Pitkin köysirataa kukkulalle Barcelonassa

Matkailu Ulkomaanmatkailu 23.7.2017

Pitkin köysirataa kukkulalle Barcelonassa

Korkean kukkulan päällä kaupungin keskustan lounaisosassa sijaitsee 1600- ja 1700- luvuilla rakennettu linnoitus Castell de Montjuïc. Sinne voi liikkua patikoinnin ja bussin lisäksi myös upeat näkymät tarjoavaa köysirataa pitkin.

Barcelonan kaunis kaupunki, Välimeren rannikolla, tarjoaa valtavasti erilaisia mahdollisuuksia matkailijalle. Eräs näistä on upean linnoituksen ja vähintäänkin yhtä näyttävän maiseman ihailu vajaan 200 metrin korkuisella Montjuïc -kukkulalla.

Samalla voi vilkaista entistä moottorirataa. Montjuïcin kaupunginpuoleisella jyrkänteellä ajettiin 1960- ja 1970-luvuilla neljästi Espanjan Formula 1 -osakilpailu, kunnes vuoden 1975 kilpailussa tapahtunut onnettomuus johti usean katsojan kuolemaan. Formula 1 ei koskaan enää palannut Circuit de Montjuïcin radalle.

Telefèric de Montjuïc

Hyvä paikka aloittaa kukkulan huipun lähestyminen on Parc de Montjuïcin pysäkki, jonne pääsee sekä kaupungin metrojärjestelmään kuuluvalla funikulaarilla että busseilla. Tästä loppumatkan voi taittaa jalan, paikallisbussilla (linja 150) tai näyttävästi köysirataa pitkin.

Pitkin köysirataa kukkulalle Barcelonassa

Köysiradan lähtöpisteenä koko kukkulan puolivälissä toimii Parc de Montjuïcin pysäkki ja itse köysirata on katalaaniksi Telefèric de Montjuïc.

Montjuïcin huipulle nouseva köysirata (katalaaniksi Telefèric de Montjuïc) on noin 750 metriä pitkä ja korkeuseroa on noin 85 metriä. Kyseinen rata avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1970 ja sen lähes 3 vuotta kestänyt täydellinen kunnostus suoritettiin 2000-luvulla. Kunnostuksen jäljiltä koko rakennelma vaikuttaa edelleen modernilta.

2000-luvulla uudelleenrakennetun köysiradan kopeista avautuvat hienot näkymät kaupunkiin, joka jättäytyy ylöspäin mennessä taakse.

Köysirata koostuu kolmesta pysäkistä, joista keskimmäiselle pysähdytään vain matkalla alaspäin. Yhdensuuntainen lippu maksaa aikuiselle 8,20 euroa ja kahteen suuntaan pääsee 12,50 eurolla. Lapset (4-12 vuotta) pääsevät kyytiin alennetuin hinnoin 6,5/9 euroa.

Köysiradan yläpäästä aukeavat hienot näkymät ja päätepysäkin nimi on kaikessa yksinkertaisuudessaan Castell.

Castell de Montjuïc

Kukkulan päällä sijaitseva Montjuïcin linna on entinen sotilaallinen linnoitus, jonka juuret juontavat peruskiven asettamiseen vuonna 1640. Nykyään se toimii kunnan tilana, mutta vierailijat ovat tervetulleita muodollisen 5 euron sisäänpääsymaksun hinnalla.

Pitkin köysirataa kukkulalle Barcelonassa

Castell de Montjuïc on linna Barcelonan yllä, josta avautuu 360-asteen näkymä kaupungin eri osiin.

Linnalta on 360-asteen näkymä Barcelonan kaupunkiin, vaikka se ei sijaitsekaan aivan kaupungin keskellä. Länsipuolella on Barcelonan satama, jonka kirjavat merikontit muodostavat kauniin taideteoksen. Kaupungin keskusta, ja esimerkiksi Sagrada Família, näkyvät hyvin linnoituksen pohjoispuolelta.

Pitkin köysirataa kukkulalle Barcelonassa

Barcelonan satama sijaitsee hyvin lähellä Montjuïcin linnoitusta. Sataman värikkäät merikontit maalaavat taulun, jota ei voi näkemättä selittää.

Linnan historia on monenkirjava. Siellä taisteltiin ensimmäistä kertaa heti seuraavana vuonna perustamiskiven jälkeen, kun katalaanit onnistuivat torjumaan espanjalaisten hyökkäyksen. Useiden vaiheiden kautta linnoituksesta linnaksi muuttunut rakennus saavutti lopullisen muotonsa 1700-luvun loppupuolella. Linnan sisäänpääsymaksuun kuuluva näyttely välittää kävijälle kaikki vaiheet tiiviissä paketissa.

Linnan sisätiloissa sijaitseva näyttely esittelee paikan historiaa. Näyttelyyn ei ole erillistä pääsymaksua.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

 

Jaa artikkeli