11.1.2023

Pyöräilijän liikennesäännöt – Näin väistät ja ohitat pyöräillessä

Talvipyöräily_2019_AH

Milloin pyöräilijä väistää autoilijaa ja milloin autoilija pyöräilijää. Moottori käy juttusarjassa läpi kaikki tavallisimmat pyöräilijän väistämissäännöt sekä muita pyöräilijän liikenteessä huomioon otettavia asioita.

Pyöräilijän väistämis- ja ohittamissäännöissä on tiettyjä asioita, jotka pyöräilijöiden ja autoilijoiden on hyvä muistaa.

Pyöräilijä väistää muita tienkäyttäjiä silloin, kun pyöräilijä tulee tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikasta, polulta tai muulta vähäiseltä tieltä.

Pyöräilijän on väistettävä muita tienkäyttäjiä myös silloin, kun pyöräilijä tulee ajoradalle jalkakäytävän tai pyörätien ylityksen jälkeen.

Pyöräilijän on väistettävä myös jalkakäytävää tai pyörätietä käyttävää jalankulkijaa, pyöräilijää tai mopoilijaa, kun pyöräilijä ylittää jalkakäytävää tai pyörätietä sekä silloin, kun pyöräilijä tulee pihakadulle tai kävelykadulle tai ylittää sellaisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ohittaminen tapahtuu yleensä vasemmalta

Kun pyöräilijä ohittaa edellä kulkevaa ajoneuvoa, se tapahtuu yleensä vasemmalta.

Poikkeuksia kuitenkin on, jolloin pyöräilijä voi ohittaa myös oikealta – esimerkiksi silloin, kun edellä kulkeva ajoneuvo kääntyy tai valmistautuu kääntymään vasemmalle. Myös silloin voi ohittaa oikealta, jos ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa ja edellä kulkevat ajoneuvot kulkevat rinnakkaisilla ajokaistoilla.

Pyöräilijä myös ohittaa ajoneuvon oikealta esimerkiksi liikennevaloissa. Toista pyöräilijää ei pidä ohittaa oikealta puolelta pyörätiellä.

Ohittaessa pyöräilijä saa käyttää myös vastaantulevan liikenteen puolta, jos ajosuunnassa on vain yksi ajokaista. Vastaantulevan liikenteen puolta käyttäen ei myöskään saa ohittaa, jos näkyvyys on riittämätön tai ohitukseen käytettävä kaista ei ole vapaa. Ohitus vastaantulevan kaistaa käyttäen on kielletty myös, jos ohittaja ei voi palata vapaasti omalle kaistalleen tai edellä tai takana oleva on aloittanut ohituksen.

Pyörällä ei myöskään saa ohittaa suojatien kohdalla vastaan tulevan liikenteen kaistaa käyttäen eikä risteyksessä tai tasoristeyksessä eikä välittömästi niiden läheisyydessä. Ohituskielto ei kuitenkaan koske taajaman ulkopuolella muuta kuin liikennemerkistä ennakolta ilmenevää risteystä.

Polkupyöräopastimen valoja noudatettava ensisijaisesti

Polkupyöräilijän on liikennevaloissa ensisijaisesti noudatettava polkupyöräopastimen valoja. Jos polkupyöräopastimen valoja ei ole, polkupyöräilijän on noudatettava kulkusuuntansa ajoneuvoliikenteelle tarkoitettuja liikennevaloja.

Pyörätietä käyttävän polkupyöräilijän on, missä erityistä polkupyöräopastinta ei ole, noudatettava jalankulkijaopastimen, tai jollei sitä ole, kulkusuuntansa ajoneuvoliikenteelle tarkoitettuja valoja.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Pyöräliitto Kuva: Moottorin arkisto

a:7:{i:0;s:6:"127076";i:1;s:6:"127149";i:2;s:6:"127144";i:3;s:6:"127152";i:4;s:6:"127131";i:5;s:6:"127083";i:6;s:6:"127138";}

Luetuimmat