Soul

Matkailu Ulkomaanmatkailu 26.4.2017

Matka: Sykkivä Soul

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on vastakohtien keskittymä, jossa historia kohtaa tulevaisuuden. Kymmenen miljoonan asukkaan metropolin elämystarjonta ei jätä seikkailunhaluista kylmäksi eikä herkkusuuta nälkäiseksi.

Kulttuuri – sekoitus uutta ja vanhaa

Korealainen kulttuuri levittäytyy Souliin tuhannella eri tavalla. Tutustumiskierrokseen mahtuu päivässä tai parissa niin historiaa kuin tuoreempaakin tarjontaa.

Palatseista suurin ja tärkein

Korean viimeisen ja pitkäikäisimmän kuningaskunnan, eli Joseon-dynastian hallitsijoiden suurin palatsi Gyeongbokgung, vuodelta 1395, sijaitsee kaupungin keskustassa ja on kansallisaarteena lähes välttämätön vierailukohde.

Taitaen entisöity kokonaisuus on tuhottu vuosisatojen aikana osittain useampaan otteeseen, mutta alkuperäistäkin on säilynyt.

Kuninkaallinen asuinpaikka on satojen rakennusten ja lukuisien puistojen, paviljonkien ja puutarhojen kokonaisuus, jonka kiertämiseen kannattaa varata aikaa ja valita hyvä sää.

Hermolepoa temppelissä

Jos suurkaupungin vilinä ja häly kyllästyttää, tarjoaa buddhalainen temppeli erilaisen tauon maallisesta hulinasta.

Temppelivierailun voi toteuttaa monella eri tavalla. Yksinkertaisimmillaan se on opastettu kiertokäynti ja teetauko. Toinen ääripää on useamman päivän viettäminen rauhassa vailla somea, nettiä ja muita aikasyöppöjä.

Muun muassa Soulin kupeessa Bukhansan kansallispuistoon rajautuvassa Jinkwansan temppelissä tarjolla on buddhalaisen perinteen, meditaation ja itsetutkiskelun lisäksi muun muassa perinteistä ruoanlaittoa opettavia kursseja.

Yhteistä kaikille ohjelmavaihtoehdoille on se, että vierailun jälkeen matka jatkuu huomattavasti rentoutuneempana. Parhaassa tapauksessa mukaan tarttuu myös stressin taltuttamiseen sovellettavia taitoja ja hyvää mieltä.

Rakkautta, lukkoja ja maisemia

N Seoul Tower kohoaa puistoksi pyhitetyn mäen laella suurkaupungin maamerkkinä lähes 240 metrin korkeuteen. Aivan terävimmälle huipulle ei ole asiaa, mutta niin ylös pääsee, että heikkopäisempää huimaa taatusti.

Torni houkuttelee maisemillaan sekä lomailevia että paikallisia romantikkoja. Torin vieressä olevan näköalatasanteen kaiteet on kuorrutettu näkymättömiin värikkäillä lemmenlukoilla, mutta matkamuistomyymälän myyjän mukaan lisää rakkaudentunnustuksia sopii vielä sekaan. Jos omaa lukkoa ei ole matkassa, järjestyy sellainen myös myymälästä. Sopivan sijoituspaikan löytäminen on huomattavasti vaikeampaa.

Moderni, modernimpi, DDP!

DDP on käsittämätön rakennus, joka on koettava hahmottaakseen mistä kaikesta on kyse. Nimi on lyhenne sanoista dream, design ja play, mutta sen perusteella ei maailman suurin kolmiulotteisia muotoja hyödyntävä epätyypillinen rakennus avaudu. Ainutlaatuinen muoto on valmistettu 5 800 terästonnin ja 45 133 pintalevyn avulla.

Nähtävä ei lopu ihan heti, sillä rakennuksessa toimii uusimpia trendejä seuraava taidehalli, korealaisen muotoilun museo ja design-myymälä. Ympäristö tarjoaa myös puitteet lukemattomille tapahtumille. DDP-kokonaisuus ei nuku täysin koskaan, joten vierailun ajankohtaa voi soveltaa muun aikataulun mukaan.

Kylä keskellä kaupunkia

Vanhaa ja kaunista on tarjolla myös Bukchonissa. Hanok-nimeä tottelevat talot ovat itse asiassa useamman rakennuksen kokonaisuuksia ja täällä niitä on säilynyt koko kaupunginosallinen. Tyylikkäät rakennukset ovat suurimmalta osalta asuinkäytössä, joten aivan vapaasti tutkimusretkellä ei sovi kulkea avoimistakaan ovista.

Kapeiden katujen varsilla kiinni toisissaan olevat rakennukset kätkevät suojiinsa myös teehuoneita, taidepuoteja ja kansanperinnettä esitteleviä museoita, joten nähtävääkin riittää. Niistä lisätietoja tarjoavat muun muassa punaisiin paitoihin ja cowboy-hattuihin sonnustautuneet viralliset turistioppaat.

Ruoka – syö, ylläty ja nauti

Korealainen ruoka on nosteessa eri muodoissaan maailmalla. Makumatkailijan vaihtoehdot eivät lopu Soulissa aivan pian kesken. Ravintolatarjonta ei taatusti jätä valjua vaikutelmaa.

Korealainen BBQ hiilillä

Paras korealainen grilliruoka valmistetaan itse omassa pöydässä. Tarjoilija auttaa ensikertalaiset vauhtiin ja huolehtii, että ruokaa ja juomaa riittää. Grillissä tirisevät herkut kääritään salaattiin tai erilaisiin lehtiin kastikkeen ja lisukkeiden kanssa.

Vaivattomin tapa syömiseen on käsien käyttäminen, sillä puikoilla ei kaikki suju millään. Pyhäpuku yllä ei siis bbq-illalliselle kannata lähteä.

Muun muassa Itaewonista löytyvä Maple House -ketju tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon tyylikästä bbq-paikkaa etsivälle. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen tai varautua odottamaan.

Olutta ja kanaa

Yhdistelmä on yllättävän korealainen. Olut on yleensä vaalea lager ja kana rapean kuoren kanssa uppopaistettua, mutta mausteet, mahdolliset kastikkeet ja lisukkeet vaihtelevat paikasta riippuen.

Kana-aterialle kannattaa suunnata Rooftop Moonlight -baariin. Varsinaisia nettisivuja ei ole englanniksi, mutta baari ja sivukonttorit sijaitsevat kolmessa eri paikassa Hongdaessa, joten osumistarkkuudessa on hieman joustoa.

Annoksista kannattaa valita ”puolet ja puolet”, jossa toinen osa on tulista ja toinen miedompaa. Osat erottaa liekeistä.

Temppeliruoka yllättää

Temppeliruoka soveltuu mainiosti kasvissyöjälle, mutta siihen ei sekasyöjäkään pety. Myös vannoutuneen lihansyöjän kannattaa kokeilla tätä keittiösuuntausta.

Puhtaisiin makuihin ja buddhalaisiin temppeliperinteisiin perustuvan ruoan uskotaan edistävän terveyttä ja tarjoavan ravintoa sielulle ja ruumiille. Hyvää ja kaunista se ainakin on.

Yksi taatusti kokeilemisen arvoinen ravintola on puitteiltaankin rento ja rauhallinen Barugongyang, jonka suosiosta kertoo myös se, että varaus on tehtävä vähintään kolme päivää ennen vierailua.

Katukeittiön kimppuun

Katuruokabuumin myötä korealaiset maut ovat levittäytyneet kaikkialle, mutta aito on silti aitoa.

Kwangjang Market tarjoaa uskomattoman hyviä rullia ja tulista kastiketta. Yhdistelmä on kansallissuosikki, mutta resepti omistajan varjelema salaisuus. Pelottomalle löytyy jopa raakaan tartariin erikoistunut kuja.

Noryangin kalatoria tuoteempia merenherkkuja tuskin löytää mistään. Myyntikojuja on satoja ja myyntituotteet suurimmaksi osaksi elossa. Samalta alueelta löytyy ostokset annokseksi valmistavia ravintoloita.

Kalatorin lounaasta lisää: Herkuttele kuin paikallinen – merellinen annos todellista Soulia

Pientä, kaunista ja hyvää

Todellista ruoka-elämystä varten kannattaa satsata moderniin korealaiseen fine diningiin. Pykälää hienompi tarkoittaa myös tyyriimpää, mutta vastinetta on luvassa kulinarismista kiinnostuneen kaikille aisteille.

Perinteiseen ruokaan modernin vivahteen paikallisen sesongin raaka-aineista tarjoava Kwon Sook Soo on myös ruokamaailman jyviä ja akanoita erottelevan Michelinin mukaan kahden tähden veroinen ja monen mielestä yksi kaupungin parhaista ravintoloista, mutta silti omalla rahalla ruokailevan ulottuvilla.

Elämyksiä radalla ja kaupungilla

Soulissa ei nähtävyyksien katselukiintiön täyttyessä tarvitse tyytyä vähään, olipa kiinnostuksen kohteena saksalaiset autot, tulevaisuuden keksinnöt, hauskanpito tai ostostelu.

Harppaus ajonautinnon ytimeen

Vierailuohjelmaa suunnitellessa rattiorientoituneen matkailijan ulottuvilla on harvinaista herkkua Yeongjongdossa lähellä Inncheonin lentokenttää. 33 jalkapallokentän alueelle levittäytyvä BMW:n ajokeskus tarjoaa ajo-oppia muun muassa maastossa ja kilparadalla.

Osa tarjonnasta on suunniteltu paikallisille asiakkaille, mutta maksua vastaan radat ovat auki myös turistille. Toki vain kouluttajan opastuksessa tai kyydissä istuen.

M-sarjan taksikyyti ampaisee pääsuoralla eleettömästi yli 200 km/h, joten aivan mitättömästä kierroksesta ei ole kyse. Omatoiminen toikkarointi ajokeskuksessa onnistuu vain näyttelyssä, ravintolassa ja fanituotemyymälässä. Nähtävää riittää niissäkin.

Näyttelytilassa esillä on valmistajan malliston terävin kärki BMW:n ja Minin osalta. Autojen ohella siivun huomiosta saavat myös merkin moottoripyörät. Tuoreimmat mallit päivitetään näyttelyyn viivyttelemättä, mutta historiasta ei tingitä. Klassikoista kiinnostuneillekin riittää siis nähtävää.

Fanituotteita tuliaiseksi mieliville tarjolla on herkkuja myymälän mitalla. Muut suuntaavat kahvilan tai ravintolan puolelle.

www.bmw-driving-center.co.kr

Elä huomista jo tänään

Haluatko nähdä miten tulevaisuudessa käydään kaupassa, huolehditaan terveydestä, opitaan ja viihdytään? Samsung marssittaa tuoreimmat visiot ja tulevat tuotteet kaiken kansan nähtäväksi ja kokeiltavaksi kolmeen kerrokseen levittäytyvässä D’Light -lippulaivamyymälässään Gangnamin kupeessa.

Korealaismerkin tulevaisuusnäkymään kurkistaminen ei maksa mitään, mutta kuvaamisen kanssa ollaan tarkkoja. Vähimmällä pääsee, jos jättää kameran suosiolla laukkuun.

Kellarikerros on varattu myymälälle, kaksi ylempää uusimmille tuotteille ja tulevaisuudelle. Tämän tuoreempaa teknologiaa ei hyppysiinsä saa kuin tehtaalla, olipa kyse kodinkoneesta tai viihde-elektroniikasta.

Näyttely uudistuu vähintään kaksi kertaa vuodessa, joten vanhentuneita visioita tai tuttuja laitteita ei juuri ole esillä.

www.samsungdlight.com

Loputtomat ostosmahdollisuudet

Soul tarjoaa ostoksista kiinnostuneelle aarreaitan sijaan useamman. Käytännössä jokaisesta kaupunginosasta löytää ainakin yhden, joista osa palvelee peräti ympäri vuorokauden, joten ajankohta ei ole este löytöjen perässä juoksemiselle.

Kwangjang Market on maan vanhin pysyvä kauppapaikka. Se avattiin vuonna 1905 ja pian maataloustuotteiden rinnalla ryhdyttiin käymään kauppaa laveammin, joten olipa mielessä kansallispuku, savustettu siankärsä tai perinteiset käsityöt, löytynee jotain mieleistä 5 000 pienmyymälän valikoimista. Ruokakujilla ennakkoluulottomalle tarjolla on eksotiikkaa myös lautasella.

Muotitietoisen mekkaa on Soulissa mahdoton nimetä, mutta kovin pahasti ei mene vikaan, jos suuntaan Gangnamin kaupunginosaan, olipa mielessä käsintehdyt nahkakengät, viimeisimpien virtausten katumuoti tai ajattomat klassikot. Parhaista löydöistä on varauduttava myös maksamaan luksushinta.

Lystiä laidasta laitaan

Miljoonakaupungin ilta- ja yöelämä tarjoaa jokaiselle jotain. Jos tuntuu, että mitään mielenkiintoista ei löydy, on vika todennäköisesti kysyjässä.

Etsivä löytää liput näyttävään taekwondo-näytökseen, kuuntelee tulevia K-popin supertähtiä Gangnamissa, hämmästelee hipstereitä Hongdaessa tai maistelee pienpanimo-olutta Itaewonissa.

Jos ei muuten, niin alkuun pääsee kaupungin matkailuinfon tai netin hakukoneen avulla. Sopivan suunnan löydyttyä kannattaa luottaa myös tuuriin.

Lue myös:

Bibimbap – helpommin tehty kuin sanottu

Tyrmäys päämajassa – taekwondo kohtaa teatterin

Erikoiset unet – supertähtien sviitti Soulin huipulla

Herkuttele kuin paikallinen – merellinen annos todellista Soulia

Jaa artikkeli

Soul

Korea, Soul