Vene

Matkailu Uutinen 16.8.2020

Matkailukatse kotimaahan piristi venekauppaa

Koronakurimuksen kasvattama kotimaan matkailun suosio toi veneilylle myönteisen ruiskeen.

Mökkeily ja kotimaan matkailu ovat tuoneet myönteisen ruiskeen veneilyalalle: alkuvuoden 2020 aikana on rekisteröity jo 22 prosenttia enemmän veneitä kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kun koko viime vuoden rekisteröinneissä päästiin liki 4 000 vesikulkuneuvoon, on heinäkuun loppuun mennessä rekisteröity jo reilut 4 200 erilaista venettä.

– Yli 20 prosentin kasvun selittää se, että ihmiset ei ole matkustaneet vaan kesä on vietetty Suomessa. Epätyypillisesti kauppaa tehdään edelleen, kun tavallisesti Suomessa venekaupan kuumin sesonki pysähtyy juhannukseen, kontiolahtelaisen AMT-veneiden toimitusjohtaja ja Suomen Veneteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Mikael Winqvist taustoittaa.

Pienehkö pulpettivene perämoottorilla

Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalon mukaan suomalaisten perusvene on edelleen pienehkö yleiskäyttöinen, perämoottorilla varustettu pulpettivene. Rekisteröidyistä lähes 2 900 moottoriveneestä lähes 90 prosenttia oli alle seitsenmetrisiä, joita käytetään tyypillisesti sekä retkeilyyn, kalastukseen, vesiurheiluun että kesämökin yhteysveneinä.

Myös vesijettien myynti jatkoi kasvuaan. Niitä rekisteröitiin alkuvuoden aikana yli 1 200 kappaletta. Kasvua viime vuodesta on 26 prosenttia.

Tutut merkit jylläävät rekisteröintilistoilla

Traficomin venerekisteriin merkitään vähintään 5,5 metriä pitkät purje- tai moottoriveneet sekä kaikki yli 20 hevosvoiman moottorilla varustetut vesikulkuneuvot. Rekisteröintitilaston kärkipaikkoja pitävät hallussaan tutut kotimaiset merkit. Suosituimmat moottorivenemerkit olivat alkuvuoden aikana Buster, Yamarin, Silver, Suvi, Terhi, Faster, AMT ja Falcon.

 

Uusia purjeveneitä on alkuvuoden aikana rekisteröity 17 kappaletta, kun viime vuonna samaan aikaan rekisterissä oli jo 21 uutta purtta. Suosituimmat merkit ovat ranskalainen Beneteau ja saksalainen Hanse.

Käytettyjen matkaveneiden myynti vilkasta

Käytettyjen matkaveneiden myynti on ollut erittäin vilkasta. Kaupaksi ovat käyneet sekä vanhemmat veneet, joilla harrastuksen voi aloittaa edullisilla kustannuksilla, että kalliimmat asuttavat veneet.

Suomen suurimman käytettyjen veneiden välittäjän Blue Oceanin Samuli Leisti kertoo, että kuluvasta vuodesta on tulossa yrityksen kaikkien aikojen vilkkain. Blue Ocean on myynyt tähän mennessä noin 50 purjevenettä ja 80 matkavenettä, kun koko viime vuonna veneitä myytiin 67. Vuoden loppuun mennessä tullaan päätymään sadan veneen myyntiin.

– Ilahduttavin juttu on ollut uusien harrastajien määrän raju kasvu. Monella on veneilytaustaa vain Busterin tyyppisestä pienestä moottoriveneestä ja ensimmäiseksi matkaveneeksi on hankittu käytetty vene kymmenen metrin kokoluokasta, Leisti kertoo.

 

Sähkömoottoreiden suosion kasvu jatkuu

Perämoottorimyynti kasvoi tammi–kesäkuussa neljä prosenttia, mutta sähkömoottorien kasvuluvut ovat tyystin toista luokkaa. Erityisesti pienissä veneissä käytettävien sähköperämoottoreiden myynti lisääntyi yli viidenneksellä ja heittokalastajien käyttämien sähköisten keulamoottoreiden myynti kaksinkertaistui.

Jaa artikkeli