Skipperi Q sähkövene vuokravene veneily

Liikenne Uutinen 18.6.2022

Sähkö saapuu myös vuokraveneilyyn – tutustu vaikka Espoossa tai Turussa

Sähkö tulee yleistymään vähitellen myös veneiden käyttövoimana. Vuokraveneistä tunnettu Skipperi tuo ensimmäiset sähköveneet markkinoille ja Turussa voi vuokrata Låna -sähköveneitä Piknik -risteilyyn Aurajoelle

Vuokrattavat Skipperi -veneet ovat olleet tuttu näky viime vuosina. Tulevaisuudessa palveluun tulevat myös sähkökäyttöiset veneet. Skipperi tuo harvinaiset sähköveneet yhteiskäyttöön Suomeen

Suomalainen veneiden yhteiskäyttöpalvelu Skipperi ja sähköveneiden suunnittelija Q Yachts ovat räätälöineet vuokrakäyttöön sopivan sähkötoimisen veneen. Tilauksen ensimmäiset Q Club -malliset, yhteiskäyttöön suunnittelut veneet toimitetaan Espooseen ja Tukholmaan kesällä 2022 kuluttajien käyttöön. Skipperi aikoo lähivuonna kasvattaa sähköveneiden määrää palvelussaan: yrityksen suunnitelmana on tuoda yli sata sähkövenettä Suomeen ja ulkomaille kuluttajien käyttöön.

Låna sähkövene vuokravene veneily Turku Aurajoki

Skipperi Q

Skipperi lanseeraa uudet sähköveneet osaksi Fleet-palveluaan, jonka kautta jokainen veneilystä innostunut voi hankkia veneen päiväkäyttöön kiinteällä kuukausimaksulla.

– Uskomme Skipperillä siihen, että sähköisyys on osa veneilyn tulevaisuutta. Veneilyn sähköistyminen on kuitenkin vielä kaukana autojen vastaavasta kehityksestä ja sähköveneitä on tällä hetkellä vain prosentin murto-osa kaikista veneistä. Haasteena on kuitenkin tähän asti niiden korkea hintahaarukka ja pieni saatavuus, jonka takia olemme enemmän kuin innoissamme tuomassa sähköveneitä laajempaan käyttöön Suomessa, kertoo Kristian Raij, yksi Skipperin perustajista ja toimitusjohtaja.

– Sähkö mahdollistaa veneilijöille helpon ja turvallisen elämyksen, ja samalla saaristolaisille hiljaisemman ympäristön. Skipperin sähköveneet on suunniteltu maksimissaan kuudelle henkilölle, jotka voivat käyttää venettä joko lähisaariston satamissa tai rantautua luonnonsatamaan picnicille.

Ensimmäiset veneet tuodaan Skipperin Espoon satamiin, Skipperin syntysijoille. Sähköveneet ovat aluksi pilottiryhmän käytössä ja kaikkien tutustuttavissa Skipperin koeajotapahtumissa kesällä 2022. Skipperin ja Q Yachtsin tavoitteena on kasvattaa veneiden määrää merkittävästi kausilla 2023-2025.

Sähköveneitä voi ladata useissa satamissa ja vierassatamissa maasähköpistokkeista. Skipperin veneet ladataan yön aikana ja lataus riittää kahteen päivän käyttövuoroon.

Yhteiskäyttöön suunniteltu venemalli mahdollistaa turvallisen veneilyn

Veneen muotoilussa on otettu tarkasti huomioon haluttu matkanopeus, toimintamatka ja yhteiskäytön ominaispiirteet. Samalla veneen muoto ja runkonopeus suunniteltiin mahdollisimman taloudelliseksi. Veneen teollisesta muotoilusta vastaa palkittu suunnittelutoimisto Navia Design (Aivan Oy).

Club-venemalli on pituudeltaan 7,2 metriä. Kuuden solmun matkanopeudella laskennallinen toimintamatka latauksella on 78 merimailia, eli noin 140 km. Tämä mahdollistaa veneen soveltuvuuden yhteiskäyttöön. Suurehko 27 kWh:n akusto vakauttaa venettä ja tekee siitä turvallisen ilman merkittävää ohjattavuuden ja käsiteltävyyden vaikeutumista. Veneen huippunopeus on kahdeksan solmun tietämillä.
Veneessä on Skipperin Fleet-veneilijöille tuttuja elementtejä, kuten rattiohjaus ja lähes huoltovapaa perämoottori. Veneen teknologia yhdistää keskenään moottorin, veneen tietokoneen ja Skipperin sovelluksen, tehden veneilystä mahdollisimman helppoa ja turvallista.

