Liikennekamera Google Maps

Liikenne Liikenneturvallisuus 28.4.2023

Päivän kuva: näkyykö poliisin liikkuva kameravalvonta Google Mapsissa?

Google Mapsista pystyy ilmeisesti näkemään joskus myös liikkuvien kamera-autojen sijainnit – jos käyttäjät ilmiantavat niitä palvelulle.

Peltipoliisit ilmaantuivat Google Mapsiin vuonna 2019, jonka jälkeen karttasovelluksen avulla on voinut suunnitella omia reittejään kameratolppien sijainnit huomioiden. Kameratolppien ilmaantuminen palveluun tapahtui hieman yllättäen ja varkain, joskin aiheesta kirjoiteltiin mediassa tuoreeltaan melko paljon.

Mitenkään ainutlaatuinen tämä ominaisuus ei kuitenkaan ollut, sillä erilaiset autonavigaattorit olivat huomautelleet kameratolppien sijainnista jo vuosia ennen Google Mapsia.

Sen sijaan Google Maps voi olla myös eräänlainen edelläkävijä liikenteen kameravalvonnan suhteen. Palvelussa näyttäisi olevan mahdollista myös huomata liikkuvat kamera-autot – ainakin niissä tapauksissa, joissa joku ilmoittaa havainnostaan pikaisesti Googlelle.

Näin kävi taannoin Espoossa, jossa Kehä I:llä näkyi Google Mapsissa pidemmän aikaa liikennekamera, jota siellä ei normaalisti ollut. Normaalien kiinteiden kameratolppien lisäksi palvelu vihjasi käyttäjiään myös liikkuvista nopeustutka-asemista.

Poikkeava piste näkyi kartalla noin tunnin ajan, jonka jälkeen se poistui yhtä nopeasti kuin ilmaantuikin kartalle. Todennäköisesti Google Maps kysyi paikan ohi ajaneilta autoilijoilta kyllä tai ei -periaatteella, oliko kamera-auto vielä paikoillaan. Kun valtaosa vastaa kysymykseen ei, voidaan tilannetieto päivittää karttaan.

Lisää aiheesta

Jaa artikkeli