Matkailu Uutinen 11.12.2019

Maahantuontikielto laajenee tautien pelossa: omenakin vaatii jatkossa terveystodistuksen

Tuore kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa kasvien ja kasvituotteiden tuontia Euroopan unionin ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta 14. joulukuuta alkaen.

Jatkossa Euroopan unionin ulkopuolelta saapuvat matkustajat eivät voi tuoda mukanaan kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta, ei edes esimerkiksi yhtä omenaa. Kasvinterveystodistuksen saaminen yksityishenkilönä on tullin mukaan lähes mahdotonta ja rajoite koskee myös nettitilauksia.

Kasvinterveystodistus vaaditaan jatkossa taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille, kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille, tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen kertoo.

Syynä rajoitukseen on Ruokaviraston ylitarkastaja Sari Haikolan mukaan kasvintuhoojien tehokkaampi EU:n alueelle leviämisen estäminen.

Kokonaan hedelmistä matkaeväissä ei kuitenkaan tarvitse luopua, sillä kasvinterveysvaatimusten ulkopuolelle jää hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Vapaaehtoisella luovutuksella vältyt sanktiolta

Kasvituotteiden tuontikiellon toivotaan leviävän nopeasti laajaan tietoisuuteen, samoin kuin jo ennestään voimassa olleen liha- ja maitotuotteiden tuontikiellonkin.

Tulli valvoo matkustajatuontia rajanylityspaikoilla. Itärajan rajanylityspaikoilla kielletyt kasvituotteet voi jättää jätesäiliöihin ja lentokentillä kasvit voi luovuttaa tullivirkailijoille. Sanktiota vapaaehtoisesta kasvinluovutuksesta ei koidu, sen sijaan toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Lähde: Tulli Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli