1.5.2023 Laivat Ruoka maistuu Tallinnan laivalla – mutta mättömässäilyä ehkäisten Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Eckerö Linen Helsingin ja Tallinnan väliä kyntävällä Finlandia-aluksella ehkäistään ruokahävikkiä: buffetissa on tarjolla myös pieniä erillisannoksia ja esillä on ruokaa asiakasmäärän mukaan. Merimatkoilla monelle suomalaismatkailijalle se jokin ovat makuelämykset – mutta nykyisin mukana ovat vastuulliset raaka-aineet ja ylitsetursuavien lautasellisten välttely. Buffet on säilyttänyt vankan suosionsa Eckerö Linen risteilymatkustajien keskuudessa. Eckerö Line -laivayhtiöstä kerrotaan, että Helsingin ja Tallinnan väliä kyntävällä M/ S Finlandialla on kiinnitetty monin tavoin huomiota ruokahävikin vähentämiseen. Ruokahävikin ehkäiseminen on ekologisesti järkevää ja taloudellisestikin viisasta. – Mietimme paljonko ruokia laitetaan kerrallaan esille, jotta hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän sekä ruokia valmistettaessa että niitä tarjoiltaessa ja nautittaessa, markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi kertoo. Hän taustoittaa, että matkustaja-aluksen buffetissa on tarjolla myös pieniä erillisannoksia, joka edesauttaa sitä, ettei risteilymatkustaja valitsee ruokaa vain sen verran kuin aikoo syödäkin. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Asiakasmäärän mukaan Kulloisellakin kerralla ruokailemaan tulevien laivamatkustajien määrä vaikuttaa tarjoiluratkaisuihin buffetussa. – Päätämme jokaisen kattauksen osalta montako linjastoa on kerrallaan auki. Asiakkaat ovat mieltäneet hyvin tämän ratkaisun järkeväksi, Toikka-Everi kertoo. Valmistustavoissa käytetään niin ikään hävikkiä ehkäisevää harkintaa. Kun aluksen keittiöön tilataan esimerkiksi lohta, käytetään kalat monipuolisesti. – Valmistus suunnitellaan niin, että buffettiin valmistetaan uunilohta ja Bistro-ravintolaan vaikkapa lohikeittoa. Näin voidaan esimerkiksi kalliimman raaka-aineen käyttö optimoida. Ranskalaisia muttei liikaa Toikka-Everi kertoo toisen esimerkin ruokahävikin vähentämisestä ja toivotun asiakaskokemuksen takaamisen ratkaistavissa olevasta yhtälöstä. – Bistron useassa annoksessa on ranskalaisia perunoita, aikaisemmin niitä laitettiin lautaselle isohko määrä. Niitä jäi paljon syömättä. Nykyisin ranskalaiset ovat metallikorissa annoksessa ja hävikki on pienentynyt merkittävästi, eikä ole palautetta siitä, että annos olisi liian pieni. Pilvipalvelu opettaa Finlandialla on otettu tänä vuonna käyttöön otettuun HUKKA AI -pilvipalvelu. Sinne kirjataan ravintolakohtaisesti syntyvä lautas- ja tarjoiluhävikki. – Kun dataa kertyy enemmän, saamme tietoa mistä tai miksi hävikin määrä kasvaa ja voidaanko toimintatapoja muuttaa parempaan suuntaan, Toikka-Everi arvioi. Pieniltä tuntuvillakin teoilla on merkitystä ja mitä vähemmän ruokahävikkiä syntyy, sitä pienempi on aluksen eri ravintoloiden hiilijalanjälki. – Jos onnistumme vähentämään esimerkiksi 10 grammalla laivahenkilökunnan ravintolassamme syntyvää hävikkiä ruokailijaa kohden päivässä, vuodessa heitämme roskiin 438 kiloa vähemmän ruokaa. Teksti: Marko Jokela Kuvituskuvat: Moottorin arkisto Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 16.3.2024 Matkailu Finncanopus aloitti Naantalin liikenteessä – olimme mukana neitsytmatkalla 9.3.2024 Laivat Päivän kuva: Viking Cinderella teki suuren paluun Helsinki – Tukholma -reitille punaisissa väreissä ja Suomen lipun alla 11.2.2024 Laivat Tallinkin Victoria I:n liikennöintiin merkittäviä muutoksia kesäkaudelle – ajaa Tallinnasta Tukholmaan, mutta myös Helsingistä Visbyyn 6.2.2024 Laivat Eckerö Linen Finlandia telakalla – palaa takaisin liikenteeseen 8. helmikuuta aiempaa taloudellisempana 17.12.2023 Laivat Ekotekoja Itämerellä – näillä keinoin varustamot keventävät ympäristökuormaa 29.11.2023 Laivat Päivän kuva: neljännesmiljoonan tonnin Ikoni sään armoilla 2.11.2023 Laivat Ikuinen vappu merellä – 22 tunnin suositut risteilyt 18.9.2023 Laivat Uuden Finnsiriuksen salat – saariston suojissa ruotsinlaivojen malliin 16.9.2023 Laivat Päivän kuva: Finnsirius Airiston tyvenessä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 25.4.2024 Koeajo Koeajo: Suzuki Swift – tonnikeiju tarjoaa halvalla hauskaa 25.4.2024 Ajoneuvot Nimi muutettu: Mazda 6 ei katoa, vaan muuttaa muotoaan - tällä kertaa kiinalaisena sähköautona 24.4.2024 Yleinen Uusi Tesla Model 3 Ludicrous on kolmessa sekunnissa nollasta sataan kiihtyvä perheauto, jonka saa alle 60 000 eurolla - naurettavaa 25.4.2024 Uutinen Polestar 4 kävi ensivisiitillä Suomessa – tältä näyttää auto ilman takalasia 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 22.4.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Simca Chambord V8 - ”kaunis mutta voimaton” 19.4.2024 Ajoneuvot Suomen presidentin käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan Audi - mutta onko 1,1 miljoonan euron A8 L Security suhteessa edes kallis? Meillä on keinoja selvittää 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 23.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz S124 tyylikkäämmäksi tummennuskalvojen poistolla 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu? 2.4.2024 Ajoneuvot 7 vuotta vanha hybridi-Volkkari hajosi takuuaikana – korjaus kesti kuukausia, syntyi yli 14 000 euron lasku