nopeusrajoitus

Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 26.8.2023

Nuorten liikennesyntinä ylinopeudet

Poliisi: Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna.

Poliisi on päättyvällä kesäkaudella tehovalvonut useampaan otteeseen nuorten, 15–24-vuotiaiden, liikennekäyttäytymistä. Valvonnan painopiste on ollut esimerkiksi suurten ylinopeuksien paljastamisessa.

Poliisi perustelee nuorten valvontaa ylisummaan sillä, että nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa.

Riskinä viikonloppu…

Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa on menehtynyt liikenteessä 12 alle 25-vuotiasta nuorta, tämä on 17 % kaikista menehtyneistä.

Nuorten aiheuttamien kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien yleisimpinä ajankohtina painottuu voimakkaasti perjantain ja lauantain välinen yö ja lähes yhtä voimakkaasti lauantain ja sunnuntain välinen yö.

…ja liian suuri nopeus

Poliisiylitarkastaja Pasi Rissanen on tuonut esiin, että nuorten kuljettajien kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista noin kolmasosaan liittyy liian suuri tai väärä tilannenopeus.

Rissanen työskentelee Poliisihallituksessa liikenneturvallisuuden vastuualueella.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta tuo puolestaan esiin, että suuremmissa nopeuksissa tapahtuvat onnettomuudet aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa kuin alhaisemmassa nopeudessa tapahtuvat onnettomuudet.

Kallion mukaan törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat tyypillisesti juuri kovia ylinopeuksia eli yli 50 km/h ylityksiä sallittuun nopeuteen.

– Vuosittain poliisi kirjaa noin kaksi tuhatta nuorta 17–24-vuotiasta kuljettajaa epäillyksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, Kallio taustoittaa.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli