Mille Miglia

Matkailu Automatkailu Uutinen 10.3.2019

Automatkailija: vuoristoajo vaatii malttia

Alppiteille suuntaavan kannattaa perehtyä jo ennakolta vuoristoajon nikseihin, joista valistaa Autoillen Euroopassa -kirja.

Autoliiton tuore Autoillen Euroopassa -kirja on automatkailijan tietopaketti, jonka sivuilla on monta kullanarvoista vinkkiä ja varoitusta. Moni kiinnostava käyntikohde Euroopassa sijaitsee joko vuoristoisella seudulla tai perille päästäkseen on suunnattava autolla esimerkiksi jyrkille alppiteille.

Euroopan vuoristoisille alueille suuntaavan suomalaisautoilijan kannattaa muistaa, että jyrkillä vuoristotaipaleilla eteneminen vaatii malttia ja taitoa.

Älä seiso jarrulla

Pitkät ylämäet rasittavat autoa ja moottori saattaa ylikuumentua. Kirjan mukaan hyvä nyrkkisääntö vuoristossa ajamiseen on, että alamäet tulisi laskea samalla vaihteella, jolla mäki on noustukin.

Vauhtia on syytä hillitä jarrupoljinta käyttäen muttei kuitenkaan koko aikaa poljinta painaen, jotta jarrut eivät ylikuumene.

Ladattavat hybridit ja sähköautot ovat sikäli hyviä kulkuneuvoja vuoristoteillä, että ne kykenevät alas mentäessä ottamaan moottorijarrutuksen avulla tyhjiin akkuihin sähköä talteen.

Vuoristossa ajoa matkailuperävaunun kanssa kirja suosittelee vain kokeneille kuljettajille. Ja tällöinkin tulisi välttää jyrkimpiä nousuja.

Muista etuajo-oikeus

Kirjassa muistutetaan myös, että ylöspäin ajavilla on monissa maissa etuajo-oikeus – ei kuitenkaan kaikissa. Ajosuunnasta riippumatta kuljettajien on oltava valmiita peruuttamaan, mikäli se helpottaa ajotilannetta.

Ja jos joutuu vuoristoteillä ongelmiin, on Autoliiton Plus-jäsenyydestä apua. Jäsen saa veloituksetta matkan jatkamispalveluita, kuten tiepalvelua, hinauksen tai sijaisauton 42 Euroopan maassa tai maa-alueella. Plus-jäsen voi soittaa Suomeen saamaansa puhelinnumeroon ja voi asioida suomen kielellä. Ilman Plus-jäsenyyttä tiepalveluavustus maksaa esimerkiksi Itävallassa päivällä 135 euroa ja yöllä 179 euroa.

Jäsenyys on henkilökohtainen, ei ajoneuvoon sidottu palvelu, joka varmistaa perillepääsyn. Apu siis koskee myös samassa ajoneuvossa jäsenen kanssa matkustavia.

Autoillen Euroopassa -kirjan voi ostaa Autoliiton toimistosta Helsingin Hämeentieltä, verkkokaupasta sekä hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Kirjan hinta Autoliiton jäsenille on 32 euroa (normaalihinta 39 euroa).

 

Lähde: Autoliitto

Jaa artikkeli