Matkailu Uutinen 18.1.2017

Nyt syömään!

Yhdessä syömisessä Suomi tulee Euroopan jälkijoukoissa.

Viikonvaihteessa avautuvat Matka 2017 -messut Helsingissä avaavat myös Syödään yhdessä -juhlavuoden yhdessä Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn kanssa.

Syödään yhdessä -ilmiö on osa Suomi 100-juhlavuotta.

Tavoitteena on lisätä iloa ja kohentaa hyvinvointia kodeissa, kouluissa, ravintoloissa, varuskunnissa, työpaikoilla, luonnossa, toreilla ja turuilla. Yhdessä ateriointi on vaivaton tapa koota ihmiset yhteen.

Takamatkalta pöydän ääreen

Suomessa riittää kimpassa syömisen suhteen tekemistä, me nimittäin tulemme kansainvälisesti vertaillen takamatkalta.

Harva ehkä tietää, että suomalaiset syövät eurooppalaisista vähiten yhdessä!

–  Meillä ruokailu on nähty enemmän energian saantina, kun taas Keski- ja Etelä-Euroopassa ruokailu on yhteisöllisyyden kulmakivi, yhteisöllisyystutkija, VTT Antti Maunu valottaa.

– Nykyarjessa meillä on yhä vähemmän luontevia tilaisuuksia kohdata toisiamme. Yhdessä syöminen on harvinaista herkkua, joka antaa kohtaamiselle mahdollisuuden.

Uusia ja vanhoja perinteitä

Juhlavuoden aikana on määrä herätellä ruoka- ja ateriointiperinteitä ja synnyttää uusia tapoja toimia ja syödä yhdessä.

Tavoitteena on luoda elämyksiä kaikille suomalaisille ja Suomea rakastaville eri vuodenaikoina, eri maakunnissa, pienissä ja suurissa tapahtumissa.

Ruukit_Mustio_2014_AH_045

Iloa ja terveyttä

Yhdessä syömisellä on todettu olevan myös monenlaisia terveysvaikutuksia.

THL:n ravitsemustutkija Heli Kuusipalo on ollut laatimassa uusimpia ravitsemussuosituksia. Ravintoaineiden sijaan suosituksissa painotetaan yhdessä syömistä ja ruokailoa.

Lapsiperheille vuonna 2016 tehtyjen ruokasuositusten nimi on esimerkiksi ”Syödään yhdessä – ruokasuositus lapsiperheille” ja kouluruokasuositus tulee olemaan ”Syödään ja opitaan yhdessä”.

Ylpeys omista antimista

Syödään yhdessä -juhlavuoden tavoitteena on vahvistaa ylpeyttä omasta ruokakulttuuristamme. Meillä olisi annettavaa muillekin, sanoipa Italian ex-pääministeri mitä tahansa!

Hankkeen avulla yritetään kasvattaa ruokavientiä ja -matkailua sekä saada laajempaan tietoisuuteen mitä tarkoittaa suomalainen ruoka- ja juomakulttuuri.

Vuoden jokaisella kuukaudella on oma teemansa. Hankkeen nettisivuilla (www.syodaanyhdessa.fi) on kattava kalenteri tapahtumista vuoden aikana.

Firmoista kaupunkeihin

Hankkeessa on mukana mittava joukko erilaisia ruoka-alan toimijoita, jotka ovat valmiita tekemään töitä sen eteen, että yhdessä syömisen ja jakamisen kulttuuri vahvistuisi Suomessa.

Syödään yhdessä -juhlavuoden puuhatahoina ovat monet tutut isot ja pienet yritykset, 100 vuotta täyttävä MTK, Suomi100-projekti ja muut valtion toimijat.

Metsähallituksen luontopalvelut, Yhteismaa ja yli 50 järjestöä sekä kaupungit Suomi100 -aluekoordinaattorien kera tekevät töitä, jotta Suomessa olisi tarjolla erilaisia tapahtumia, joiden keskiössä on yhdessä syöminen.

www.syodaanyhdessa.fi

Jaa artikkeli