Mil-Safarit Jari Saarentaus 12 2020

Matkailu Uutinen 25.12.2020

Motoroituja maastoelämyksiä Tuntemattoman sotilaan jalanjäljillä

Moottori kävi koettelemassa panssarivaunujen ja maastokuorma-autojen kykyjä haastavalla maastoradalla Pornaisissa. Samaa kalustoa on ollut tai on yhä käytössä myös Suomen armeijassa – maastokelpoinen kalusto on tuttua myös valkokankaalta.

Vaikkei Mil-Safarit välttämättä ole yrityksenä kaikille tuttu, on lähes jokainen suomalainen nähnyt yrityksen kalustoa elokuvissa tai televisiossa. Mil-Safarien armeija-ajoneuvoja on nimittäin käytetty kahdessa viimeisimmässä Tuntematon sotilas -elokuvassa, ohjaajinaan Rauni Mollberg vuonna 1985 ja Aku Louhimies vuonna 2017).

Armeijakaluston vuokraaminen elokuvatuotantoihin ei Suomessa lyö yksinään leiville, ja pääosa yrityksen liikevaihdosta tuleekin elämyspalveluista, maasto-kuorma-auto- ja panssarivaunusafareiden järjestämisestä.

Mil-Safarit Jari Saarentaus 12 2020

Panssarivaunuja joka makuun

Mil-Safarit sijaitsee Pornaisissa itäisellä Uudellamaalla, vain 50 kilometrin päässä Helsingistä. Elämyspalveluita tarjotaan 1–70 hengen ryhmille ja ohjelmaan kuuluu panssarivaunu- ja maastokuorma-autosafarien ohella joukkuekilpailuja ja taisteluharjoituksia. Ajokalustoa yrityksellä on 40–50 ajoneuvon verran, joten isot ryhmät voidaan jakaa kahtia niin, että puolet ajaa kuorma-autoilla maastoreittejä ja toinen puoli panssarivaunuilla. Tauon jälkeen ryhmät vaihtavat ajopelejä keskenään.

Maasto-ajoneuvovalikoima on laaja venäläisistä Zil- ja KrAZ-kuorma-autoista suomalaisiin Masi-kuorma-autoihin ja Nasu-kumitelavaunuihin. Panssarivaunuissakin valikoimaa riittää Saurerin ketterästä rynnäkköpanssarivaunusta BMP-1:n kautta täysveriseen yli 40-tonniseen T-55 -taistelupanssarivaunuun.

Polttariporukoiden suosikkikohde

Vuonna 2006 perustettu Mil-Safarit työllistää päätoimisesti yhden henkilön ja sivutoimisesti kahdeksan henkilöä. Tärkeimpiä asiakasryhmiä ovat polttariporukat ja yritysten elämyspäivät. Moottori kävi tutustumassa Mil-Safarien ajokalustoon ja saimme tilaisuuden koeajaa sekä maastokuorma-autoja että panssarivaunuja yrityksen omilla maastoreiteillä.

Mil-Safarit Jari Saarentaus 12 2020

Mika Tanner

Yrittäjä Mika Tanner osoittautui mukavaksi ja leppoisaksi oppaaksi, jonka neuvoilla kaikkien ajoneuvojen ajaminen onnistui viihtyisästi ja turvallisesti.

Kattava artikkeli maastoajoelämyksistä on julkaistu kokonaisuudessaan painetussa Moottorissa 12/2020.

Jaa artikkeli