Skipperi on laajimmalla alueella toimiva veneiden vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelu. Suomessa Skipperi toimii 15 paikkakunnalla ja 30 satamassa tarjoten vuokraus- ja fleet- kausivenepalveluita: Helsinki (8 satamaa), Espoo (5 satamaa), Kirkkonummi, Turun alue (6 satamaa), Tampere (2 satamaa), Asikkala (Vääksy), Hanko (2 satamaa), Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Porvoo ja Vaasa. Veneilykurssin voi suorittaa verkossa Skipperi -akatemiassa.

Skipperi Turku

Skipperin nykyistä vuokrakalustoa Aurajoella.

Muita veneiden vuokrauspalveluja ovat esimerkiksi Seapoint-vuokraus ja -kausivenepalvelu kuudessa satamassa : Helsinki, Espoo, Kemiönsaari, Mathildedal, Naantali ja Airisto. Seapoint tarjoaa veneilyn opiskelua verkossa sekä maksullista veneilykurssia vesillä.

Kolmas vuokrauspalvelu on Buster Rent, vuokrauspisteet Turussa, Raisiossa ja Taalintehtaalla. Näiden lisäksi nettihaulla löytyy lukuisia muitakin veneitä vuokraavia yrityksiä, joista osa on paikallisia toimijoita. Venettä vuokrattaessa on syytä tarkistaa vuokrausehdot ja vakuutusehdot erityisen huolellisesti. Edellä mainittujen yritysten vuokraveneissä on pelastusliivit ja muut turvavarusteet vakiona.

Låna sähkövene vuokravene veneily Turku Aurajoki

Sähkökäyttöisiä Låna-veneitä on vuokrattavana Turun keskustassa Vähätorin rannalla Turun pääkirjaston ja Tuomiokirkkosillan välisellä Aurajoen rantaosuudella. Vuokrattavalla Låna-veneellä voi ajaa Aurajokea alajuoksulle ja Pitkäsalmelle aina Hirvensalon sillalle asti ja takaisin. Låna-veneet ovat olleet käytössä kesäisin jo vuodesta 2017 alkaen ja kokemukset ovat hyviä. Veneet ovat vankkarakenteisia ja ne on suunniteltu 2 – 8 henkilölle. Lemmikin voi ottaa mukaan. Låna -veneellä näkee Turun jokirannan uusin silmin. Låna on suosittu turistien keskuudessa, mutta myös paikallisille turkulaisille Låna antaa uuden näkökulman kotikaupunkiin, koska monella ei ole omaa venettä.

Lånan veneet toimivat sähkömoottoreilla ja niiden käyttö on ei tuota lähipäästöjä. Lånalla on helppo ajaa. Vauhti ei päätä huimaa – huippunopeus on 6,5 km/h. Aurajoella on vilkas vesiliikenne ja sen poikki kulkee Föri -lautta. Hitaasti liikkuessa veneily on turvallista. Rauhallisesti joessa lipuen ehtii katsella Aurajoen ja Pitkäsalmen maisemia ja tarvittaessa nauttia piknik -eväistä. Veneiden lähtöpaikalla sijaitsevasta kahvilasta saa eväät mukaan myös veneretkille. Voit ostaa eväät joko saapuessasi paikalle tai tilata eväät etukäteen soittamalla tai sähköpostitse. Låna-veneen voi varata tunniksi, kahdeksi tai enintään kolmeksi tunniksi. Pisimmällä ajalla ehtii veneillä Hirvensalon sillalle asti ja takaisin. Hinnat vuokra-ajasta riippuen 63 – 145 euroa nettivarauksella. Pelastusliivit kuuluvat Låna -veneiden vuokraukseen samoin kuin ajo-ohjeet joessa ja veneen käytön opastus.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Skipperi, Låna ja Timo Turkula

Jaa artikkeli