Matkailu 3.9.2023

Erfurt: yllättävä helmi Saksan kaupunkien joukossa

Berliini, Hampuri, München, Frankfurt… Saksassa on paljon tunnettuja ja kivoja kaupunkilomakohteita. Tuntemattomasta kiinnostuneille suosittelemme Erfurtia.

Kartalta katsottuna noin 200 000 asukkaan Erfurt sijaitsee keskellä ei mitään; toista sataa kilometriä länteen Leipzigistä, parisataa kilometriä kaakkoon Frankfurtista, noin kolmesataa kilometriä lounaaseen Berliinistä tai neljäsataa kilometriä pohjoiseen Münchenistä.

Sinne on siis vaikea eksyä vahingossa. Sinne on mentävä. Autolomalaiselle tämä ei ole tietenkään ongelma. Ja vaikka Erfurt sijaitsee aika lailla keskellä ei mitään, se sijaitsee myös keskellä Saksaa.

Thüringenin pääkaupunki

Jos ette olleet ennen kuulleet Erfurtista, sitä ei tarvitse hävetä. Se ei löydy erilaisia matkakohteita suosittelevilta listoilta. Siellä ei ole suuria vetovoimisia yksittäisiä kohteita tai maamerkkejä. Siellä ei järjestetä isoja ja tunnettuja tapahtumia. Siellä ei ole isoja järviä tai vuoria.

Mutta. Kaupungissa on hyvä henki – sellainen positiivinen lataus, jota on vaikea selittää. Erfurt tarjoaa myös yllätyksiä. Se on myös mukava kohde niille, jotka haluavat tutustua uuteen eli siis hieman seikkailla; Vaellella uusilla kujilla, tutkia uusia liikkeitä, maistella uusia makuja, haistella uusia hajuja.

Erfurt ei ole myöskään tunnettu kovin monen tunnetun henkilön kotina, mutta Martin Luther sentään opiskeli siellä yliopistossa vuosina 1501–1505 ennen papiksi ryhtymistä. Toinen tunnettu Erfurtiin liitetty saksalainen on Bach, joka vieraili usein kaupungissa sukulaistensa luona.

Kompakti vanha kaupunki

Erfurtin sydän on sen viehättävä vanha kaupunki. Se on niin kompakti, että sen pienille ja kapeille kujille on helppo lähteä seikkailemaan päämäärättömästi katsastamaan sekä hyvin säilyneitä puutaloja että myös enemmän patinaa sisältäviä rakennuksia.

Ennen muurin murtumista Erfurt sijaitsi muurin väärällä puolen, joka sekin on osasyyllinen kaupungin tuntemattomaan statukseen. Tämä näkyy ja tuntuu myös positiivisella tavalla kaupunkikuvassa. Kirppiksiltä, antikvariaateista ja antiikkiliikkeistä voi tehdä esimerkiksi yhä mielenkiintoisia löytöjä.

Kävely vanhassa kaupungissa auttaa myös aistimaan kaupungin hengen ja tunnelman. Berliini on Saksan aatelia, ja siellä riittää energiaa, vaikka muille jakaa, myös Hampuri ja München sykkivät positiivista latausta. Monessa muussa suuressa saksalaisessa kaupungissa on sen sijaan aistittavissa hieman väsynyt tunnelma. Erfurtissa henki on toinen.

Erityisen kauniita osia ovat historiallinen Andreasviertel sekä Erfurtin oma Pikku-Venetsia. Jälkimmäinen on saanut nimensä siitä, että Erfurtin läpi virtaava Gera haarautuu siellä moniin pieniin vesireitteihin ja muistuttaa siksi italialaista kanavakaupunkia. Vanhat puutalot yhdessä kanavien kanssa tuovat kuitenkin ennemminkin mieleen Strasbourgin tai Colmarin.

