Talvikunnossapito_Helsinki

Liikenne Uutinen 23.12.2022

Pysäköinninvalvonnassa sattuu, myös jouluisin – tässä pyhien yleisimmät pysäköintimokat

Vaikka jouluna kaikki tuntuu hiljentyvän, pysäköintiin liittyvistä säännöistä tulee muistaa pitää silloinkin kiinni.

Tähän aikaan vuodesta joulu näkyy katukuvassa monin eri tavoin. Myös pysäköinninvalvonnassa korostuvat joulun aikaan tavallisesta poikkeavat sattumukset, kun ruuhkat, stressi ja erilaiset jouluiset asioinnit saattavat aiheuttaa pysäköintivirhemaksun.

Pysäköintiratkaisuja tuottava ParkkiPate on koonnut yhteen erilaisia joulun aikana yleisiä sattumuksia, mitkä ovat työllistäneet pysäköinninvalvontaa. Yleisimpien mokien ohella pysäköintiyritys tarjosi myös käytännön vinkkejä, joiden avulla autoilija välttää pyyhkijän alta löytyvän epämieluisan jouluyllätyksen saamisen.

Parkkipirkot töissä myös pyhinä

Vaikka moni hiljentyy viimeistään jouluaattona viettämään pyhiä, yksityiset pysäköinninvalvojat ovat töissä myös joulunpyhinä ja uutena vuotena. Pysäköinninvalvonta on tärkeää hoitaa myös jouluna, sillä joulurauhan tulee ylettää myös parkkipaikoille.

– Lain mukaan kiinteistön on pidettävä huolta alueensa turvallisuudesta ja varmistettava muun muassa, että hälytysajoneuvot pääsevät ajamaan alueelle ilman esteitä. Tämä velvoite on hoidettava, oli sitten joulu tai juhannus, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa.

Joulunpyhinä pysäköinninvalvonta on hyvin pitkälle vain yksityisen pysäköinninvalvonnan harteilla. Metsärannan mukaan kunnallista pysäköinninvalvontaa ei ole kaikkialla ja kunnallisen pysäköinninvalvonnan kyky valvoa yksityisalueita ei ole riittävä.

– Moni kiinteistönomistaja on ulkoistanut pelastusteiden valvonnan yksityiselle pysäköinninvalvontayritykselle. Kun valvominen on uskottu meille, varmistamme pyhistä tai pakkaskeleistä huolimatta, että pysäköintisääntöjä noudatetaan ja joulurauha vallitsee myös parkkipaikoilla.

Jouluruuhkat ja joulukuusen hankinta aiheuttavat sakkoja

Jouluaika näkyy monissa kauppakeskuksissa ja katukuvassa usein poikkeuksellisina ruuhkina, kun ihmiset ryntäävät tekemään viime hetken jouluostoksiaan. Niin ikään katukuvaan tulevat myös joulukuusten myyntikojut, joita pystytetään usein parkkipaikoille ja muihin liikenteen solmukohtiin. Pelkästään Helsingissä on yli 100 joulukuusten myyntipaikkaa sijoitettuna eri puolille kaupunkia.

Joulukuusen hakureissu saattaa kuitenkin saada ikävän käänteen, kun reissusta jää muistoksi valvontamaksu.

– Kuusenhakijat pysäköivät herkästi autonsa esimerkiksi bussipysäkeille ja pelastusteille miettimättä pysäköintisääntöjä, Metsäranta kertoo.

Pahimmat ruuhkat hiljenevät usein jouluaaton aamuna, mutta paikoittain aattoiltana ruuhkia parkkipaikoille saattaa aiheuttaa aattoiltana joulupukkikeikkaa heittävät esiintyjät tai jouluvierailulle tulevat sukulaiset. Myös näissä tilanteissa on tärkeää huomioida pysäköintisäännöt.

Jouluaaton yleisin pysäköintimoka on ylittynyt pysäköintiaika

ParkkiPaten mukaan jouluaattoiltana liikennettä parkkipaikoilla on tavallista lauantai-iltaa vähemmän. ParkkiPaten tilastojen mukaan aattoiltana iltakuuden ja keskiyön välisenä aikana yleisin pysäköintivirhe on sallitun pysäköintiajan ylitys. Yleensä tämänkaltainen rike syntyy, kun jouluvieraan tai joulupukkikeikkailijan reissu venähtää odotettua pidemmäksi.

Jouluaaton toiseksi yleisin pysäköintimoka on parkkikiekon käytön unohtaminen. Autoilijoiden on hyvä muistaa, että pysäköinninvalvojan tehtävänä on tarkistaa pysäköintikiekko myös lumisen tuulilasin alta. Toisin sanoen luminen sää ei ole veruke jättää parkkikiekkoa käyttämättä.

Talviset kelit näkyvät myös aattoillan kolmanneksi yleisimpänä pysäköintivirheenä, joka on pysäköinti muualle kuin merkityille paikoille. Parkkipaikoille kertynyt lumi saattaa usein vähentää pysäköintipaikkojen määrää. Christian Metsäranta kuitenkin muistuttaa, ettei lumen vuoksi voi viedä toisen autoilijan parkkipaikkaa.

Jaa artikkeli