Liikenne Uutinen 27.11.2015

Raskaan liikenteen rengasvaatimuksiin ehdotetaan tiukennuksia

Tienvarsitarkastusten perusteella raskaan liikenteen rengastus on asianmukaista.

Talvirengaspakko astuu voimaan joulukuun alusta. Raskasta liikennettä se ei koske. Poliisin, Autonrengasliiton ja Liikenneturvan viime talvena teettämien tienvarsitarkastusten mukaan 98 prosenttia kuljetusliikkeistä kuitenkin varustaa autonsa asianmukaisella rengastuksella.

Laittomia, alle 1,6 millimetrin urasyvyyden renkaita oli vain 0,4 prosenttia. Yhteensä tienvarsitarkastuksissa tutkittiin 645 raskasta ajoneuvoa tai ajoneuvoyhdistelmää, joiden alla pyöri yhteensä yli 9 000 rengasta.

Rengasalan tekninen foorumi on ehdottanut tiukennuksia raskaan kaluston talvikauden rengasvaatimuksiin. Kuorma- ja linja-autoihin sekä kokonaispainoltaan yli 3,5 tonnisiin perävaunuihin ehdotetaan vetäville akseleille joulu–helmikuuksi talvirenkaita (M+S tai 3PMSF –merkinnät). Ohjaavien ja vetävien akseleiden urasyvyyksien tulisi olla talvikaudella vähintään 5 millimetriä, muilla akseleilla ja perävaunuissa ainakin 3 milliä.

Naapurimaat jo tiukentaneet vaatimuksia

Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä raskaan kaluston rengasvaatimuksia on tiukennettu viime vuosina merkittävästi. Liikenne- ja viestintäministeriö on ilmoittanut tarkistavansa rengasmääräyksiä meneillään olevan tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä. Lakiesitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle syyskaudella vuonna 2016.

Lähde: Autonrengasliitto

Jaa artikkeli