Erfurtissa on mahdollista osallistua erilaisille opastetuille kaupunkikierroksille, ja näistä me suosittelemme iltakävelyä historiallisesti pukeutuneen yövartijan mukana.

Kauppiaitten silta

Krämerbrücke eli kauppiaiden silta on Erfurtin tunnetuin maamerkki; ei nyt ihan verrattavissa Firenzen Ponte Vecchioon, mutta melkein… Kävely sillan yli on myös siitä antoisaa, ettei turistille tyrkytetä turistikrääsää vaan sillan varrella olevissa kaupoissa on tarjolla oikeasti mielenkiintoisia matkamuistoja kotiin vietäväksi.

Pieniä, yksilöllisiä kauppoja, taidegallerioita ja kahviloita on rivissä odottamassa löytöretkeilijöitä. Tarjolla on thüringeniläisiä käsitöitä ja paikallisia herkkuja – ja herkkupepuille myös Goldhelm Schokolade -liike eli tutustumisen arvoinen suklaapuoti.

Kalamarkkinat ilman kalan hajua

Fischmarkt eli kalamarkkinat ovat kaupungin toinen sydän. Se sijaitsee tuomiokirkon ja Krämerbrücken välissä, joten se osuu pakostakin kävelyreitin varrelle. Ja kuten arvata saattaa, aukiolla sijaitsi ennen kalamarkkinat. Nykyään se on kuitenkin enää pelkkä aukio, joka kantaa toki ylpeästi vanhaa nimeään.

Aukion ympärillä on kauniita vanhoja rakennuksia, joiden julkisivut on ehostettu vanhaan koristeelliseen loistoonsa. Nämä rakennukset kuuluivat ennen varakkaille erfurtilaisille eli porvaristolle. Myös Erfurtin vanha ja historiallinen kaupungintalo on näkemisen arvoinen.

Lisäksi aukion läheisyydessä on useampi hyvä ravintola. Listalle voi nostaa etenkin Kunsthallen (Taidegalleria), jossa järjestetään säännöllisesti myös vaihtuvia näyttelyitä.

Vanha linnoitus

Erfurtin historia ulottuu puolentoista vuosituhannen taakse, mutta historiaa ei silti ole tarjolla liikaa. Yksi näyttävimmistä kohteista on Petersbergin linnoitus. Se sijaitsee vanhan kaupungin laidalla hienon katedraalin vieressä.

Linnoituksessa kannattaa käydä jo senkin takia, että sieltä avautuu upeat näkymät Erfurtin yli. Sisällä linnoituksessa voi osallistua opastetuille kierroksille ja tutkia salaperäisiä kuuntelukäytäviä. Myös multimedia- ja interaktiivinen näyttely linnoituksen historiasta on tutustumisen arvoinen, ja se tarjoaa lapsillekin mielenkiintoista tekemistä joksikin aikaa.

Kukkulan huipulla on myös ravintola nimeltä Glashütte, jossa voi tankata energiaa kaiken kävelyn välillä. Ja kuten jo ravintolan nimikin (Glasshütte = Lasimaja) sen kertoo, aterioinnin ohessa saa nauttia upeasta panoraamasta.

Hyppää ratikan kyytiin

Kun vanha ydinkeskusta on kävelty läpi, kannattaa hypätä vielä kiertoajelulle ratikan kyytiin. Raitiovaunulla on paikkansa Erfurtin historiassa, sillä ne ovat operoineet vuodesta 1894 – ja ei, niillä ikivanhoilla ratikoilla ei matkaa tehdä, mutta historiallisen vanhalla kuitenkin. Historiallinen reitti kiertää läpi kaupungin tärkeimmät kohteet.

Ja kun Erfurt on nähty, kannattaa pistäytyä myös siitä noin 20 kilometriä itään sijaitsevassa Weimarissa muistelemassa Saksan historiaa.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Erfurtin matkailusivut: www.erfurt-tourismus.de

Jaa artikkeli