Liikenne Uutinen 13.8.2015

Tieasiat budjettiriiheen

Hallitukselle muistutus lupauksista.

Hallitusohjelmaan on kirjattu liikenneverkon korjausvelan vähentäminen 600 miljoonalla eurolla kolmen vuoden aikana. Lisäksi ohjelmassa on raskaan liikenteen tienkäyttömaksun käyttöönotto ja sen EU-maksimin mukainen palautus ammattiliikenteelle.

Tieliikenteen edunvalvojat haluavatkin muistuttaa lupauksista. Nyt on aika täyttää ne.

– Suomen kilpailukyky ja vientiteollisuus hyötyvät, kun hallitus toteuttaa päätökset jämäkästi, muistuttaa SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen.

– Satsaukset kotimaiseen maantielogistiikkaan tulevat takaisin moninkertaisina. Nykyisen tieverkon parannukset alentavat logistiikkakustannuksia, kun kiertoreittien käyttö, ojaan suistumiset ja ajoneuvovauriot vähenevät. Myös liikenneturvallisuus paranee.

Tienkäyttömaksujen avulla myös ulkomaiset kuljetusyritykset saadaan maksamaan tiestön käytöstä. SKAL on esittänyt tiemaksujen kompensaatioon kotimaisille kuljetusyrityksille polttoaineveron palautusjärjestelmää. Kuljetusyritys voisi pyytää verovähennyksen ostamistaan polttoainelitroista helposti omassa veroilmoituksessaan.

SKAL ja maanteiden tavaraliikenteen ammattilaiset odottavat budjettiriiheltä ripeitä ja selkeitä päätöksiä, joilla hallitusohjelma pannaan toimeen. Keväällä kirjatut toimenpiteet ovat SKAL:n jäsenistölle ja koko logistiikkasektorille tervetulleita ja tehokkaita kilpailukyvyn parantajia.

Teksti: Eila Parviainen

Jaa artikkeli