Liikenne Uutinen 24.12.2022

Renkaat ja auto on hyvä tarkistaa ennen liikkeelle lähtöä – vinkit turvalliseen talviajoon

Jokainen voi vaikuttaa pidemmän automatkan turvallisuuteen tarkastamalla renkaista paineet ja autosta perusasiat.

Joulun aikaan ja talvilomilla monet suuntaavat sukulaisten luo ja lomakohteisiin pitkänkin matkan päähän. Renkaat ja auto on hyvä tarkastaa ennen tien päälle lähtöä, tällöin matkanteko sujuu turvallisesti ja ilman yllätyksiä. Matkan turvallisuuteen ja sujuvuuteen voi vaikuttaa hyvinkin pienillä asioilla.

Renkaiden ja niiden ilmanpaineiden tarkastuksella voi saada myös rahallista säästöä, sillä väärillä rengaspaineilla ajettaessa auton polttoaineenkulutus kasvaa.

– Renkaiden merkitys on turvallisuuden kannalta suuri, sillä ne ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Renkaista on tärkeää tarkastaa, että ilmanpaineet ovat kohdallaan ja että urasyvyyttä on riittävästi. Talvirenkaissa urasyvyyttä on hyvä olla vähintään neljä millimetriä, jotta auto ei joutuisi loskaliirtoon, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri muistuttaa.

Paremmat renkaat taakse

Renkaiden kuluneisuudessa voi autossa olla myös eroja, esimerkiksi etuvetoinen auto saattaa kuluttaa eturenkaita enemmän. Paremmat renkaat tulisi vaihtaa taakse, jotta auton hallittavuus säilyisi poikkeustilanteissakin, vesiliirto tai loskaliirto lähtee auton takapäästä.

Auton ohjauskulmat olisi hyvä myös tarkistaa ja tarvittaessa säätää, jos renkaat kuluvat poikkeavasti. Nastarenkaita käyttävien pitää muistaa myös, ettei nastojen määrässä saa olla suurta eroa renkaiden välillä.

– Erityisesti pimeänä vuodenaikana ajettaessa on tärkeää varmistaa hyvä näkyvyys tutkimalla pyyhkijänsulkien ja polttimoiden kunto sekä tarvittaessa vaihtaa ne uusiin. Myös öljyn, jäähdytysnesteen ja tuulilasinpesunesteen määrä on hyvä tarkistaa, Morri sanoo.

Muista rengaspaineet

Auto on lomien aikaan usein täynnä ihmisiä ja tavaraa, tällöin myös rengaspaineet on hyvä tarkistaa, koska renkaiden päällä on enemmän kuormaa. Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja tekee autosta vaikeammin hallittavan.

Kun renkaissa käytetään kuormaan nähden oikeaa ilmanpainetasoa, renkaiden kuluminen hidastuu, vierintävastus pienenee ja auton ajovakaus paranee. Paine laskee myös kylmässä kelissä, joten talvirenkaisiin kannattaa laittaa 0,2 baaria (20 kPa) suurempi ilmanpaine kuin autonvalmistajan suosituspaine on.

Rengaspainesuosituksen näkee löytää esimerkiksi auton ohjekirjasta tai kuljettajan puoleisen oven reunasta olevasta kilvestä. Rengaspaineen säätö tulee tehdä kylmillä renkailla eli ennen pitkää ajoa.

Renkaan vierintävastus vaikuttaa suoraan auton kulutukseen: mitä kevyemmin rengas vierii, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta ja synnyttää näinollen vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Siksi kannattaa tarkistaa, että autossa on oikeanlaiset talvirenkaat.

– Vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. Heikomman vierintävastusluokan renkaaseen verrattuna premium-rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä, Morri painottaa.

Muista ennakointi

Rauhallinen ja ennakoiva ajotapa säästää myös auton renkaita ja tekee tietysti myös matkanteosta miellyttävämpää. Voimakkaita jarrutuksia, kiihdytyksiä ja ohjausliikkeitä kannattaa välttää.

– Tämä ei ole marginaalinen asia. Renkaat rasittuvat normaalia enemmän aggressiivisessa ajossa ja voimakastehoisissa autoissa, mikä saattaa aiheuttaa nastavaurioita nastallisissa renkaissa ja normaalia suurempaa tai epätasaista kulumaa kitkarenkaissa, Morri toteaa.

Taloudellisella ajotavalla voi päästä jopa 10–20 prosenttia pienempään polttoaineen kulutukseen. Ajamisesta voi tehdä taloudellisempaa muun muassa välttämällä tyhjäkäyntiä, ennakoimalla, suosimalla moottorijarrutuksia ja esilämmittämällä ajoneuvoa kylmällä ilmalla.

– Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään. Renkaisiin ja auton säännölliseen huoltoon käytetty raha maksaa itseään takaisin, kun kulutus pysyy matalana. Kaikki, mikä säästää renkaita, säästää myös polttoainetta ja luontoa, Morri sanoo.

Vinkit talven automatkoille:

  • Tarkista renkaista ilmanpaineet sekä urasyvyys
  • Vaihda parhaimmassa kunnossa olevat renkaat taakse, jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja. Pyri kierrättämään renkaita auton akselilta toisella, jotta suurta kulumaeroa ei pääse syntymään.
  • Varmista hyvä näkyvyys tarkistamalla pyyhkijänsulkien ja polttimoiden kunto, ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.
  • Tarkista öljyn, jäähdytysnesteen ja tuulilasinpesunesteen määrä.
  • Suosi taloudellista ajotapaa.
  • Varmista, että autossa on varoituskolmio, heijastinliivit, hinausköysi ja akkukaapelit.
  • Varaa matkaan riittävästi aikaa ja lähde liikenteeseen pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella.
  • Tarkista ajantasainen tieto ruuhkista ja tietöistä esimerkiksi Liikennetilanne-verkkosivuilta.

Lähde: Nokian Renkaat

Jaa artikkeli