Lentokenttä

Matkailu Uutinen 11.3.2019

Matkailija, pidä kiinni oikeuksistasi!

Kuluttajan oikeudet riippuvat siitä onko kyseessä matkapaketti tai yhdistetty matkajärjestely.

Jos matkailija tilaa samalle matkalle useamman matkapalvelun, kyseessä voi olla matkapaketti tai yhdistetty matkajärjestely. Kuluttajan oikeudet riippuvat siitä, kumpi matkustusmuoto on kyseessä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kotisivuilla on kattavat tiedot siitä, millaiset ovat kuluttajan oikeudet, mikäli matka ei vastaa luvattua. Sivuilla on myös neuvoja, missä tilanteissa ja kuinka voi hakea hyvitystä matkan virheistä.

Peruuntunut lento, kadonneet matkatavarat

Sivuilla käydään lävitse myös lentomatkustajan oikeudet tilanteissa, joissa lento on peruuntunut tai viivästynyt, lennolle pääsy on evätty, matkustusluokka on muuttunut tai matkatavarat ovat viivästyneet, kadonneet tai vahingoittuneet.

Samasta lähteestä saa tietoa myös vammaisten ja liikuntarajoitteisten oikeuksista lennolla.

Vaatimuksena vakiokorvaus

Perusperiaate on, että jos lento on osa valmismatkaa tai matkapakettia, matkailija voi vaatia vakiokorvausta lennon peruutus- viivästys- ja lennolle pääsyn epäämistilanteissa samalla tavalla kuin omatoimisesti varatuilla reittilennoilla.

Peruuntumisturva heikentyi

EU:n valmismatkoja koskevat säännökset muuttuvat heinäkuun alussa 2018.

Matkailijan kannalta keskeistä on, että matkatoimistot eivät jatkossa korvaa yhtä laajasti peruuntumiskuluja esimerkiksi sairastumisen, tapaturman tai lähiomaisen vakavan sairastumisen takia.

Matkanjärjestäjällä on heinäkuusta alkaen ollut oikeus periä asiakkailtaan peruutuksen syystä riippumatta peruutusmaksu, joka vastaa matkanjärjestäjälle peruuntumisesta aiheutuneita menetyksiä.

EU-laajuinen uusi matkapakettilainsäädäntö ei ole vielä lyönyt läpi matkustavan kansan tietoisuudessa. Matka 2019 -messujen toteuttamassa kyselytutkimuksessa noin 61 prosenttia vastanneista ei ollut aiemmin kuullut, ei ollut kiinnostunut matkustajan oikeuksia koskevasta lainsäädännöstä tai ei osannut sanoa asiasta mitään.

Jaa artikkeli