallintaa tukevia latauslaitteita. Avustusta voi hakea myös jälkikäteen asennettaviin latauslaitteisiin. Latauslaitteita on hankittava kerralla vähintään viiden latauspisteen vaatima määrä.

Alle 11 kW:n latauslaitteille tukea ei myönnetä.

Hakuaikaa vuoden ympäri

ARA-avustusta voi hakea ympäri vuoden. Avustushakemus on jätettävä ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu. Avustukseen liittyy monenlaisia rajoitteita, joten hakijan kannattaa tutustua tarkoin tuen ehtoihin. Yksityiskohtaiset tiedot ja hakuohjeet ARAn kotisivuilla.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli