16.10.2016 Matkailu Herkuttele kuin paikallinen – merellinen annos todellista Soulia Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Perinteisellä kalatorilla turistit ovat harvassa ja kielitaidoton herkkusuu oppaan tai improvisaation varassa. Myynnissä on hehtaareittain merenherkkuja, joista suurin osa vaihtaa omistajaa elossa. Noryangjin metroasemalla oikeaa suuntaa on haettava hetki. Kalatori on lähellä, mutta missä? Rakennustyömaa pakottaa kiertoreitille ja hotelliin jätettyä sateenvarjoa on pian ikävä. Uudempi torirakennus on helppo löytää, se näyttää ulkoa tavaratalolta, mutta todellista elämystä varten suunnataan perinteisemmälle, vuodesta 1927 palvelleelle torille hieman syvemmälle naapuruston uumeniin. Vihanneskauppiaat ovat vallanneet alikulkutunnelin reunat. Kovin huolettomasti tarjontaan ei voi tutustua, sillä käytävää käyttävät myös motoristit. Mopon telomaksi joutumisen välttää vain pitämällä silmät auki. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Katkarapuja rohkaisuksi Ennen torille astumista on haettava hieman rohkaisua. Tulikuumassa grillissä tiristettävät jättikatkaravut ajavat asian hyvin, eikä hintakaan päätä huimaa. Muutaman suupalan jälkeen nälkää on siirretty sen verran, että lounasostosten kanssa ei tule liian kiire. Kalatori on ennakkotietojen mukaan kokemus kaikille aisteille. Heikkohermoiselle se ei välttämättä ole sopiva vierailukohde. Hämärässä peltihallissa silmät totuttelevat hetken. Etuosa on tyhjää täynnä, mutta aamuyön tunteina tässä on käyty totista kauppaa. Sen haistaa. Ennen auringonnousua liikkeellä ovat isot ostajat ja myynnissä suurimmat herkut kun ravintoloitsijat ja torikauppiaat hakevat huutokaupasta parasta pöytään ja edelleenmyytäväksi. Aamupäivällä on rauhallisempaa. Tori on auki jokseenkin ympäri vuorokauden, mutta asiakkaista lounaan tienoolla vuorossa ovat paikalliset. Myyntikojuja alueella on varovaisen arvion mukaan satoja. Useimmat ovat erikoistuneet vain yhteen tai muutamaan tuotteeseen. Koko merenkirjoa tarjoavat vain muutamat. Opas neuvoo kiertämään ne kojut kaukaa. Yhdessä voi olla huippu, muutamassa erinomainen, mutta koko kirjoa ei voi hallita hyvin kukaan. Tähän lienee luotettava. Tuttuja ja tuntemattomia Ensimmäisiä kojuja lähestyttäessä huomion vie kenkävalinta. Sandaalien sijaan jalassa on tänään vedenpitävät tennarit. Valintaan on helppo olla tyytyväinen, kun katselee kalaisessa pesuvedessä ohuilla sandaaleilla tarpovaa kanssamatkailijaa. Kalatorin konsepti on yksinkertainen. Myyntitavara ui suurissa akvaarioissa, pulputtaa lasimaljoissa tai lepää jääpedillä myyntikojun edessä. Esillä on se, mitä myynnissä on. Ensimmäiset tiskit tarjoavat lohta. Norjasta. Sen jälkeen eksotiikkaa lisätään askel askeleelta. Hummereita Kanadasta, rapuja Kamtšatkan niemimaalta, ostereita, kaloja, mustekalaa, simpukoita. Mitään ei puutu ja tuoreus on taattu. Suurin osa merenelävistä myydään täällä elävinä, mutta ei kaikkia. Hapatettua rauskua on lähestyttävä suun kautta hengittäen. Tunnin kierroksen jälkeen on helppo havaita, että mitään ei puutu ja hintataso on maltillinen. Lounaan kannalta se lupaa hyvää. Valinta, esivalmistelut ja kohti ravintolaa Kielitaidottoman on luotettava oppaan apuun kalatorielämyksen huipennuksen valmisteluissa. Paikan erikoisuus on nimittäin se, että tuoreet ostokset voi kiikuttaa yhteen toria ympäröivistä lukuisista pikkuravintoloista ja neuvotella sopivan ateriakokonaisuuden ostoksistaan. Ravintola perii maltillisen korvauksen kokkaamisesta, muutaman euron pöytäpaikasta, kattamisesta ja myy lisukkeet ja juomat aterian viimeistelemiseksi. Omaa ruokalistaa ei ole. Kapeilla kujilla olevista ravintoloista olisi lähes mahdotonta valita sopivaa arvaamalla, joten oppaan apu on tässäkin arvossaan. Ruokalistalle valitaan komea kampela, joka päättää hintaneuvottelun jälkeen päivänsä lihakirvestä muistuttavan veitsen alla. Sen jälkeen parhaat palat päätyvät siisteinä viipaleina kasvispedille odottamaan ruokailua. Ruodot pakataan mukaan keittoa varten. Kalan kanssa kokeillaan paikallisia pieniä ostereita. Ne kauppias on kutitellut ulos kuorestaan hetkeä aiemmin, joten ostokset pakataan irtokarkkien tapaan muovipussiin. Näistä eväistä syntyy kolme ruokalajia tai enemmän. Riippuu kokista ja tilaajasta. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Raakana, paistettuna ja keitettynä Sopiva ravintola löytyy ja vieläpä tilaa perähuoneesta, jossa istutaan tukevasti tuoleilla ja ruokaillaan pöydän ääressä. Etuosan paraatipaikoilla tarjolla on looseja, matalia pöytiä ja istumapaikka lattialla eli jäykkäpolvisen hikisukan painajainen. Tarjoilija kiikuttaa ostokset kokin ulottuville, pikaisen keskustelun perusteella yhteisymmärrys valmistettavasta ruoasta syntyy ja vieraat ohjataan takaisin pöytään. Ruokailu aloitetaan heti, sillä osa kampelasta syödään raakana. Chilikastiketta, salaatinlehtiä, kimchiä ja riisiviiniä ilmestyy pöytään hetkessä ja ensimmäiset suupalat napataan puikkoihin. Kokemus on mykistävä. Parempaa kalaa tuskin on tuskin mahdollista saada. Ei ainakaan tuoreempaa. Varttia aiemmin kala oli vielä uintikunnossa. Seuraavaksi pöytään kiikutetaan leivitettyjä, paistettuja ostereita. Ja kattilallinen soppaa, jossa ruodot ovat saaneet seurakseen vihanneksia sekä loput osterit. Keitto laitetaan tulille pöydässä, joten asiakaskin saa osallistua valmistukseen. Lounas venyy perinteisen puolelle eli pöydässä istutaan pari tuntia. Kaikkea ei silti ole mahdollista syödä, sillä maha ei vedä, eivätkä polvet kanna. Nuukaa tilanne saattaisi itkettää, sillä kaikki pöytään katettu on poikkeuksellisen hyvää. Puitteista sitä ei olisi heti arvannut. Lounaan jälkeen edessä on vielä yksi haaste eli reitin löytäminen ulos kalanhajuisesta sokkelosta. Lisätietoja Korean matkailusta ja Soulista: Visit Korea Finnair Visit Seoul Gran Hyatt Soul Teksti ja kuvat Antti Hentinen Lue lisää Kaikki artikkelit 25.4.2024 Uutinen Polestar 4 kävi ensivisiitillä Suomessa – tältä näyttää auto ilman takalasia 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 23.4.2024 Uutinen Nuoret hirvieläimet etsivät nyt elinpaikkojaan – ja voivat poukkoilla liikenteessä 21.4.2024 Matkailu Atomium Brysselissä: hyppäys atomiajan unelmiin 17.4.2024 Liikenne Veroaikeet: Autoilulle keppiä ja porkkanaa 16.4.2024 Uutinen Dacia Duster alkaen 24399 euroa – eikä muitakaan hintoja tarvitse muistaa kuin kaksi 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 12.4.2024 Sähköautot Porsche odottaa uuden Taycanin myötä uusia asiakkaita – automalli noussut Porschen myydyimmäksi malliksi Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 24.4.2024 Yleinen Uusi Tesla Model 3 Ludicrous on kolmessa sekunnissa nollasta sataan kiihtyvä perheauto, jonka saa alle 60 000 eurolla - naurettavaa 24.4.2024 Koeajo Koeajo: Mercedes-Benz V 300 d 4Matic - pröystäilemätöntä luksuskyytiä 23.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz S124 tyylikkäämmäksi tummennuskalvojen poistolla 23.4.2024 Koeajo Maistiainen: täyssähköinen Porsche Macan alle 85 000 eurolla 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 22.4.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Simca Chambord V8 - ”kaunis mutta voimaton” 19.4.2024 Ajoneuvot Suomen presidentin käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan Audi - mutta onko 1,1 miljoonan euron A8 L Security suhteessa edes kallis? Meillä on keinoja selvittää 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu? 2.4.2024 Ajoneuvot 7 vuotta vanha hybridi-Volkkari hajosi takuuaikana – korjaus kesti kuukausia, syntyi yli 14 000 euron lasku