24.1.2020

Finavian lentoasemilla on varauduttu koronavirukseen – näin THL neuvoo matkailijaa

lentokone

Finavia seuraa koronavirustilannetta tarkasti. Erityistilanteen varalle on varauduttu, mutta päätökset mahdollisista erikoistoimista lentoasemilla tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Toistaiseksi tavallisia käytäntöjä ei ole muutettu.

Lentoasemia Suomessa ylläpitävä Finavia kertoo seuraavansa Kiinasta leviävää koronaviruksen tilannetta tarkasti. Ensimmäiset tautiepäilyt on kirjattu Suomen osalta Ivalossa. Flunssaa muistuttavista oireista kärsii kaksi kiinalaista turistia.

Yleisradion haastattelema Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas  muistuttaa, että kyseessä on vasta epäily, eikä syytä suurempaan huoleen toistaiseksi ole.

Finavia muistuttaa, että Suomessa tartuntatautien ohjeistuksesta, valvonnasta ja mahdollisesti lentoasemilla käyttöönotettavista toimenpiteistä vastaa kansallinen terveysviranomainen eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

− Meillä on ajan tasalla oleva varautumissuunnitelma ja hyvät valmiudet ottaa tarvittavat toimenpiteet käyttöön lentoasemillamme heti, jos viranomaiset niin ohjeistavat, toteaa Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suurin osa sairastuneista on toipunut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tähän mennessä tartuntoja on todettu kansainvälisesti yhteensä yli 800. Suurin osa tapauksista on todettu Kiinassa.

Lomakausi ja kiinalainen uusivuosi vauhdittavat osaltaan kiinalaisten matkailijoiden liikkumista maailmalla.

Ärhäkäksi kuvaillun virustaudin oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. Koronaviruksen tiedetään tarttuvan ihmisestä ihmiseen ainakin jossain määrin.

WHO:n mukaan tapauksista suurin osa on keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus. Tähän mennessä tautiin on kuollut 25 ihmistä.

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla.

Toistaiseksi ei eritystoimenpiteitä Suomessa

THL ei ole toistaiseksi antanut ohjeita eritystoimenpiteisiin. Myöskään maailman terveysjärjestö WHO ei ole suositellut erityisiä toimia matkailijoille, rajoituksia matkustamiseen tai kansainväliseen kauppaan.

Suurin osa tartunnoista on tullut ilmi Kiinan Wuhanissa, josta ei ole suoria lentoja Suomeen.

Kaikkiaan Kiinasta on tällä hetkellä suoria lentoja Helsinki-Vantaalle yhdeksästä eri kohteesta. Kiinaan lentävät Finnair, Juneyao Airlines, Sichuan Airlines ja Tibet Airlines.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta, sen levinneisyydestä, ehkäisystä ja oireista saa THL:n verkkosivuilta.

THL muistuttaa, että matkailuun Kiinassa tai Aasiassa ei liity merkittävää riskiä saada Wuhan-koronaviruksen tartunta. Sen sijaan Wuhanin kaupungin alueella riski on korkeampi.

Näitä suosituksia on hyvä noudattaa, kun matkustat

Kiinaan matkustaessa matkailijoiden kannattaa aina noudattaa hyvää käsihygieniaa ja välttää erityisesti

  • läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio
  • toreja, joilla myydään eläviä ja kuolleita eläimiä elintarvikkeiksi
  • läheistä kosketusta luonnoneläimiin sekä koti- ja hyötyeläimiin ja niiden eritteisiin
  • kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita ja niistä valmistettuja tuotteita sekä pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä.

Ulkoministeriön matkustustiedotteista saa lisäksi tietoa Kiinan yleisestä turvallisuustilanteesta ja matkailusta.

Mikäli sinulla on oireita Wuhanin matkan jälkeen, toimi näin

Yksittäiset tapaukset matkailijoilla ovat mahdollisia Suomessakin. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta torjuntatoimilla voidaan estää jatkotartuntoja.

Jos olet matkustanut Wuhanin kaupungin alueella ja saat kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa matkalta palaamisen jälkeen, ota ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen lisäohjeita varten, THL ohjeistaa.

Lähteet: Finavia, THL, ulkoministeriö, www.hs.fi, www.yle.fi Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat