Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 18.8.2019

Älä ohita näitä matkalla! Raaseporin kunnassa on paljon nähtävää pienellä alueella

Länsi-Uudellamaalla on pienellä alueella paljon nähtävää koko perheelle.

Pääkaupunkimme ja historiallisen Hangon välimailla sijaitsee kotimaisen taiteen ja muotoilun tyyssija, Fiskarsin ruukki. Hollantilainen kauppias Peter Thorwöste perusti Fiskarsinjoen varrelle vesivoimalla toimivan metallintuotantolaitoksen, jonka ympärille syntyi vähitellen kokonainen kyläyhteistö.

Parkkipaikalla on vilkkaimpaan turistiaikaan tungosta, eikä pysäköintipaikalla ei ole vapaita paikkoja nimeksikään. Varsinkaan sellaista, jollaiseen lähes seitsemän metriä pitkän matkailuauton kehtaisi ajaa. Raaseporin alueella kiertävä kesäbussi olisi ollut loistava valinta ruuhkaa ajatellen. Lopulta parkki löytyy ja jaloittelu Fiskarsjoen varrella voi alkaa.

Fiskarsinjoen varrella riittää kulttuuria pidemmällekin kävelylle.

Ruukin taiteellisuus näkyy muuallakin kuin museoissa ja putiikeissa. Vehreää joen vartta mukailevan polun varrelta löytyy Biennalen Social Seating –näyttelyyn kuuluvia penkkejä jopa 18:lta eri muotoilijalta!

Kulttuuria kulkijoille

Nälkä kasvaa syödessä, niin on myös taiteennälän kohdalla. Istuimien ihailun jälkeen luonteva jatkumo on Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta ONOMA:n kesänäyttely TEHDAS. Näyttelyssä esitellään yli neljänkymmenen taiteilijan näkemystä tehtaan merkityksestä taiteelle ja tuotannolle nykypäivänä.

Myös oikea nälkä alkaa kurnimaan. Ruokailukohteeksi valikoituu joen varrella sijaitseva Kuparipaja. Vuonna 1818 valmistuneessa ja kertaalleen palaneessa rakennuksessa on ravintola, josta saa maistuvaa lounasta tai à la cartea. Kesäinen savulohisalaatti on mielekästä nauttia terassilla seuraten samalla joessa liikkuvia sorsia.

Kuparipajan terassi on viihtyisä paikka nauttia ruoasta.

Joen rantaa kierrellessä törmää väkisin pikkuputiikkeihin, joissa myydään muun muassa paikallisia panimotuotteita, keramiikkaa ja pajoja, sekä tietenkin suuri Fiskars Shop, jossa on tarjolla ilahduttavasti maailmankuulujen tuotteiden lisäksi myös palasia yrityksen historiaa.

Fiskarsin aikojen saatossa valmistamia tuotteita.

Lähes 700-vuotiaat linnanrauniot

Taidepläjäyksen jälkeen on hyvä jatkaa sivistymistä Raaseporin linnan raunioilla. Linna rakennettiin 1370­-luvulla kallion päälle, jota ympäröi aikanaan meren lahti. Maankohoamisen seurauksena linna hylättiin 1550-luvun lopulla, jonka jälkeen se seisoi autiona yli 300 vuotta ennen nähtävyyskohteeksi kunnostamista.

Vuosisatoja hylättynä olleeksi linnaksi Raaseporin linna on upeassa kunnossa. Opastetekstien avulla on helppo hahmottaa, millainen kokonaisuus linna on aikanaan ollut. Linnan sisällä saa liikkua ilman opastustakin todella vapaasti, jyrkkiä ja ahtaita rappukäytäviä kiertäessä päässä vilisee mielikuvia sotilastukikohtanakin toimineen linnan arjesta. Linnan sisäpihalle rakennettu jalkapuu on hauska yksityiskohta, joka muistuttaa oikeusjärjestelmän historiasta.

Aikataulun salliessa ja linnan historian kiinnostaessa on mahdollista osallistua myös noin tunnin mittaiselle yleisöopastuskierrokselle. Rauniot tarjoavat myös unohtumattomat puitteet häitä tai muita juhlia varten.

Linnan tutkimisen jälkeen voi halutessaan kiertää kaunista, noin puolen kilometrin mittaista Lemmenpolkua pitkin Forngårdenin talomuseolle Snappertunan keskustaan. Talomuseo tarjoaa mahdollisuuden tutustua 1850-luvun saaristolaistilan elintapoihin.

Lisää etelänmatkailua matkailuautolla on tarjolla Hangon reissun muodossa Moottorissa 9/2019, joka ilmestyy 28.8. Sähköinen näköislehti löytyy julkaisupäivästä alkaen Lehtiluukun valikoimasta.

Jaa artikkeli