VR selvitti mitä suomalaiset kuuntelevat

Matkailu Kotimaanmatkailu Uutinen 5.8.2019

Kliseiden kimara: VR selvitti mitä suomalaiset kuuntelevat matkoillaan

VR selvitti suomalaisten matkamusiikkitottumuksia. Suosiota saivat erityisesti kotimaiset artistit, mutta myös poprockin ikivihreät ja radio saivat lämpimiä kommentteja.

Junailuyhtiö VR selvitti kesäkuussa suomalaisten matkamusiikkimieltymyksiä. Tuhannelle vastaajalle tehty kysely paljasti, että kotimaiset artisti, klassinen rock ja kliseet ovat suosiossa.

Suomalaisten matkailumusiikki koostuu pääosin suomalaisista artisteista, sillä peräti kahdeksan suosituinta kappaletta kymmenestä oli kotimaan hittilistoilta. Tyypillisimpiä kappaleita olivat Popedan Kuuma kesä sekä Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala. Molemmat kappaleet löysivät tiensä soittolistoille kuuntelijan ikään katsomatta.

Vanhempi väki tiskijukkaili itselleen lisäksi Rauli Badding Somerjoen Bensaa suonissa -kappaleen, kun taas nuoriso-osasto laittoi miksiinsä JVG:n Häissä-rallin. Kotimaisista artisteista usein mainittiin lisäksi Arttu Wiskari, Eppu Normaali, Dingo sekä ”Junnu” Vainio.

Ulkomaisista kappaleista suosituimmiksi kohosivat AC/DC:n Thunderstruck sekä aivan yhtä mielikuvituksellisesti valittu Toton Africa.

Kyselyn yhteydessä muisteltiin lämmöllä myös radiota, sillä oman suosikkikappaleen odottaminen radiosta herättää mieleenpainuvia matkamuistoja ikäryhmään katsomatta. Kappaleiden kohdalla yksi yleisimmistä syistä oli, että tietty biisi kuuluu osaksi tiettyä maisemaa, toisille musiikin tarkoitus on piristää ja sulkea häiriötekijät ulkopuolelle. Myös vanhempien vaikutuksen omaan musiikkimakuun mainitsi noin neljännes vastaajista. 16 prosenttia toisaalta mainitsi, että he eivät yleensä kuuntele musiikkia matkustaessaan perheensä kanssa.

– Toivomme, että asiakkaamme muistavat ottaa kanssamatkustajat huomioon käyttämällä kuulokkeita musiikkia kuunnellessaan – vaikka Popedan Kuuma kesä kruunaisikin oman matkustuselämyksen, vieruskaverilla ei välttämättä ole samanlaiset mieltymykset, muistuttaa VR:n digitaalisista palveluista ja markkinoinnista vastaava Vanessa Lehtinen.

Näin soi ”VR Matkalla”

Myös VR osallistuu musiikkitarjontaan omien soittolistojen muodossa. Listoihin pääsee näppärimmin käsiksi hakemalla Spotifystä termillä ”VR Matkalla”. Oikotie soittolistoihin löytyy myös ravintolavaunujen isoista kahvikupeista, joissa olevalla koodilla pääsee tutustumaan kiskojen sointiin.

– Musiikki on monelle asiakkaallemme tärkeä osa matkakokemusta, ja luomistamme soittolistoista voi valita omaan matkafiilikseen sopivasti vaikkapa ”Rentoa reissuseuraa” tai ”Energisen matkakumppanin”. Ylivoimaisesti kuunnelluin soittolistamme on ”Suomalaiset matkaklassikot”, jolla on mukana myös Ellipsin upea ja raikas tulkinta On kesäyö -klassikkokappaleesta. Uudelleenversiointi on toteutettu Ellipsin ja VR:n yhteistyönä, ja se on kerännyt Spotifyssa jo lähes 100 000 kuuntelukertaa, kertoo Lehtinen.

Lähde: VR Kuva: Aake Kinnunen

Lue myös:

Jaa artikkeli