Liikenne | Uutinen | 2.4.2020

Nastarenkaiden käyttöaikaan luvassa pidennys

Liikenneministeriön asiantuntija: ”Kenenkään ei tarvitse kesärenkaiden vaihdon vuoksi vaarantaa terveyttään tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa.”

Jaa artikkeli

Koronaviruksen jyllääminen aiheuttaa monenlaista huolta ja liikkumisrajoituksia. Koronakurimus vaikuttaa monin tavoin myös arkiseen autoiluun.

Yksi autoilijoiden huolenaihe on renkaiden vaihtotarve ja se, miten virkavalta tässä poikkeustilanteessa suhtautuu, mikäli autoilija ei ole onnistunut vaihtamaan tai vaihdattamaan ajoissa nastarenkaita kesärenkaiksi. Moni riskiryhmään kuuluva autoilija ei näinä aikoina välttämättä hevin uskaltaudu tartuntariskin vuoksi rengasliikkeisiin asioimaan.

Avuksi asetusmuutos

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan tässä poikkeustilanteessa asetusmuutosta, joka toisi joustoa nastarenkaiden vaihtoaikaan.

– Yksityiskohdat eivät ole vielä tarkentuneet, mutta pointti on se, että kenenkään ei tarvitse kesärenkaiden vaihdon vuoksi vaarantaa terveyttään tällaisessa poikkeuksellisessa tilanteessa, Liikenneneuvos Kimmo Kiiski kiteyttää.

Asetuksen lievennyksessä on kyse muutoksesta ajoneuvojen käytöstä tiellä annettuun asetukseen, jossa säädetään talvirenkaiden käytöstä.

– Asetusmuutos olisi voimassa koko Suomen alueella, ei vain Uudellamaalla. Pohjoisemmassa Suomessa on toki talviset olosuhteet vielä pitkän aikaa eli siellä nastarengasta saa käyttää kelin puolesta niin pitkään, kun keli sitä edellyttää.

Koska mahdollinen asetusmuutos tulisi voimaan?

– Nastarenkaiden käyttöaika päättyy Manner-Suomessa tänä vuonna 20.4. eli sen jälkeen.

Uudenmaan eristys hankaloittaa rengasrulettia

Talvirengaspakko päättyi helmikuun lopussa, mutta nastallisia talvirenkaita saa käyttää 31. maaliskuuta asti, tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin, myöhäisemmän ajankohdan ollessa määräävä.

Tänä vuonna nastarenkailla saa siis ajaa 20.4. saakka, eli päivän pidemmälle kuin Uudenmaan eristyksen on tarkoitus kestää. Myös muuna ajankohtana nastarenkaiden käyttö on sallittu, jos keli sitä edellyttää.

Kerroimme jo aiemmin, että Uudenmaan eristys voi aiheuttaa niille uudenmaalaisille autoilijoille, jotka säilyttävät kesärenkaitaan esimerkiksi muualla Suomessa sijaitsevalla kesämökillä. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan kesärenkaiden hakeminen ei ole tarpeeksi hyvä syy Uudenmaan rajan ylittämiseen.

Kitkarenkaat helppo vaihtoehto

Kiiski rauhoittelee kitkarenkailla ajavia: kitkarenkaiden vaihdossa ei ole mitään kiirettä missään päin Suomea.

– Kitkarenkaat ovat hyvä vaihtoehto vaihtelevassa Suomen kevätkelissä. Esimerkiksi Tampereen korkeudella on tällä hetkellä viitisen senttiä lunta, illaksi lumi sulaa pois, ja ensi yönä ennusteen mukaan sataa taas lunta. Myös se tulee muistaa, että nastarengasta saa kuitenkin käyttää aina, jos keli tai sää sitä edellyttää.

Jaa artikkeli

Keskustelu