29.6.2017

Malta nukkua valoisallakin – väsymys vaikuttaa ajokuntoon humalan tavoin

Pitkäksi venähtävät yöt ja ajomatkat kuuluvat monilla kesään, mutta ajokunnosta kannattaa huolehtia valoisaankin aikaan.

Valoisat kesäyöt houkuttelevat valvomaan pidempään kuin talvella, mutta ihminen tarvitsee kuitenkin kunnon unet ollakseen virkeä. Kesälomalla puolestaan ahnehditaan usein pitkiä ajomatkoja ja ajetaan öisin, mikä lisää väsymyksen aiheuttamia riskejä. Ajokunnon alenemiseen ei välttämättä tarvita päihteitä tai lääkeaineita, vaan pelkkä väsymys riittää. Tyypillisiä onnettomuuksia väsyneelle kuljettajalle ovat tieltä suistuminen tai törmääminen vastaantulijaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tunnista ja tunnusta väsymys

Kuljettaja väsyy vähitellen. On tärkeää, että kuljettaja itse tunnistaisi väsymyksen ja myöntäisi sen ajoissa. Ei ole mitenkään sankarillista sinnitellä pitkää matkaa ilman taukoja – päinvastoin.

– Myös matkustajien tulisi seurata näkyykö kuljettajan ajamisessa tai olemuksessa väsymisen merkkejä ja tarvittaessa kehottaa pitämään tauko. Usein kuljettaja itse ei väsymystään kehtaa tunnustaa, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Toukokuussa 2017 toteutetussa Liikenneturvan ja TNS Gallupin kyselyssä 1 035 vastaajaa perustelivat mahdollisia väsyneenä ajamisiaan seuraavasti.

Tyypillisiä väsymyksen tunnusmerkkejä ovat:

Haukottelu on ensimmäinen väsymyksen merkki. Tauko tulisi pitää mahdollisimman pian sen jälkeen, kun kuljettaja alkaa haukotella. Haukottelua seuraa usein silmien siristely.

Monesti väsynyt kuljettaja pyrkii peittämään väsymystään puuhaamalla kaikenlaista. Tyypillisimpiä toimia ovat oman niskan silittely ja hiuksien harominen.

Väsyneenä suoran ajolinjan säilyttäminen on vaikeaa. Auto vaeltelee kaistan reunalta toiselle ja korjausliikkeet saattavat olla hyvinkin nopeita ja kulmikkaita.

Jossain vaiheessa kuljettajan silmät alkavat lurpsahdella kiinni. Kuljettaja jo siis torkahtelee lyhyitä hetkiä.
Pimeällä ajettaessa väsynyt kuljettaja unohtaa helposti kaukovalot päälle, vaikka on vastaantulevaa liikennettä tai katuvaloja.

Näillä keinoilla väsymystä voi torjua:

  • Ennen ajoon lähtöä tulisi nukkua riittävästi. Se on paras tapa torjua väsymystä.
  • Tukevan ja rasvaisen aterian syöntiä ennen ajoon lähtöä ja ajon aikana tulee välttää.
  • Taukoja on syytä pitää riittävästi. Monta lyhyttä taukoa on parempi vaihtoehto kuin yksi pitkä.
  • Lyhyelläkin tauolla voi nukkua hetken - vaikkapa autossa. Ennen tauolla nukahtamista kannattaa nauttia kofeiinipitoista juomaa. Näin kofeiini vaikuttaa piristävästi, kun kuljettaja herää ja jatkaa matkaa. Kofeiinin piristävään vaikutukseen ei kuitenkaan pidä luottaa liikaa.
  • Myös raitis ja viileä ilma autossa torjuvat väsymystä.

Lähde: Autoliitto Kuvat: Liikenneturva / Ville-Veikko Heinonen, Kaisa Tanskanen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat