Eckerö Line_Finbo Cargo

Matkailu Automatkailu 5.6.2019

Nyt se on varmaa: Eckerö Linen uusi alus suuntaa Vuosaaresta Muugaan – luvassa nopea siirtymä automatkailijalle

Eckerö Line vahvisti Tallinnan Muugan uuden Finbo Cargo -rahtialuksen satamaksi. Rahdin lisäksi luvassa on sujuvaa kyytiä automatkustajile.

 

Eckerö Linen ja Tallinnan sataman neuvottelut Muugan valitsemisesta uuden rahtialuksen satamaksi ovat päättyneet toivottuun lopputulokseen, laivayhtiö kertoo.

Suomen lipun alla kulkeva uusi Finbo Cargo -rahtialus tulee liikennöimään Helsingin Vuosaaren ja Tallinnan Muugan sataman välillä kesäkuun lopulta alkaen. Tällä hetkellä alusta ehostetaan palveluskuntoon Turun Korjaustelakalla.

Uudesta puhuttaessa on hyvä muistaa, että laiva on tosin uusi vain sen hankkineelle laivayhtiölle. Kyseessä on vuodesta 2000 rahtiliikennettä palvellut rahtialus. Edellisessä työtehtävässään se liikennöi Dublinin ja Liverpoolin välillä.

Alus tarjoaa asiakkailleen kutakuinkin 360 matkustajapaikkaa ja kaksi kilometriä autokaistaa. Laivassa on alustavien tietojen mukaan myös myymälä, kahvila ja istumapaikkoja.

Uusi reitti kohentaa rahtiliikenteen sujuvuutta molemmissa kaupungeissa, sillä satamat sijaitsevat keskusta-alueen ulkopuolella ja pääteiden varressa. Aivan valmista ei vielä ole, mutta lähiviikkojen aikana infrastruktuuria uudistetaan Muugassa niin, että rahtikuljetusten sujuvuus voidaan taata.

Alueella tullaan muun muassa siirtämään konttiparkkia, jotta laivalle siirtymistä odottaville ajoneuvoille voidaan varmistaa riittävät tilat.

Automatkustaja kiittää

Rahdin lisäksi uusi reitti avataan automatkustajille, joille nopea ja edulliseksi luvattu reittivaihtoehto on tervetullut lisä Suomen ja Viron väliselle siirtymälle.

Matkaansa jatkavan kannalta Muugan sijainti on hyvä. Satamasta pääsee sujuvasti Viron pääteille ja samalla välttää myös Tallinnan keskustan ruuhkat.

Muugan valinta satamaksi säästää myös matka-aikaa, joka lyhentyy peräti vartilla, eli Viroon seilataan alle kolmessa tunnissa.

Helsingin päässä liikennöinti Vuosaaren satamasta siirtää raskasta liikennettä pois keskusta-alueelta ja tarjoaa rahtia ajaville sujuvan ja käytännöllisen vaihtoehdon. Finbo Cargo liikennöi Helsinki–Tallinna-väliä kaksi kertaa päivässä, ja Eckerö Line tarjoaa sen myötä yhteensä kymmenen rahtilähtöä vuorokaudessa.

Infraa kehitetään vauhdilla

Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen suhtautuu uuden rahtialuksen käyttöönottoon luottavaisin mielin.

– Yhteistyö Tallinnan sataman kanssa on sujunut erinomaisesti ja olemme tyytyväisiä päästessämme operoimaan uutta rahtialusta Muugasta. Satama on sitoutunut nopeuttamaan Muugan sataman useita infrahankkeita taatakseen sujuvan liikenteen ja järjestelyt. Tämä mahdollisti Muugan valitsemisen uuden rahtialuksen satamaksi, Keronen kertoo. 

– Olemme iloisia, että Eckerö Linen uusi rahtialus tulee käyttämään Muugan satamaa, sillä se tarjoaa rahtiliikenteelle sujuvan tavan liikkua Viron päässä. Viron ja Tallinnan ulkopuolelta tulevat ajoneuvot säästävät aikaa siirtyessään Tallinnan kehäteiltä suoraan Muugan satamaan. Samalla Muugan sataman käyttäminen vähentää liikenteen tuomaa kuormitusta ja ilmansaasteita Tallinnan keskustassa, Tallinnan sataman toimitusjohtaja Valdo Kalm kertoo. 

Töitä laivalle ja satamiin

Uusi rahtialus nimettiin Ahvenanmaan Eckerö-saaren pohjoispuolella sijaitsevan pienemmän saaren mukaan. Nimi viestii laivayhtiön mukaan myös siitä, että uusi alus on rekisteröity Suomeen.

Eckerö Line korostaa olevansa ainoa Suomen lipun alla liikennöivä laivayhtiö Helsinki–Tallinna reitillä. Myös Länsisatamasta Tallinnaan seilaava varustamon toinen alus, eli m/s Finlandia on rekisteröity Suomen lipun alle. 

Eckerö Line

Uuden reitin avaaminen tulee luomaan uusia työpaikkoja Vuosaaren ja Muugan satamiin sekä uudelle rahtialukselle.

– Uuden aluksen tuominen liikenteeseen tarkoittaa noin 80 uuden työpaikan syntymistä Suomeen ja Viroon, Taru Keronen kertoo.

Kritiikkiä Virossa

Uuden laivan nostattama keskustelu ei ole ollut vain positiivissävytteistä. Muun muassa Helsingin Sanomat, Kauppalehti, MTV ja virolainen talousjulkaisu Äripäev ovat kertoneet kritiikkiä sataneen muun muassa kilpailevan varustamo Tallinkin suunnalta, jonka suuromistaja Enn Pant moitti alusta jääluokituksen puutteesta ja sen iästä.

Tallinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiit Terik on puolestaan ilmaissut huolensa lisääntyvän liikenteen osalta. Tosin lausuntoa annettaessa oletettiin vielä Viron puoleisen sataman olevan Muugan sijaan aivan kaupungin keskustan tuntumassa oleva Vanhasatama. Satamavaihdoksen myötä huolen voinee olettaa väistyneen.

Talouselämälle ja Helsingin Sanomille Virossa syntynyttä kohua kommentoinut Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen pitää yhtiön uuteen alukseen kohdistettua arvostelua liioiteltuna.

Lähde ja avauskuva: Eckerö Line Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

 

Jaa artikkeli