Tikkusiika

Matkailu Kotimaanmatkailu Päivän kuva 24.9.2023

Päivän kuva: tikkusiika – tämän tuoreemmaksi ei kalaruoka enää muutu!

Ajan salliessa kalasaalis kannattaa valmistaa heti nautittavaksi. Tikkusiika valmistuu nopeasti nuotiolla pieneksi suupalaksi.

Siika on koko Suomen sisävesiin ja rannikkoalueille levinnyt lohikala joiden koko vaihtelee alle kilosta jopa useamman kilon yksilöihin. Siikaa voidaan pyytää esimerkiksi pilkkimällä ja onkimalla, mutta yleisin tapa lienee verkkokalastus.

Siika viihtyy puhtaissa, kylmissä ja hapekkaissa vesissä. Sen vuoksi siihen ei törmää kaikissa Suomen vesistöissä, kuten esimerkiksi kaikille tuttuihin haukeen, ahveneen ja särkeen.

Erämatka Lappi

Moottorin erämatkalla Inariin (Moottori 9/2023) kalaa ei saatu vieheisiin tarttumaan, mutta onneksi verkosta löytyi siika. Yhdestä siiasta ei paljoa ravintoa kolmelle miehelle tietenkään riitä, mutta saaliin saamisen ilo piristää aina retkeä merkittävästi.

Siikaa voi valmistaa monella eri tapaa, esimerkiksi paistamalla, savustamalla ja graavaamalla. Nyt Ahdin antimista haluttiin kuitenkin nauttia välittömästi – kalahan tunnetusti on parasta tuoreeltaan. Nopean perkauksen jälkeen siika iskettiin tikun nokkaan ja nuotiolle valmistumaan, ainoastaan suolalla maustettuna. Ja hyvä suupala siitä tulikin.

Jaa artikkeli