Kahvitauko King's Landingissä

Matkailu Ulkomaanmatkailu Uutinen 30.1.2017

Kahvitauko King’s Landingissä – Dubrovnikin vanhakaupunki loistaa

Turismin lisäksi Adrianmeren helmi on suosittu television ja elokuvien kuvauspaikkana.

Kroatian eteläinen satamakaupunki, Dubrovnik, on suosittu turistikohde jo ansioistaan historiallisena linnakekaupunkina. 600-luvulla perustettu kaupunki kätkee sisäänsä upean vanhankaupungin, jonka muurit ja portit on rakennettu vuosisatojen varrella useassa erässä, joten varsinaisesta linnakkeesta alettiin kuitenkin puhua 1300-luvulla. Vanhakaupunki pääsi UNESCO:n maailmanperintölistalle vuonna 1979.

Kahvitauko King's Landingissä

Ei kuitenkaan sovi unohtaa, että vuosien varrella Dubrovnik on kokenut kovia. Vuonna 1667 kaupunkia ravisteli voimakas maanjäristys ja vuosina 1991–1992 kaupunkia piiritettiin tuhoisin seurauksin, kuten kuvan tuhokartasta voi todeta. Historiallisten maamerkkien kunnostustyöt jatkuvat yhä.

Kahvitauko King's Landingissä

Kroatian Ateenaksikin tituleerattu kaupunki on kuitenkin viime vuosina kunnostautunut turismin lisäksi elokuvien ja sarjojen kuvauspaikkoina. Erityisesti Dubrovnikin vanhat muurit ja rakennukset ovat näkyneet HBO:n Game of Thrones -hittisarjassa, jossa historiallista tunnelmaa on hyödynnetty Kuninkaansataman (King’s Landing) ja Qarthin kaupunkien kuvituksessa. Lisäksi kaupungissa kuvattiin viime vuonna kohtauksia tulevaan Star Wars Episode VIII – The Last Jedi -tieteisseikkailuun.

Kahvitauko King's Landingissä

Dubrovnikin väkiluku on noin 40 000 asukasta, mihin verrattuna vuotuinen runsaan miljoonan turistin vierailumäärä tuntuukin valtaisalta. Lukuisilta kujilta löytyy turisteja, kahviloita, kissoja sekä turistikierroksia ja fanikrääsää myyviä liikkeitä.

Kahvitauko King's Landingissä

Yllätys onkin iloinen, kun uuden Nissan Micran koeajomatkalla navigaattori ehdottaa kahvitaukoa vanhankaupungin syövereihin. Pikaisen kahvihetken jälkeen oli lyhyen kävelylenkin vuoro, jolloin pääsimme tutustumaan paremmin muun muassa Game of Thronesissa nähtyyn Pile-porttiin ja muuten vain upeaan Pyhän Blasiuksen kirkkoon.

Kahvitauko King's Landingissä

Pyhän Blasiuksen kirkko kunnioittaa kaupungin suojeluspyhimystä.

Pääkatu Stradunin varrella nähtiin puolestaan lavasteiden rakentamista ensi vuonna ilmestyvää Robin Hood -filmatisointia varten. Synkeäksi kuvaillun uusversion pääosissa nähdään Kingsman-elokuvasta tuttu Taron EgertonEve Hewson sekä Jamie Foxx.

Kahvitauko King's Landingissä

Stradunin varrella rakennettiin tulevan Robin Hood -filmatisoinnin lavasteita.

Elokuvaturismia tai ei, Dubrovnikin vanhakaupunki on uskomattoman upea vierailukohde. Kannattaa kuitenkin olla matkasuunnitelmien kanssa tarkkana, sillä turistien määrää vanhan kaupunginosan kaduilla pyritään jatkossa porrastamaan turvallisuustekijöiden nimissä.

Kahvitauko King's Landingissä

Game of Thronesissakin nähty Pile-portti on lähes huomaamaton tapa saapua vanhankaupungin syövereihin.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli