mainos

16.6.2024

Auton hankkiminen yritykselle: Mitä rahoituksesta tulisi tietää?

Kun yrityksen toiminta laajenee ja kasvaa, ajoneuvon hankinta voi nousta agendalle. Auto voi nopeuttaa yrityksen toimituksia, tehostaa logistiikkaa, tukea myyntiä ja parantaa myös yrityksen imagoa. Olipa kyseessä asiakaskäynnit, tuotteiden toimitus tai työntekijöiden liikkuvuuden tehostaminen, oikean ajoneuvon valinta ja siihen vaadittu rahoitus ovat keskeisiä tekijöitä, jotka pitävät huolen yrityksen kilpailukyvystä.

Yrityksen autorahoituksen voi saada vakuudettomasti

Yrityksen autorahoitus on suunniteltu erityisesti yritysten tarpeisiin hankkia uusi auto tai päivittää jo olemassa olevaa menopeliä. Vakuudellisissa lainoissa yrityksen omaisuutta voidaan käyttää lainan vakuutena, mikä saattaa alentaa korkotasoa. Nykyisin on mahdollista saada autorahoitus yritykselle myös vakuudettomasti, mikä tekee prosessista usein nopeamman ja joustavamman.

Autorahoitus tarjoaa yritykselle mahdollisuuden kehittää toimintaa ja hankkia auton myös tilanteissa, kun kassavarat eivät siihen vielä suoraan riitä. Autorahoitusta haettaessa arvioidaan yrityksen taloudellista vakautta ja tulevaisuuden näkymiä. Rahoituksessa voidaan hyödyntää useita lainavaihtoehtoja, kuten vakuudettomia ja vakuudellisia lainoja, leasing-sopimuksia ja osamaksusopimuksia. Yritysten kannalta onkin tärkeää valita näistä vaihtoehdoista omaan toimintaan parhaiten sopiva rahoitusmuoto.

Leasing vs. laina

Erilaisten välineiden ja tuotteiden liisaamisesta on tullut hyvin suosittua yritysten ja kuluttajien puolella, joskin yksityisleasing on Suomessa huomattavasti muita Pohjoismaita perässä. Moni yritys päätyy leasing-vaihtoehtoon myös hankkiessaan auton yrityskäyttöön. Osamaksu sekä vakuudelliset ja vakuudettomat lainat ovat muita suosittuja vaihtoehtoja. 

Leasing on suosittu vaihtoehto yrityksille, jotka haluavat välttää auton omistamiseen liittyvät suuret alkuinvestoinnit ja arvon alenemisen. Leasing-sopimuksessa kuukausimaksut ovat ennustettavissa, mutta auto ei siirry yrityksen omistukseen sopimuksen päätyttyä. Leasing on siis tietyllä tavalla stressittömämpi vaihtoehto, mutta toisaalta pitkällä aikavälillä se voi olla vähiten kannattava vaihtoehto. Osamaksulla hankittu auto siirtyy yrityksen omistukseen maksujen päätyttyä, mutta vaatii kuitenkin usein suuremman alkuinvestoinnin.

Vakuudelliset lainat voivat tarjota vakuudettomia lainoja alhaisempia korkoja, koska lainan takaisinmaksu on turvattu yrityksen omaisuudella. Tämä vaihtoehto onkin usein järkevä hyvin vakavaraisille yrityksille, joilla ei ole ongelmia maksaa lyhennyksiä. Vakuudettomat lainat ovat nopeammin saatavissa, koska esimerkiksi vakuuden arvoa ei tarvitse selvittää. Pankeille vakuudeton laina on kuitenkin riskialttiimpi, minkä myötä korko on usein hieman korkeampi. Yrityksen tuleekin arvioida omaa taloudellista tilannettaan ja tarpeitaan valitessaan sopivinta rahoitusmuotoa uuden menopelin hankkimiseksi.

Kirjanpitäjän mielipidettä hyvä kysyä etukäteen

Uuden auton hankkiminen tulee näkymään myös yrityksen kirjanpitäjän työpöydällä. Ennen uuden ajoneuvon hankkimista onkin hyvä keskustella asiasta kirjanpitäjän kanssa ja keskustella parhaista rahoituskeinoista talousosaston kanssa. Autorahoituksen valinta vaikuttaa merkittävästi yrityksen verotukseen ja kirjanpidollisiin seikkoihin.

Esimerkiksi leasingsopimukset mahdollistavat ajoneuvon kulujen vähentämisen verotuksessa suoraan liikevaihdosta, kun taas omistusautojen kohdalla poistot ja muut kulut kirjataan eri tavoin. Kirjanpitoon tulee huolellisesti kirjata kaikki autoon liittyvät transaktiot, kuten korot, maksuerät, mahdolliset leasingmaksut ja auton huolto.

Myönteisen rahoituspäätöksen saadakseen yrityksen on kerättävä kasaan useita dokumentteja, jotka todistavat sen taloudellisen tilanteen. Rahoituksen saaminen ei olekaan normaalisti niin helppoa, kuin eri rahoituslähteiden kotisivuilla annetaan aluksi ymmärtää. Rahoituksen hakijan on toimitettava normaalisti esimerkiksi viimeisin tilinpäätös, tase ja tuloslaskelma. Usein vaaditaan myös yksityiskohtainen selvitys hankittavasta ajoneuvosta ja sen käyttötarkoituksesta.

Kuka tahansa ei voi hakea rahoitusta

Yrityksen autorahoitus myönnetään suomalaisille yrityksille, jotka on rekisteröity kaupparekisteriin ja joiden vastuuhenkilöt ovat luottokelpoisia. Luottoa saavalla yrityksellä tai sen takaajilla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä, ja niin yrityksen kuin sen johdonkin on toimittava Suomessa. 

Luottokelpoisuus ja lainan määrä määräytyvät yrityksen liiketoiminnan perusteellisen arvioinnin kautta. Tämä tarkoittaa, että usein rahoituspäätös on myös kielteinen. Yrityslainaa voi tyypillisesti hakea myös netissä sellainen henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus lainaa hakevassa yrityksessä.

Luetuimmat