Talvipyöräily_2019_AH

Liikenne Uutinen 26.6.2022

Polkijoista puolet käyttää kypärää

Liikenneturvan seurantojen mukaan kypärää käyttävien pyöräilijöiden osuus on noussut merkittävästi 2000-luvun aikana.

Puolet pyöräilijöistä käyttää ajaessaan kypärää, kertovat Liikenneturvan seurantojen tulokset. Kypärää käyttävien osuus on noussut merkittävästi 2000-luvun aikana.

Liikenneturva tarkkailee vuosittain turvavarusteiden, kuten pyöräilykypärän, käyttöä liikenteessä. Vuonna 2021 pyöräilevistä 50 prosenttia käytti kypärää. Käyttö on yleistynyt koko 2000-luvun. Vielä kaksikymmentävuotta sitten kypärää käytti ainoastaan 21 prosenttia pyöräilijöistä.

Ei estä törmäystä, suojaa päätä

Liikenneturva muistuttaa, että vaikkei pyöräilykypärä estä onnettomuutta ennalta, suojaa se tapaturman sattuessa päätä tutkitun tehokkaasti.

Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärää on hyvä käyttää myös sähköpotkulaudalla ajaessa tai esimerkiksi skeitatessa.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa tähdentää esimerkin voimaa.

– Vanhempien kannattaa muistaa, että lapsi katsoo roolimallia aikuisista.

– Jos lapsen kanssa kulkee esimerkiksi punaisia päin, lapselle on vaikea perustella, miksi lapsen pitää valoja aina noudattaa. Sama koskee pyöräilykypärän käyttöä yhteisillä retkillä. Jos aikuinen ei käytä pyöräilykypärää, ei kypärän käytöstä muodostu välttämättä tapaa lapsellekaan.

Leena Piippa kannustaa vanhempia tarkistamaan lapsen kypärän kunnon ja istuvuuden lapsen päähän aika ajoin. Tärkeää on myös varmistaa, että lapsi kiinnittää kypärän oikein.

– Kypärä ei suojaa, jos remmi roikkuu solisluissa, Piippa muistuttaa.

Talvipyöräily_2019_AH

Valtaosa suhtautuu myönteisesti

Jopa 95 prosenttia Liikenneturvan tämän kevään kyselyyn vastanneista suhtautuu myönteisesti kypärään. Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista liikenneturvallisuuteen toukokuussa 2022. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi 1 005 henkilöä.

Jaa artikkeli