23.8.2022

Sähköpotkulautailija, tiedätkö missä saa ajaa?

Liikenneturvan kyselyt osoittavat, etteivät sähköpotkulautailun säännöt ole edelleenkään hyvin hallussa.

Liikennesäännöt koskevat myös sähköpotkulautailijaa. Käytöstavat eivät kuitenkaan ole kovin hyvin hallussa, paljastuu Liikenneturvan kyselyistä.

Epätietoisuutta on esimerkiksi sähköpotkulautailijan paikasta tieliikenteessä ja pyöräkaistan yksisuuntaisuudessa. Väärillä väylillä ajelu voi johtaa närkästyksen lisäksi vaaratilanteisiin ja jopa onnettomuuksiin.

Kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, sillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä ja pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä.

Sähköpotkulaudoilla ajetaan pyöräilyväylillä: pyörätiellä, -kaistalla tai -kadulla. Jos pyöräväylää ei ole, niin sähköpotkulaudalla kuljetaan ajoradan reunassa. Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävillä.

Pyörätiet on aina merkitty pyörätien liikennemerkillä. Jos liikennemerkkiä ei ole, kyseessä on jalkakäytävä. Huomaa, että yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijoita voi kulkea kummassa reunassa tahansa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajoradalle tai pois laudan päältä

– Pyörätien puuttuessa on siirryttävä ajoradalle tai noustava pois laudan päältä. Yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen kiteyttää.

Sähköpotkulaudalla saa ajaa kävely- ja pihakadulla, mutta jalankulkijalle on annettava esteetön kulku. Nopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi, eikä se saa ylittää 20 km/h.

Sähköpotkulautailijat ovat vaaraksi – Liikenneturva

72 % tiesi missä on laudan paikka

Liikenneturvan kyselyssä tietämystä sähköpotkulautailijan paikasta selvitettiin kuvan avulla.

Paikassa, jossa ajoradan vieressä kulkee toisistaan erotetut jalkakäytävä ja pyörätie, vastanneista 72 prosenttia tiesi, että sähköpotkulaudan paikka on pyörätiellä. Tulos tarkoittaa toisin päin käännettynä, että 28 prosenttia vastaajista ei tiennyt missä saa ajaa.

Sähköpotkulaudalla noudatetaan samoja liikennemerkkejä ja liikennevaloja kuin polkupyörälläkin ajaessa.

Älä aja vastakarvaan!

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista vain 32 prosenttia tiesi vääräksi sen väitteen, että sähköpotkulaudalla saisi ajaa pyöräkaistaa molempiin suuntiin.

Sääntö on pelkistettynä hyvin yksinkertainen: yksisuuntainen väylä on yksisuuntainen myös sähköpotkulautailijalle!

Liikenneturva muistuttaa, että pyöräkaista on ajoradasta pyöräliikenteelle erotettu osa. Pyöräkaistalla ajetaan samoilla säännöillä kuin ajoradalla, mikä koskee myös kulkusuuntaa.

– Pyöräkaistalla kuljetaan ihan normaalisti oikeanpuoleisen liikenteen sääntöjen mukaan. Pyöräkaistalla ei saa ajaa vastakarvaan, vaikka se olisi oman kulun kannalta kätevämpää, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi ohjeistaa.

Pyöräkaistan lisäksi myös pyörätie voi olla yksisuuntainen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suurin nopeus voi olla riski

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat kätevä kulkupeli lyhyillä matkoilla esimerkiksi kaupunkiympäristössä. Niiden käyttö on aiheuttanut kuitenkin myös haasteita ja herättänyt huolta kuten Moottorissa aiemmin kerrottiin otsikolla Ärtymystä ja iloa – sähköpotkulautailu puhuttaa, mitä mieltä itse olet?

Sähköpotkulauta kulkee jopa 25 km/h vauhtia. Suurimman mahdollisen nopeuden ajaminen ei kaupungissa kuitenkaan ole usein mahdollista.

Sovita nopeus ympäristön ja muiden kulkijoiden vauhtiin, neuvoo Liikenneturva. Ennakoiva ajotapa lisää myös sähköpotkulautailijan turvallisuutta ja vähentää riskiä kaatua tai joutua onnettomuuteen.

Sähköpotkulautailun sääntöjä ja turvallista ajotapaa koskevia vinkkejä voi kerrata Liikenneturvan sivustolta.

”Sen lisäksi, että sähköpotkulaudalla ajaminen vaatii kykyä havainnoida ja arvioida liikennetilanteita sekä reagoida niihin, vaatii ajaminen myös hyvää tasapainoa. Sähköpotkulaudassa on pienet pyörät, todella herkkä ohjaus ja heikko tai olematon jousitus, joten tien pinnan epätasaisuudet voivat kovassa vauhdissa olla kohtalokkaita”, sivustolla neuvotaan.

Päätä matka oikein: pysäköi vain fiksusti

Sähköpotkulautaa käyttävän velvollisuudet tienkäyttäjänä eivät tietty pääty laudalta noustessa. Vuokraväline on myös muistettava pysäköidä fiksusti pois toisen liikkujien tieltä.

– Sähköpotkulaudan pysäköinti pois toisten tieltä ei ole vain toisten liikkujien huomioimista tai hyvä tapa. Siihen velvoittaa myös laki, Pohjonen täsmentää.

Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen Lähde: Liikenneturva 

a:4:{i:0;s:6:"116573";i:1;s:6:"116042";i:2;s:5:"93151";i:3;s:6:"110961";}

Luetuimmat