31.12.2019

Matkailija, muista rokotukset ja lääkereseptit!

matkailu rokotukset reseptit

Resepteillä voi todistaa, että on oikeutettu henkilökohtaisiin lääkkeisiin – eikä rokotustakaan kannata jättää viime tippaan.

Matkailijan on hyvä ennakoidusti eli jo ennen reissuun lähtemistä mieltää, että monilla mailla on rajoitteita lääkkeiden maahantuontiin. Tietoa mahdollisista rajoituksista saa esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Matkalle tulee aina mukaan lääkemääräykset. Resepteillä voi tarvittaessa todistaa, että on oikeus henkilökohtaisiin lääkkeisiin.

Suomen tulli neuvoo, että mikäli lääkkeistä on vain sähköinen resepti (eResepti), tulee matkalle mukaan jokin seuraavista:

  • Lääkärin tulostama potilasohje, jossa on lueteltu kaikki matkailijalle samalla kertaa määrätyt lääkkeet.
  • Apteekista saatava yhteenvetotuloste resepteistä.

Yhteenvedon omista resepteistä voi tulostaa Kansallisen Terveysarkiston palvelusta verkkopankkitunnuksilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyydä resepti englanninkielisenä

Tulli neuvoo, että ulkomaille matkustavan kannattaa pyytää lääkemääräys jo ennen matkaa englanninkielisenä.

Jos on lähdössä matkalle EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja tietää ostavansa sieltä lääkkeitä, niin lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa reseptin ”Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”. Vastaava resepti kannattaa pyytää lääkäriltä myös, jos sairastuu näissä maissa ja tarvitsee siellä lääkemääräyksen hoitoa varten. Määräys on englanninkielinen. Tarkempia tietoja kannattaa kysellä omalta lääkäriltään.

Älä kuljeta muiden lääkkeitä

Tulli muistuttaa myös, ettei kannata pakata omaan matkalaukkuun jonkun toisen matkaseurueeseen kuuluvan lääkkeitä. Matkustajan täytyy kuljettaa omat lääkkeensä omissa matkatavaroissaan.

Reseptillä määrätyt lääkevalmisteet ovat aina henkilökohtaisia, ja niiden on oltava sen henkilön hallussa, jolle ne on määrätty.

matka boarding matkalippu

Muista ottaa rokotus!

Matkailijan kannattaa selvittää omalta lääkäriltä, millainen rokotesuoja on suositeltava missäkin päin maailmaa. Perusohjeena voi pitää sitä, että lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua viimeistään kuukautta ennen matkaa tarvittavien rokotusten, malarian estolääkityksen ja matka-apteekin järjestämiseksi.

Kätevä tietolähde on www.terveyskirjasto.fi -sivusto, jonka ohjeet ovat asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kansallisiin hoitosuosituksiin. Tietoa saa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) matkailuterveysneuvonnasta. Aivan erinomaisen kätevä tietolähde on Matkailijan terveysopas. Se tarjoaa ajantasaista tieto terveellisestä ja turvallisesta matkustamisesta, kohdistuipa matka sitten lähialueille tai kaukomaihin. Oppaan sisällön toimittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eurooppalainen sairaanhoitokortti auttaa

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa ottaa mukaan. Kortti on maksuton ja sen voi anoa Kelasta. Eurooppalainen sairaanhoitokortti postitetaan kotiin 2 viikon kuluessa.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin avulla on oikeutettu saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaa kotiin. Hoitoon pääsee myös, jos kyseessä on raskauteen liittyvä hoito, synnytys tai pitkäaikainen sairaus. Hoito annetaan oleskelumaan käytännön mukaisesti.

Kortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta eikä se esimerkiksi oikeuta korvaukseen sairauden takia peruuntuneista matkasuunnitelmista tai sairaankuljetuksesta.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Tulli, Kela, THL

Luetuimmat