29.8.2021

Kurkistus USA:n toiseksi suosituimman urheilulajin historiaan – Nascaria Talladegassa

Nascar Talladega International Motorsports Hall of Fame Yhdysvallat USA museo

Kyllä. Nascar on USA:n toiseksi seuratuin urheilulaji amerikkalaisen jalkapallon jälkeen. Alabaman Talladegassa sijaitseva museo perehdyttää amatöörin periamerikkalaisen autourheilun hienouksiin.

International Motorsports Hall of Fame  nimeä kantava museo ei ole virallinen Nascar Hall of Fame -museo, joka löytyy puolestaan Pohjois-Carolinan Charlottesta. Kummatkin ovat luonnollisesti vierailun arvoisia, mutta Talladegan moottoriradan kupeessa sijaitseva museo on jotenkin sympaattisempi – ja siten Nascarin luonteeseen paremmin sopiva.

Toki pieni modernisointi olisi paikallaan, kaikki informaatio on luettava yhä vain autojen vierellä olevista tauluista. Digiaika ei ole saavuttanut vielä museota vielä.

Tämä ei kuitenkaan varsinaisesti haittaa. Lisäksi Talladegassa on esillä muutakin – toki lähinnä amerikkalaista – kalustoa kuin pelkästään Nascar-autoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuodesta 1948 lähtien

Kuten niin moni muukin autourheilusarja, myös National Association for Stock Car Auto Racing eli lyhyesti Nascar on perustettu toisen maailmansodan jälkeisessä taloudellisen kasvun buumissa.

Vuosien varrella sarja on muuttunut, kasvanut ja levinnyt myös USA:n ulkopuolelle. Nascarin suosiosta kertoo jotain se, että se järjestää vuosittain yli 1500 kilpailua yli sadalla mootttoriradalla. Isoimmat Nascar-areenat vetävät yleisöä noin 170 000 katsojan verran.

Ja kun alkuperäiset Nascar-autot olivat oikeasti sarjatuotantoautoja (stock), nykyisin tilanne on luonnollisesti varsin erilainen.

Reilun sadan auton lisäksi museossa on esillä runsaasti myös muuta rekvisiittaa moottoreista, pokaaleista ja ajohaalareista lähtien. Myös tunnetuimpien kuskien historia on näyttävästi esillä.

Ovaalin lumo

Iso osa Nascarin viehätystä ja suosiota on kisaformaatti. Kisat ajetaan ovaalin muotoisella radalla, mikä tekee Nascarista tavallaan stadionlajin. Ovaaleja on eri pituisia, lyhyimmät ovat vain neljännesmailin (n. 400 metriä) mittaisia, mutta iso osa lyhyistäkin ovaaleista on vähintään puolen mailin (800 m) mittaisia. Suosituin formaatti Nascarissa on mailin (1,6 km) ovaali.

Isoimmat radat ovat kuitenkin vieläkin pidempiä. Talladegan ”ovaali” on pisin, ja 4,28 kilometrin mittaisena se on jo lähes F1-radan mittainen. Tunnetuin rata ja Nascarin pyhäkkö on neljän kilometrin mittainen Daytona, jossa ajetaan Daytona 500. Myös Indianapoliksen radalla on mittaa samat neljä kilometriä.

Vuosien varrella Nascar on nähnyt myös vierailevia ulkomaalaisia tähtikuskeja. Juan Pablo Montoya ja Dario Franchitti näistä lienee tunnetuimmat, joskin meille suomalaisille Kimi Räikkösen piipahdus Nascarissa vuonna 2011 on paremmin tunnettu tapahtuma.

Ovelaa markkinointia

Nascarin suosiosta johtuen sarjaa on käytetty myös markkinointitempauksissa. Talladegan museossa on todisteena tästä mm. Saab 900 vuodelta 1996. Saab järjesti lokakuussa 1986 Talladegan radalla tempauksen Ysitonnisilla, Saab halusi todistaa autojensa luotettavuutta. Vuonna 1996 temppu toistettiin, mutta hieman isommassa mittakaavassa.

Saab toi radalle kuusi, väittämän mukaan sattumanvaraisesti valittua, tavallista Ysisatasta, joilla ajettiin ympäri Talladegan rataa tauotta kahdeksan vuorokautta. Tilaisuudessa oli mukana niin autotoimittajia kuin myös autourheilupersoonia, mm. Simo Lampinen.

Tapahtumassa rikottiin luonnollisesti useampia ennätyksiä. Yksi Saabeista saavutti esimerkiksi 40 000 kilometrin matkalla 226,450 km/h keskinopeuden – mukaan lukien siis sekä tankkaukset että renkaanvaihdot.

Myös muut eurooppalaiset autonvalmistajat ovat järjestäneet Nascarin tiimoilla erilaisia tempauksia; mm. Volkswagen on edistänyt Nascarin avulla sekä Kuplan että Golfin tietoisuutta amerikkalaisen yleisön parissa. Muista erikoisista ”Nascar”-autoista mainittakoon Citroën DS, Jaguar XK120 ja Porsche 356.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vähän syrjässä

Talladega ei luonnollisestikaan sijaitse minkään suositun turistikohteen kupeessa, joten sinne on oikeasti matkustettava jonkin verran. Lähin kansainvälisen lentokentän omaava iso kaupunki on Atlanta, josta on matkaa Talladegaan hieman vajaat 200 kilometriä. Ja sinne Charlotten Nascar-museoon on Talladegasta puolestaan matkaa noin 550 kilometriä.
Mutta jos autourheilu kiinnostaa, molemmat museot ovat ehdottomasti visiitin arvoisia.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Luetuimmat