ratsia poliisi

Liikenne Liikenneturvallisuus Uutinen 19.10.2022

Poliisi: raskaassa liikenteessä paljon ajo- ja lepoaikarikkeitä

Poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti viime viikolla. Valvonnan tulokset eivät mairittele liikennekäyttäytymisen näkökulmasta.

Poliisi valvoi raskasta liikennettä tehostetusti viime viikolla ympäri Suomea. Valvonnan tulos on sikäli karu, että raskaassa liikenteessä havaittiin merkittävässä määrin runsaasti ajo- ja lepoaikarikkeitä.Runsaasti rikkeitä

Ajo- ja lepoaikarikkomuksia todettiin yhteensä 215 kappaletta (heinäkuun vastaavalla valvontajaksolla havaittiin 140 rikkomusta). Lisäksi 47 tapauksessa (heinäkuussa 27 tapausta) ajopiirturia ei käytetty lain edellyttämällä tavalla.

–Todettujen ajo- ja lepoaikarikkeiden määrä on edelleen liian suuri suhteessa tarkastettujen ajoneuvon kokonaismäärään, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta sanoo.

29 ajoneuvon matka tyssäsi

Epäkuntoisuuksien takia seuraamuksia määrättiin 133 tapauksessa. Näistä 29 tapauksessa matka jouduttiin keskeyttämään kokonaan.

– Ajoneuvojen epäkuntoisuuksista määrättiin aiempaa vähemmän seuraamuksia, mutta kuljetusten keskeyttämiset lisääntyivät entisestään, kokonaisuudessaan muutosta parempaan ei ole tapahtunut toivotulla tavalla, Onninen sanoo.

Puutteellisen kuorman varmistukseen jouduttiin puuttumaan 73 kertaa. Ylikuormia poliisi totesi 39. Valvonnan aikana tavattiin myös 8 kuljettajaa, joiden ajo-oikeus ei ollut riittävä kuljetettuun ajoneuvoon.

Yli 1 900 ajoneuvoa tarkastettiin

Valvontateemaan osallistuivat kaikki poliisilaitokset, ja se oli samalla osa Euroopan liikennepoliisiverkoston (ROADPOL) Euroopan laajuista valvontateemaa.

Valvontajakson aikana tarkastettiin yhteensä 1 920 raskasta ajoneuvoa, joka poliisitarkastaja Kari Onnisen mukaan ylitti ennakkoon asetun tavoitteen. Tarkastetuista ajoneuvoista noin 20 prosenttia oli ulkomaisia ajoneuvoja.

Kuljettajille määrättiin kokonaisuudessaan 429 eri seuraamusta. Seuraamuksien määrä oli samassa suhteessa tarkastusmäärien kanssa kuin vastaavilla valvontajaksoilla viimeisen vuoden aikana. Osalle kuljettajista kirjoitettiin seuraamuksia useammasta kuin yhdestä rikkeestä.

Lisäksi suoritettiin 253 ulkomaalaislain mukaista tarkastusta.

Valvonnan tavoitteena oli liikenneturvallisuuden parantaminen sekä harmaan talouden ja kuljetusrikollisuuden torjunta. Valvontaa kohdennettiin aiemmilla valvontajaksoilla havaittuihin selkeisiin epäkohtiin, kuten ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen sekä ajoneuvojen kuntoon.

Lähde: Poliisihallitus Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli