5.6.2022

Ota nämä huomioon kun matkustat lemmikin kanssa – koiraltakin voidaan kysyä passia

Lemmikki autossa

Moni yllättyy, että lemmikkien maahantuloon liittyy useita vaatimuksia.

Koirien ja kissojen rajanylityksen valvonnalla ehkäistään vaarallisten tautien leviämistä. Sen vuoksi on hyvä, jos matkustat koiran, kissan tai fretin kanssa Suomeen, perehtyä etukäteen lemmikin maahantulovaatimuksiin.

Maahantulovaatimukset voivat vaihdella jopa sen mukaan, mistä maasta lemmikki tulee Suomeen. Vaatimuksissa on eroja EU-maiden ja Pohjoismaiden, puhumattakaan EU:n ulkopuolisten maiden välillä.

Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit eivät pääse leviämään ihmisiin tai eläimiin. Maahan tulevilla lemmikeillä täytyy olla rokotukset kunnossa.

– Kuulemme liian usein lemmikkien omistajilta, etteivät he tienneet, että lemmikillä pitää olla lemmikkipassi tai terveystodistus, tai että terveystodistuksen pitää olla tietyn mallinen, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perehdy lemmikkieläinpassiin

Jos lemmikin maahantulovaatimukset eivät täyty, eläin palautetaan lähtömaahan tai pahimmillaan lopetetaan. Suomessa ei ole karanteenimahdollisuutta. Lemmikin omistaja maksaa näistä toimenpiteistä aiheutuvat kulut.

– Toivomme todella, että lemmikkien omistajat ymmärtäisivät selvittää vaatimukset hyvissä ajoin, jo ennen matkalle lähtöä, Sulander-Seppänen sanoo.

Lemmikkieläinpassi on ollut voimassa jo lähes 20 vuotta. Sen saa ostettua eläinlääkäriltä. Lisätietoa lemmikkieläinpassista saa myös Ruokavirastosta.

Muista nämä:

Korkean raivotautiriskin maasta vaaditaan rokotuksen lisäksi vasta-ainetutkimus
Lemmikillä pitää olla voimassa oleva raivotautirokotus. Jos lemmikki tulee Suomeen korkean raivotautiriskin maasta, täytyy mukana olla myös raivotautivasta-ainetutkimuksen tulos. Korkean riskin maita ovat esimerkiksi Turkki, Thaimaa ja Intia. Vasta-ainetesti saa olla aikaisintaan 30 päivää raivotautirokotuksesta ja vähintään kolme kuukautta ennen maahantuloa. Pelkkä todistus saadusta raivotautirokotuksesta ei siis riitä. Jos siis lemmikki on ollut mukana lomareissulla esimerkiksi Turkissa, niin Suomeen palatessa pitää pystyä esittämään vasta-ainetestitulos.

Käsittely ekinokokkoosia vastaan tarvitaan koiralle Ruotsista tultaessa, Norjasta ei
Suomeen saapuva koira tarvitsee useimmiten ekinokokkilääkityksen. Ruotsista tultaessa koirat tarvitsevat käsittelyn ekinokokkoosia vastaan vähintään 1 vuorokautta (24 h) ja korkeintaan 5 vuorokautta (120 h) ennen Suomeen saapumista. Kun Norjasta tullaan suoraan Suomeen ekinokokkilääkitystä ei tarvita, mutta jos paluumatka kulkee Ruotsin kautta, niin se tarvitaan.

 Ekinokokkilääkityksen antaa aina eläinlääkäri. Eläinlääkäri merkitsee annetun lääkkeen lemmikkipassiin tai terveystodistukseen.

Lemmikillä pitää olla mikrosiru
Kaikki matkustavat lemmikit pitää olla tunnistusmerkitty mikrosirulla, joka on laitettu ennen raivotautirokotusta. Myös selkeästi luettava tatuointi hyväksytään tunnistusmerkintänä, jos se on tehty ennen 3.7.2011.

Iso-Britannia ei ole EU-aluetta
Brexitin myötä Iso-Britannia on nykyään EU:n ulkopuolinen maa ja sieltä Suomeen tulevaa lemmikkiä koskevat samat maahantulovaatimukset kuin kaikkia EU:n ulkopuolelta saapuvia lemmikkejä.

Selvitä vaatimukset aina Suomen viranomaisilta
Ulkomailla eläinlääkäreillä voi olla vääriä käsityksiä Suomen maahantulovaatimuksista. Varmista siis vaatimukset aina Suomen viranomaiselta eli Ruokavirastosta. Ruokaviraston verkkosivuilta löytyy hakukone, jonka avulla voi helposti selvittää koirien ja kissojen Suomeen saapumiseen liittyvät ehdot. Lomakkeelle täytetään lähtömaa ja eläimen tiedot, jonka jälkeen lomake listaa vaatimukset. Myös Tulli antaa lisätietoa.

Lähde: Tulli

Luetuimmat