Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö Helsinkiin Tibet Airlines

Matkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 1.7.2019

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö Helsinkiin – Tibet Airlines teki sen

Lentoreittisuunnitelmia on tehty ennenkin, mutta 8. huhtikuuta 2019 Tibet Airlinesin Airbus laskeutui ensimmäisen kerran Helsinki-Vantaalle. Kiinalaisyhtiö on linkittänyt Vantaan ja sen ystävyyskaupunki Jinanin siitä saakka.

Kiinan kansantasavallassa toimi pitkään monopoliasemassa valtiollinen lentoyhtiö CAAC Airlines, eli tuttavallisemmin Civil Aviation Administration of China. 1980-luvun lopulla CAAC eroteltiin kolmeksi eri lentoyhtiöksi, joiden lisäksi kuvaan ilmestyi lukuisia yksityisomisteisia lentoyhtiöitä, jotka ovat jatkaneet kasvuaan samaan tahtiin kiinalaisten ulkomaanmatkailun kanssa. Myös ulkomailta Kiinaan matkaavat turistit valitsevat yhä useammin kiinalaisen lentoyhtiön.

Vuonna 2010 kirjavaan joukkoon ilmestyi Tibet Airlines, jonka CAAC perusti tytäryhtiökseen. Jotain hyvin erikoista Tibet Airlinesiin liittyy, nimittäin pääkonttori ja solmukohta sijaitsevat, kuten yhtiön nimestäkin voi päätellä, Tiibetin autonomisella alueella Lhasan kaupungissa. Tiibetin tilanne on tunnetusti hankala. Kiina miehitti alueen vuosikymmeniä sitten, ja alueen hallitus, mukaan lukien kuuluisa hengellinen johtaja Dalai-Lama, elää maanpaossa.

Tibet Airlinesin laivasto koostuu tällä hetkellä 33 matkustajakoneesta. Mukana on 22 Airbus A319- ja 6 A320-kapearunkokonetta ja 5 A330-laajarunkoa. Kasvavan laivaston keski-ikä on vain 3,5 vuotta.

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö Helsinkiin Tibet Airlines

Yhtiön koneiden ulkoväritys on pirteä. Kyljessä lukee Tibet Airlines englannin lisäksi kiinan yksinkertaistetuilla han-kirjaimilla sekä muutaman miljoonan puhujan tiibetin omalla kielellä. Koneen kylkeä sekä peräsintä koristavat värikkäät raidat. Väreillä on tunnetusti suuri merkitys kiinalaisessa kulttuurissa. Punainen, joka symboloi onnea ja menestystä, löytyy jokaisen kiinalaisen lentoyhtiön maalauskuviosta, eikä Tibet Airlines tee poikkeusta.

Tibet Airlines on keskittynyt Kiinan sisäisiin lentoihin, erityisesti yhdistämään Tiibetin alueen hallinnollisen keskuksen, Lhasan, kiinalaiskaupunkeihin. Yhtiö on kuitenkin avannut oviaan myös ulkomaille, esimerkiksi naapuriin Nepalin Katmanduun, Venäjän Sotšiin, Thaimaan Ko Samuin saarelle sekä nyt Suomeen Helsinki-Vantaalle.

Siispä Helsinkiin

Tibet Airlinesin toistaiseksi pisin reitti avattiin maanantaina 8. huhtikuuta. Airbus A330-200:lla operoitava reitti on lennetty siitä lähtien joka maanantai, toukokuusta alkaen myös torstaisin. Lento TV6001 laskeutuu Helsinkiin illalla kello 20.30, ja lähtee takaisin 22.30. Tuuli on ollut myötäistä, sillä lennot ovat olleet ajoissa, perillä on oltu parhaimmillaan jopa tunnin verran edellä aikataulusta.

Lennon virallinen lähtöasema on Pekingin lähistöllä sijaitseva Jinan, joka on muuten Vantaan ystävyyskaupunki. Todellisuudessa kone, samalla miehistöllä, on lähtöisin juuri Lhasasta, josta ei kuitenkaan lennetä suoraan ulkomaille.

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö Helsinkiin Tibet Airlines

Tibet Airlinesilla ei ole lainkaan englanninkielisiä verkkosivuja, kaikki on toistaiseksi tarjolla vain mandariinikiinaksi. Tästä johtuen Suomesta ei toistaiseksi ole voinut myöskään varata Tibet Airlinesin lippuja. Matkustajavirran perusteella kaikki Helsingin-reitin asiakkaat ovatkin tähän mennessä olleet kiinalaisturisteja, jotka jäävät Helsinkiin tai kenties jatkavat Finnairin tarjoamilla yhteyksillä muualle Suomeen tai Euroopan kohteisiin. Periaatteessa matkoja voisi varata erilliseltä ChinaTour.net -sivustolta, mutta tämä ei vaikuta ainakaan kovin nopealta tavalta.

Toisessa päässä Jinanissa odottaa moderni seitsemän miljoonan asukkaan kaupunki, joka tunnetaan erityisesti lukuisista pienistä lammistaan ja järvistään sekä historiallisista kohteistaan. Vantaan ystävyyskaupungin yhteistyö eurooppalaisten kanssa juontaa juurensa aina 1200-luvulle venetsialaistutkimusmatkailija Marco Polon vierailuun.

Tiibet on tunnetusti ylänköaluetta. Pääkaupungin Lhasan kansainvälinen lentoasema sijaitseekin peräti 3 500 metrin korkeudella merenpinnasta. Hengittäminenhän luonnistuu matalaan ilmanalaan tottuneille ongelmitta ainoastaan 3 000 metrin rajaan saakka, joten nyt vaaditaan jo vähän totuttelua. Itse asiassa lentokonevalmistaja ATR on testannut potkuriturbiinikoneidensa toimivuutta hyvin ohuen ilmanalan kentillä juuri Tiibetissä.

Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö Helsinkiin Tibet Airlines

Tibet Airlinesin Airbus A330-243 B-8951 Helsinki-Vantaalla. Kyseinen yksilö on valmistunut huhtikuussa 2017. Siinä on sisartensa tavoin 279-paikkainen matkustamo, joka on tämän konetyypin kohdalla keskitasoa. Lento Jinanista Helsinkiin kestää tuulista riippuen 9 – 10 tuntia. Jatko Jinanista Lhasaan vie nelisen tuntia.

Vuoriseudulla sijaitseva Lhasan kaupunki palatseineen ja temppeleineen on takuulla eksoottinen matkailukohde. Kaupungin kenties kuuluisin nähtävyys on UNESCO:n maailmanperintökohde, historiallinen Potalan palatsi, joka on rakennettu koko suuruudessaan rinteeseen, lähes 3 800 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kuulostaa kliseiseltä, mutta maisemat seudulla ovat kuin suoraan postikortista.

Mutta ennen kuin yhteys Tiibetiin alkaa liiaksi houkutella, täytyy rauhassa odotella lipunmyynnin aukeamista kunnolla tähänkin suuntaan. Toivottavasti se tapahtuu pian.

Teksti ja kuvat: Benjamin Helander Lähteet: Finavia, Planespotters.net, Tibet Airlines, Travel China Guide

Jaa artikkeli