4.12.2022

Liechtenstein: patikoijan paratiisi Alppien keskellä

Sarjassamme Euroopan kääpiövaltiot keskitymme tällä kertaa Liechtensteiniin. Andorran ohella myös se on ollut toivottu mutta välillä myös ilkeä vastus Suomelle jalkapallon arvopelikarsinnoissa. Paras tapa tutustua tähän minimaahan on jättää auto hetkeksi parkkiin ja jalkautua.

Noin 160 neliökilometrin tontti Sveitsin ja Itävallan välissä on koti noin 40 000 liechtensteinilaiselle. Tämä miniatyyriruhtinaskunta on vuosisatojen kuluessa ollut niin Saksan, Itävallan, Preussin, Ranskan, Venäjän kuin myös yllättäen Ruotsin (vuonna 1647) miehittämä. Nykyisin sen ulkopolitiikasta määrää Sveitsi.

Syyllinen muiden maiden kiinnostukseen tätä ruhtinaskuntaa kohtaa ei ole kuitenkaan sen puhdas ja raitis ilmasto vaan maan strateginen sijainti Reinin varrella. Tästä johtuen Liechtensteinista löytyy myös useampi jykevä linna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Linnasta linnaan

Liechtensteinin kuuluisin rakennus lienee Gutenbergin linna, jonka majesteettinen sijainti Reiniä valvovan rinteen laella tekee siitä erittäin kuvauksellisen.

Toinen kuuluisa linna on sen pääkaupungin eli Vaduzin linna. Nuo kaksi linnaa sijaitsevat vain noin 10 kilometrin päässä toisistaan. Schloss Vaduz ei ole yhtä pittoreski kuin Gutenberg, mutta sen kauneus onkin piilotettu linnan sisälle. Valitettavasti linna on vain yhä ruhtinasperheen virallinen residenssi, joten se ei avaa oviaan vieraille kuin erittäin harvakseltaan – ja silloinkin on usein tyytyminen pelkän puutarhan ihmettelyyn.

Liechtensteinin virallinen kansallispäivä on 15. elokuuta, jolloin rajallinen määrä vieraita pääsee juhlistamaan tilaisuutta Vaduzin linnan ruusupuutarhassa. Arpajaisiin noista pääsylipuista voi osallistua myös verkossa Liechtensteinin omalla matkailusivustolla.

Vuorten keskellä

Liechtensteinin sijainnista johtuen siellä harrastetaan paljon vuoriin liittyvää toimintaa – siis kesällä vaeltamista ja talvella laskettelua. Rehellisyyden nimissä on tosin sanottava, että lähettyvillä on paljon parempiakin paikkoja harrastaa alamäkihihtoa. Tässä on toki myös etunsa, sillä Liechtensteinin laskettelukeskuksessa Malbunissa ei tarvitse jonottaa hissiin samoja aikoja kuin monissa muissa isommissa hiihtokeskuksissa.

Myös lumikenkävaellukset ovat paikallisten suosiossa. Mieli rauhoittuu kummasti pienen fyysisen aktiviteetin jälkeen henkeäsalpaavissa maisemissa.

Kesäisin ulkoilusta pitäville on paljon vaihtoehtoja pittoreskistä parin tunnin kävelytuokiosta padotun Stegjärven sekä sen yläpuolella olevan Gänglejärven ympäri aina haastaviin useamman päivän kestäviin kiipeilyreitteihin.

Ja jos jalkapatikka todella kiinnostaa, se on erinomainen tapa tutustua Liechtensteiniin. Tätä varten on suunniteltu jopa ihan oma 75 kilometriä pitkä vaellusreitti. Se on tosin sen verran helppo, että suurimman osan siitä voi vaeltaa myös satulassa istuen.

Toinen suosittu vaellusreitti on Fürstensteig eli Prinssin Jyrkkäpolku. Sillä on mittaa 8,48 kilometriä, mutta aikaa patikointiin kannattaa varata useampi tunti. Kunnolliset vaelluskengät on myös hyvä ottaa mukaan reppuun.Ja ylämäkeen kiivetessä ei kannata kiirehtiä, jottei happi lopu kesken.

Yhteensä Liechtensteinissa on merkattuja vaellusreittejä noin 400 kilometrin verran – ei huonosti kääpiövaltioon, joka on 25 kilometriä pitkä ja leveimmästä kohdastaankin vain 12 kilometrin kapoinen.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat Vesa Eskola ja Liechtensteinin matkailutoimisto

Luetuimmat