Vääksyn joki

Matkailu Kotimaanmatkailu 15.7.2018

Asikkalan kesäiset aarteet yllättävät ja viihdyttävät

Ruosteisia romuja, upouuden sähköauton koeajoa, paikallisia herkkuja, suomenmestarin reseptejä ja tangon kuninkaallisia säveliä – tätä ja reilusti muutakin tarjoaa kesäinen Asikkala.

Joskus vanhaa kannattaa nostaa esiin. Näin tällä kertaa kolme vuotta sitten julkaisemamme matkailuvinkki Päijät-Hämeestä. Oheisen linkin takaa löytyvä juttu on edelleen ajankohtainen, mutta uudet löydöt tekevät siitä vieläkin kiinnostavamman.

Kahvin ja ruuan kierros Vääksyssä

Kahvitauon ei tarvitse olla tylsä, ei ainakaan Vääksyssä. Lahden suunnasta Vääksyä lähestyessä on heti valtatien 24 varrella tarjolla kaksi todella erilaista pysähdyspaikkaa vain noin kilometrin päässä toisistaan.

Vintage Rusty Cafe tarjoaa nimensä mukaisesti vintagea ja vähintäänkin rustiikkista ympäristöä, mutta myös herkullisia kotileivonnaisia tai vaikka keittolounaan. Paikan ulkoisen olemuksen ei ainakaan ensi vilkaisulla kannata antaa hämätä. Ulkona on jos jonkinlaista aarretta  – tai romua – ihan katsojan silmästä riippuen. Sisustus on sympaattinen ja ilmentää mukavalla tavalla omistajiensa keräilyharrastusta. Täällä voi viivähtää rauhallisen hetken vanhoja aikoja muistellen vaikka mummolan nojatuolissa.

Viipurilaisen kotileipomo

Viipurilaisen kotileipomon edustalla on pientuottajien vihannesmyyntiä ja perjantaisin paikalla on myös Savuhovin myymäläauto, josta voi napata mukaan suolaiset särpimet.

Ihan liki sijaitsee tyystin toisenlainen miljöö. Upouusiin tiloihin perustettu Viipurilainen Kotileipomo on niittänyt mainetta puhtikaurallaan, mutta myymälän jatkuvat jonot kesällä syntyvät leipomotuotteiden ostajista ja kahvittelijoista. Vitriini tarjoaa omintakeista paikallista matkaevästä niin suolaisen kuin makeankin ystäville. Samalla voi ostaa kotiin uunituoreet leivät ja pullat. Tätä paikkaa ei missään tapauksessa kannata ohittaa, jos tuore ja maukas leipä vetää puoleensa.

Ranskalainen Kyläkauppa Vanhan Vääksyn keskellä tarjoaa nimensä mukaisesti ranskalaiset herkut, joista vastaa kaupan ranskalainen isäntä itse. Aromikkaat kahvit vanhan vaaleanpunaisen rapatun talon portailla vievät ajatukset helposti pienen ranskalaiskylän tunnelmiin.

Vääksyn joen partaalla, Vääksyn Kanavan vieressä voi viettää tunnelmallista kesää alueen tapahtumista nautiskellen tai kahvitellen tai ruokaillen.

Vanhan Vääksyn kahvilat ja ravintolat löytyvät oheisesta linkistä. Tuolta listalta puuttuu kuitenkin uusin tulokas: juhannukseksi Vääksyn liikekeskustaan avattu Ravintola Jalmar. Kukkakauppanakin toimineeseen vanhaan navettaan luotu ympärivuotinen ravintola on todella tervetullut lisä Vääksyn ravintolatarjontaan. Ensikokemukset ravintolan ruuasta lupaavat hyvää. Ravintolan tarinaan kannattaa tutustua jo etukäteen ja sitten voikin odottaa jännityksellä, millaisia herkkuja nykypäivän Jalmar pöytään tarjoaa.

Tiloilla tapahtuu

Jo aikaisemmin piipahdimme reissullamme Pihamaan Viinitilalla Kalkkisissa. Samalle reitille voi helposti sovittaa myös Pulkkilanharjun kupeessa, noin seitsemän kilometriä Vääksystä, sijaitsevan Vilppulan tilan.

Tila on tunnettu mansikoista ja tunneleissa kasvatetuista vadelmista. Tilan puoti myy tuoreiden marjojen lisäksi myös niistä jalostettuja tuotteita pitkälle syksyyn. Mansikan satokauden ennakoidaan jatkuvan tilalla peräti syyskuun loppuun.

Vilppulan tila

Vilppulan tila

Heinäkuun viimeisenä lauantaina 28.7.2018 tilalle kannattaa suunnata kuitenkin pihajuhlan vuoksi. Ohjelma on erityisen monipuolinen. Musiikin, kakkukahvittelun ja tilakierroksen lisäksi Suomen Mocktail-mestari Jan Lindgren loihtii tilan antimista tuoreiden yrttien ryydittämänä raikkaita juomia, eikä reseptejäkään salailla.

Tänä vuonna pihajuhlan erikoisuutena on myös mahdollisuus uusien autojen koeajoon. Koeajettavana ja asiantuntevien esittelijöiden esittelyssä on Land Roverin mallistoa sekä aivan uusi täyssähköauto Jaguar I-Pace.

Jaa artikkeli